En Sıcak Konular

AKP FİRE VERDİ YEREL SEÇİMLER İÇİN REFERANDUM GÖRÜNDÜ

12 Ekim 2012 23:40 tsi
AKP FİRE VERDİ YEREL SEÇİMLER İÇİN REFERANDUM GÖRÜNDÜ Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013te yapılmasını öngeren yasa değişikliği 360 oyla referandumun eşiğinden Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Gül, oy sayısı 367'yi bulmadığı için referanduma götürebilir.

AKP fire verdi!

Meclis'te referandum sürprizi...

 Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013te yapılmasını öngeren yasa değişikliği 360 oyla referandumun eşiğinden Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Gül, oy sayısı 367'yi bulmadığı için referanduma götürebilir.

Yerel seçimlerin erken tarihe alınmasını öngören teklif TBMM'de görüşülerek kabul edildi ancak teklif referandum aralığında oy aldı.

TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti ve MHP'nin birlikte verdiği Anayasa değişiklik teklifi görüşüldü. Teklifin tümünün oylamasında 360 kabul oyuna karşılık 74 ret oyu kullanıldı. Bu sonuçla teklif kabul edilerek Köşk'e gönderildi ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir kez daha görüşülmesi için teklifi TBMM'ye göndermez ise tasarı için referanduma gidilecek.

Anayasa değişiklik tekliflerinde 330-367 oy aralığında teklif referanduma sunuluyor.

Çiçek: Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek 'Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti' dedi.

Çiçek, 'Kanunu bugün Köşk'e gönderir misiniz?' sorusuna, 'Kanun yeni çıktı. Pazartesi günü göndeririz' diye cevap verdi.

Referandumla ilgili sürenin, daha önce yapılan değişiklikle kısalmasına rağmen, halk oylamasının yine de kış şartlarına geldiğine dikkati çeken Çiçek, kanunun önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi durumunda referandumun Aralık ayında gerçekleşebileceğini söyledi.

CANİKLİ: 367'NİN ÜZERİNDE OLSAYDI CUMHURBAŞKANI'NIN TAKDİRİNE BAĞLIYDI

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini söyledi.

Canikli, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edilmesini değerlendirdi. Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini belirten Canikli, "367'nin üzerinde olsaydı Cumhurbaşkanının takdirine bağlıydı" dedi.

Canikli, "Referandum ne zaman yapılır?" sorusu üzerine, "Şu an itibariyle bir şey söylemek zor" dedi. Nurettin Canikli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması halinde teknik olarak zaten referanduma gider" diye konuştu.

Kuzu: Ya referanduma götürecek ya da iade

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 'Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz' dedi.

MHP'DEN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oylama sonuçlarıyla ilgili olarak, "Biz irademizin arkasındayız. Cumhurbaşkanın takdiri, yeniden Meclis'e gönderirse, 27 Ekim için arkasında durmaya devam edeceğiz. Seçimler 29 Mart'ta yapılırsa biz ona da hazırız" dedi.

Bahçeli, Meclis'teki oylamaya 5 vekilin katılmadığını, bunlardan birisinin tutuklu bulunan MHP milletvekeli Engin Alan olduğunu belirtti.

HAMZAÇEBİ: REFERANDUM 2.5 AY SONRA

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi seçimlerle ilgili anayasa değişikliklerinin seçimlere 1 yıldan az zaman kaldığında uygulanamadığını anımsattı bugünkü teklifin bu hükmü değiştirmeye yönelik içeriğinin olmadığını vurgulayan Hamzaçebi değşikliğin referanduma gitmesinin resmi gazetede yayınlandıktan sonraki 60 gün sonra olacağını vurguladı bu durumda referandumun 2.5 ay sonra yapılacağını dolayısıyla da seçimlere 1 yıldan az bir zaman kalmış olacağını belirtti.

Bu durumda referandumun yapılma ihtimalinin pratik olarak mümkün görülmediğini ifade eden Hamzaçebi, "Tabi sonuçta Meclis'in iradesi bu şekilde teşekkül etti, artık bundan sonrası Sayın Cumhurbaşkanının taktiridir. Ya iade edilecek ya da referanduma gidilecektir" dedi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN  http://haber.gazetevatan.com/akp-fire-verdi/486878/1/G%C3%BCndem#.UHhx0G82b1s



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,466 µs