En Sıcak Konular

DÜNYA ÇILGIN ADAM FELİX'I KONUŞUYOR

16 Ekim 2012 19:02 tsi
DÜNYA ÇILGIN ADAM FELİX'I KONUŞUYOR Dünya, 39 kilometre yüksekten dünyaya serbest atlayış gerçekleştiren Avusturyalı maceraperest Felix’i konuşuyor.

Peki ya fikrini değiştirseydi?

5 yıl boyunca bu çılgın fikir için çalıştı

Dünya, 39 kilometre yüksekten dünyaya serbest atlayış gerçekleştiren Avusturyalı maceraperest Felix'i konuşuyor. Peki ya yukarı çıktığında atlayışı yapmaktan vazgeçseydi?

Tam 5 yıl boyunca bu çılgın fikir için çalıştı.. Sonunda kendini hazır hissettiğinde bu kez hava şartları atlayışın defalarca ertelenmesine sebep oldu. Felix Baumgartner, sonunda atlayış için tüm sorunlar ortadan kalktığında kendisini Stratosfer tabakasına çıkaracak olan Helyum balonuna bindi ve kapsülle kilometrelerce yükseğe çıktı. 2 saat 37 dakika süren yolculuğu sonrasında artık 39 bin metredeydi. Ve herkesin cevabını merak ettiği soruyla karşı karşıyaydı: Vazgeçecek mi, yoksa atlayacak mı?

Aslında Felix bu sorunun cevabını daha balona binmeden önce vermişti. Çünkü bu tek yöne bileti olan bir yolculuktu. Helyum balonun onu tekrar dünyaya indirmesi diye bir şey söz konusu değildi. Yani oraya çıktıktan sonra atlamak dışında bir seçeneği de bulunmuyordu. Bu düşünceyle kendisini boşluğa bıraktı ve 9 dakika 36 saniye sonra ayakları yeniden toprağa bastı.

'Ses patlamasını hissetmedim'

Baumgartner, tarihe geçen 39 kilometrelik atlayışını yaptıktan sonra ilk röportajını Avusturya'nın ServusTV haber kanalına verdi. "Omuzlarımdan 20 tonluk yük kalktı" diyen Baumgartner, kaskında yaşanan bir sorun nedeniyle neredeyse atlayışını iptal etme noktasına geldiğini de saklamadı. 43 yaşındaki Avusturyalı sporcu, atlayıştan kısa bir süre önce, kapsüldeki radyo bağlantısı aracılığıyla duyulan sözlerinde, "Bazen ne kadar küçük olduğunuzu anlamak için gerçekten çok yükseğe çıkmanız gerek" dedi. Bu sözler akıllara Neil Armstrong'un ayda ilk adımını attıktan sonra sarf ettiği, "Benim için küçük insanlık için büyük bir adım" sözlerini hatırlattı. Baumgartner, mükemmel bir çıkış yaptıktan sonra, uzun süre boyunca kontrolsüz bir biçimde düşmeye başladı. Ancak bir süre sonra doğru pozisyonu yakalayan Baumgartner, o anları da "Çıkış mükemmeldi, sonra yuvarlanmaya başladım. Kontrol altına alabilirim diye düşündüm ama yuvarlanmaya devam ediyordum. Çok da hızlanmıştım. Birkaç saniyeliğine bilincimi kaybedeceğimi düşündüm" diye anlattı. "Çok şükür durmayı başardım ama çok zor oldu" diyen Baumgartner, atlayışın zorluğunun beklenenin çok üzerinde olduğunu ifade etti. Ses duvarını aştığının farkında olmadığını da belirten Avusturyalı sporcu, "Ses patlamasını hissetmedim. Sanırım o arkanızda gerçekleşiyor" dedi.

3 rekorlu çılgın

Felix artık 3 dünya rekorunun sahibi.

1) En hızlı serbest dalış: Felix'in ses hızını aşıp aşmadığı henüz netleşmedi ancak saatte 1137 kilometre hıza çıktığı belirtildi. 1.24 Mach hızına ulaşan ilk insan oldu.

2) En yüksek mesafeden serbest dalış: Önceki rekor 31 bin metre ile Amerikalı Joe Kittinger'a aitti. Şimdi 84 yaşında olan Kittinger, New Mexico'daki kontrol merkezinden sürekli olarak Felix'e moral verdi. Unvanı Felix'e geçince de 'Rekorlar kırılmak içindir' dedi.

3) Balonla en yükseğe tırmanan insan: Felix, özel yapım helyum balonuyla 39 kilometre yükseğe çıktı, ardından balonun gazını kendisini orada tutacak şekilde ayarladı.

Antalya'dan da atladı

Felix'in 7 yıl önce Antalya'da özel gösteri atlayışları gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Felix'in Antalya'daki atlayışlarını gerçekleştirdiği deniz uçağının pilotu Hakan Osanmaz, "Kendisini bir ırmaktan alıp 4 bin feetden bir parka bıraktım. Deniz uçağından atlamak çok kolay diyordu. Flapların (deniz uçağının suya inişinde bullanılan yastıklar) üstünde havada evinin oturma odasında yürür gibi yürüyordu. Dün ona bir şey olmasın diye dua ettim" dedi. (VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATANhttp://haber.gazetevatan.com/peki-ya-fikrini-degistirseydi/487357/30/Dunya#.UH2EuW82b1s


Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,361 µs