En Sıcak Konular

APARTMANLARA ISI PAY ÖLÇÜM CİHAZLARINI TAKTIRMAYANLAR DİKKAT!

20 Ekim 2012 22:07 tsi
APARTMANLARA ISI PAY ÖLÇÜM CİHAZLARINI TAKTIRMAYANLAR DİKKAT! Merkezi sistemle ısınan apartmanlar Kasım ayıyla birlikte yeni bir döneme başlıyor. Isı pay ölçüm cihazlarını hala taktırmayan yöneticiler varsa biran önce yeni sisteme geçsinler yoksa bu kış başları fena ağrıyacak

Apartmanınız kışa hazır mı?

Merkezi sistemle ısınan apartmanlar Kasım ayıyla birlikte yeni bir döneme başlıyor. Isı pay ölçüm cihazlarını hala taktırmayan yöneticiler varsa biran önce yeni sisteme geçsinler yoksa bu kış başları fena ağrıyacak 

Merkezi ısıtma sistemi ile ısınan dairelerin, yakıt bedeli 2 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Isı Pay Ölçüm” yasası ile değişti. Yasa gereğince; her dairenin ısı tüketiminin tespiti ve yakıt parasının tüketim oranına göre paylaşımı zorunlu oldu. Söz konusu uygulama ile daire sahiplerinin tasarrufa teşvik edilmesi hedefleniyor. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazları takılması gerekiyor. Yürürlüğe giren yasa çok sayıda kişiyi ilgilendirmesine rağmen, uygulamanın detayları maalesef kamuoyu tarafından yeterince bilinmiyor. 

Sistem nasıl çalışıyor? 

Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Bu ekipman sayesinde gider paylaşım şirketi dairelerin ısı tüketimini daireye girmeden ölçerken daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor. 

Kasım ayına dikkat! 

Isı pay ölçüm yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte bundan sonra merkezi sistemle ısınan binalarda mevcut ısı paylaşım yöntemleri (arsa payına, petek veya kişi sayısına göre paylaşım) kanunsuz sayılacak. Bu durum uygulamaya geçmeyen bina yöneticilerini kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürecek. Yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde yani Kasım 2012’de uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinleri, “ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü” öne sürerek, ısı parası ödemeyebilecek. Apartman sakinleri “kanuna aykırı aidat parası toplanıyor” şeklinde suç duyurusunda bulunurlarsa, yöneticiye bin 600 lira para cezası kesilebilecek.

Kanuna uymayanları neler bekliyor?

2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile merkezi sistemle ısınan binalarda ısı giderleri tüketime göre paylaştırılmak zorunda. Bu tarihten sonra ısı giderlerinin; arsa payına, daire sayısına, petek sayısına veya kişi sayısına göre paylaştırılması kanunsuz sayılacak.

Buna göre bina ve yöneticileri ilgilendiren sorumluluklar şunlardır:

- Binada bireysel ısı ölçüm sistemine geçilmesinden bina yönetim kurulu sorumlu tutulacak. Yasaya rağmen uygulama yapılmayan binalarda, daire sahipleri bina yönetimi hakkında kanuna muhalefetten suç duyurusunda bulunabilecek.

- Yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde yani Kasım 2012’den itibaren bireysel ısı ölçümü uygulamasına geçilmemesi durumunda; Isı parası ödemek istemeyen daire sakinleri, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödemeyebilirler. Böyle bir durumda ısı parası ödemeyen daire sakini kanunen haklı olacağı için, bina yönetimi ilgili daire sahibini icraya veremez veya faiz tahakkuk ettiremez.

- Bakanlık tarafından yapılacak denetimler sırasında uygulamaya geçmeyen binalara idari yaptırımlar uygulanacak. (EYÜP KABİL-YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659084/apartmaniniz-kisa-hazir-mi


Bu haber 2,678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,560 µs