En Sıcak Konular

DİYANET MEKKE'DE İSLAM DÜNYASI'NIN YILDIZI

15 Ekim 2012 18:30 tsi
DİYANET MEKKE'DE İSLAM DÜNYASI'NIN YILDIZI Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet'in hac organizasyonuna İslam dünyasında gıpta ile bakıldığını belirterek Türkiye'de Hac'ca gitmek için 1 milyon 163 bin kişinin beklediğine işaret etti

Diyanet'e gıpta ile bakılıyor 

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet'in hac organizasyonuna İslam dünyasında gıpta ile bakıldığını belirterek Türkiye'de Hac'ca gitmek için 1 milyon 163 bin kişinin beklediğine işaret etti 

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Türkiye'de halen 1 milyon 163 bin kişinin Hac farizesini ifa etmek için sıra beklediğini söyledi. Mekke'de Hac İdare Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Dr. Keleş, bu sene Mekke'deki imar faaliyetleri nedeniyle Türkiye dahil hiç bir ülkeye 'ek kontenjan' verilmediğini ifade etti. Keleş, Türkiye'ye tahsis edilen 74 bin kişilik kontenjanın yüzde 60'ının Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 40'ının ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetimi ve gözetimi altında şirketler tarafından kullanıldığını belirtti. Avrupa'dan yaklaşık 9 bin 500'ü Diyanet organizasyonu olmak üzere 15 bin Türk hacı adayının Hac ibadetini yerine getireceğini dile getiren Dr. Keleş, ayrıca sadece 2013 yılında geçerli olmak üzere 2007 yılından itibaren kesintisiz olarak Hac başvurusu yapan vatandaşlara Hac'ca gitme imkânı sunacaklarını vurguladı. Bunlara önümüzdeki yıl kura çıkmazsa, 2014 yılında Hac’ca gidecekler. Keleş, uygulamanın 2014 yılı ve ondan sonra devam etmeyeceğinin altını özellikle çizdi.  

Son kafile 21 Ekim'de geliyor

Türkiye'den 25 havalimanında ilk Hac kafilesinin 17 Eylül'de geldiğini hatırlatan Dr. Keleş, son kafilenin 21 Ekim'de Kutsal Beldeye ulaşacağını, dönüşlerin ise 30 Ekim'de başlayacağını ifade etti. Pazar günü itibariyle yaklaşık 33 bin hacı adayının Diyanet, 19 bin hacı adayının da şirketlerin organizasyonu ile Mekke'ye ulaştığını belirten Dr. Ekrem Keleş, 40 kişiye bir din görevlisi, her kafileye ise bir başkan tahsis ettikleri bilgisini verdi.

Öğle yemeği verilmiyor

Dr. Ekrem keleş, hacı adaylarına sabah kahvaltısı ile akşam yemeği verdiklerini ifade ederek,  Harem'e giden vatandaşların ibadetlerini aksatmamaları için öğle yemeği hizmeti sunmadıklarını dile getirdi. Keleş, çoğu Türk eli ayağı düzgün firmalardan yemek hizmeti satın aldıklarını da sözlerine ekledi. Hacı adaylarının 3'te 2'sine Diyanet, 3'te birine ise bu firmalar yemek veriyor. 

Mekke ve Medine'de son model otobüslerle servis hizmeti de sunduklarını ifade eden Keleş,  "Dünyanın en güzel otobüslerini de tutsanız, Hac'cın yoğunluğunda istediğiniz hizmeti veremiyorsunuz. Neden? Çünkü Harem-i Şerif'in çevresinde yeteri kadar indirme ve bindirme yeri bulunmuyor. Mekke-i Mükerreme'nin bir kaç katı nüfus Hac mevsiminde buraya yığılıyor. 

Dolayısıyla ulaşım hizmetlerinde bazı aksaklılar yaşanıyor" dedi. Dr Keleş, ayrıca en yaşlı hacı adayının 1914 doğumlu, en genç hacı adayının ise 25 Eylül 2012 doğumlu olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de bu sene Hac'da 328 kafile başkanı, 1819 din görevlisi, 2141 kişilik sağlık vesaire destek ekibi görev yapıyor.  Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığı, Suriye'deki olaylar nedeniyle bu sene kargoları havayoluyla gönderiyor.  Bir kilo kargonun bedeli ise 7 Riyal. Suriye üzerinden geçen yıl karayoluyla yapılan kargo naklinde ise bu bedel 4 Riyal idi.

En başarılı Hac organizasyonu Diyanet'ten

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş'in verdiği bilgilere göre, İslam ülkeleri içinde en başarılı Hac organizasyonunu Diyanet İşleri Başkanlığı geçekleştiriyor. Diyanet'in organizasyonuna gıpta ile bakıldığını ifade eden Keleş, "İnsanımız buraya ibadet amacıyla geliyor. Hac ve umre yolculuğu kalbi imar seferidir. Bütün hedefimiz de bunu kolaylaştırmaktır" dedi. 1979 yılından bu yana Türkiye'de Hac organizasyonu yapan Diyanet'in becerisi, hem Suudi Arabistan makamlarının takdirini kazanıyor, hem de diğer ülkeler için referans olarak gösteriliyor. Örneğin kura sistemi birçok ülke tarafından inceleniyor. Dr. Keleş, İran'ın Hac için 17 yıl sonrasına sıra verdiğini ifade etti. Bu arada başvurulan yıl doğrudan Hac'ca gönderen ülkeler de var: Afrika ülkeleri, Bangladeş, Pakistan, Balkan ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri. Suudi Arabistan yönetimi, kotasını dolduramayan ülkenin hakkını bir başka ülkeye devretmiyor.

Diyanet'in sağlık kurumlarında yoğunluk yüksek

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke ve Medine'deki sağlık tesislerine Pazar günü itibariyle 49 bin kişi müracaat etti. Mekke Hastanesi'ne yaklaşık 36 bin, Medine'ye ise yaklaşık 12 bin kişi başvurdu. Toplam 3 bin 891 kişi Diyanet'in sağlık tesislerinde yatarak tedavi gördü. Toplam 15 ambulans ile 600 personelle sağlık hizmetleri yürütülüyor.(RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)


Kaynak: GAZETEVATAN http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659002/diyanet-e-gipta-ile-bakiliyor


Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,314 µs