En Sıcak Konular

İNDİRİLEN UÇAĞIN KARGOSUNDA NE ÇIKTI?

12 Ekim 2012 19:49 tsi
İNDİRİLEN UÇAĞIN KARGOSUNDA NE ÇIKTI? Rus gazetesinin haberine göre, indirilen Rus uçağında Suriye'nin savunma sistemleri için techizat bulunuyordu.Haberde,malzemelerin, askeri radarlardan ayrı ele alındığında tanım itibarıyla askeri malzeme sayılamayacağı tespiti yapıldı.

İşte uçağın kargosu

Türkiye'nin açıklamadığı o eşyalar ne çıktı?

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, indirilen Rus uçağında Suriye'nin savunma sistemleri için techizat bulunuyordu. 

Gazeteye konuşan Rus silah ihracatı sanayisinden kaynaklar, Türkiye'nin indirdiği yolcu uçağında ele geçirilen kolilerin içinde, Başbakan Erdoğan'ın iddia ettiği gibi askeri mühimmat bulunmadığını öne sürdü.

Gazetede, kolilerde Suriye hava savunma sistemleri radarları için elektronik yedek parça ve kullanma kılavuzları olduğu açıklandı.

'ASKERİ MALZEME SAYILMIYOR'

Haberde, Türkiye'nin ele geçirdiği malzemelerin, askeri radarlardan ayrı ele alındığında tanım itibarıyla askeri malzeme sayılamayacağı tespiti yaptı ve "Yolculara hiçbir tehdit oluşturmayan bu yedek parçalar kesici, yanıcı veya patlayıcı madde içermediği için özel izin veya bildiri de gerektirmiyordu. Uçakta ele geçirilen yedek parçalar kapalı bir radyoyu yanınızda taşımak gibi bir şey" diye not düştü.

PLANLI BİR PROVAKASYON

Rus silah ihraç şirketleri uzmanları Suriye uçağında askeri malzeme bulunmasının imkansız olduğunu, böyle kaçak bir kısım malzemeler varsa da bunun planlı bir provokasyon olduğunu söyledi.

Interfax'a konuşan üst düzey silah ihracat şirketi yetkilileri, "Rus havayollarından çıkan tüm kargo sıkı kontrol edildiği için uçakta herhangi bir mühimmat olamaz. Rus silah ihraç şirketleri kendilerine ait herhangi bir kargo olmadığını ifade ediyor. Eğer Türk tarafı gerçekten bir şeyler bulmuşsa, bu kaçaktır. Bu da büyük bir ihtimalle planlı bir provokasyonu gösterir." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçakta askeri malzeme olduğuna dair açıklamalarını değerlendiren yetkili, "Uçak bir kısım elektronik malzemeler taşıyor olabilir. Bu da yasal yollarla yapılıyordur. Yolcular açısından da herhangi bir tehdit oluşturmuyordur. Bu tür malzemelerin ticari yolcu uçakları ile taşınması genel bir uygulama. Bu malzemelerin hava savunma sistemi ya da bir kısım silahlara ait olduğu anlamına gelmiyor. Erdoğan'ın açıklamalarına göre tüm belgelerin olduğu anlaşılıyor. Bu da malzemelerin yasal olarak taşındığı ve yolcular açısından tehlike oluşturmadığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu tür malzemelerin ticari uçaklarla taşınmasının genel bir uluslararası uygulama olduğunu kaydeden yetkili, uluslararası fuarlarda sergilenecek silahların da bu yolla taşındığına dikkat çekti.

Rus silah ihraç şirketleri Rosoboronexport ve Federal Askeri Teknik Şirketi (FSVTS), Erdoğan'ın açıklamalarını yorumlamak istemedi. Ancak şirketler Suriye uçağında kendilerine ait herhangi bir malzeme olmadığını söyledi.

Interfax'a konuşan Rosoboronexport Basın Sözcüsü Vyaçıslav Davidenko, "Uçakta kesinlikle Rosoboronezport'a ait herhangi bir kargo yoktu. Şirketimiz tüm ihracatını sıkı bir kontrol içinde uluslar arası hukuka ve Rus yasalarına uygun bir şekilde gerçekleştirir." dedi. FSVTS Basın Sözcüsü Andrey Tarabrin de şirketlerinin uçaktaki kargo ile hiçbir ilgileri olmadığını belirtti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN RUS BASININDA

TÜRKİYE'nin, içinde askeri malzeme bulunduğu iddiasıyla Ankara'ya indirdiği Suriye uçağıyla ilgili yaşanan gelişmeler, tepkiler ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları, Rus basınında geniş yer buldu. 

Türkiye'nin savaş uçakları F-16'lar zoruyla Ankara'ya indirdiği ve kargosuna el konulan Moskova-Şam seferini yapan Suriye uçağı konusunda Rus basını, çeşitli yorum ve haberleriyle krizi yansıtıyor. 'Skandalın kime faydası var?', 'Silah var mıydı?' başlığını atan The Moscow Post, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı adres göstermesi ile uluslararası skandalın sürdüğünü, Erdoğan'ın, Rusya'nın Suriye'ye silah yolladığı açıklamalarından sonra Suriye Dışişleri Bakanlığı resmi olarak yalanladığını yazarak bu skandalın kime faydası olduğunu sordu.

Echo Moskva radyosunun internet sayfasında ise 'Suriyeli yetkililer Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı yalanladı' başlığını atarken, Şam'ın Moskova'dan kalkan uçakta askeri kargo olduğunu söyleyen Ankara'yı yalanladığını ve Erdoğan'ın yolcu uçağının askeri kargo taşıdığını ama bunların neler olduğunu söylemediğini yazdı. Haber de ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Beşar Esad rejimine silah akışını durdurma gereğini yinelediğini ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ise yolcu uçağında bulunan yolcuların hayatını tehlikeye sokan neden hakkında bir açıklama talep ettiğini yazdı. 

Gazeta.ru internet sitesinde de 'Suriye Dışişleri Bakanı, Erdoğan'ın Türkiye'de gözaltına alınan uçakta silah bulunduğu sözlerini yalanladı' başlığıyla verdiği haberinde Suriye Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Cihad Makdisi'nin bu iddialar için 'Kategorik olarak doğru değil' dediğini ve el konulan kargoda herhangi bir yasaklı yük ve ya silah olmadığını söylediğini yazdı. 

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun internet sayfasında 'Suriye, Türkiye'yi yalancılıkla suçladı' başlığını atarken haberde Suriyeli yetkililerin Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı yalancılıkla suçladıklarını ve iddialarını reddederek, Rusya'dan kalkan yolcu uçağında askeri amaçlı bir kargo olmadığını söylediklerini yazdı. 

Ria Novosti haber ajansı ise, 'Suriye, Erdoğan'ın Rusya'dan kalkan uçaktaki yükle ilgili söylediklerini yalanladı' başlığını kullanırken Suriye Dışişleri bakanlığı yetkilisinin AFP'ye yaptığı açıklamada, "Başbakan (Erdoğan) Suriye'ye karşı düşmanca davranışlarını haklı çıkarmak için doğru olmayan ifadeler serisine devam ediyor. Bu suçlamalar yalan ve asılsız" dediğini yazdı.


KAYNAK: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/iste-ucagin-kargosu/486782/1/G%C3%BCndem#.UHhJi282b1t


Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,649 µs