En Sıcak Konular

TÜRKİYE NATO'YA GÜVENEREK YOLA ÇIKABİLİR Mİ?

11 Ekim 2012 22:34 tsi
TÜRKİYE NATO'YA GÜVENEREK YOLA ÇIKABİLİR Mİ? NATO'dan yapılan açıklamalarda ısrarla, "Kendini savunmak Türkiye'nin hakkı" vurgusunun yapılması sanki Türkiye kendi meselesini kendisi çözsün anlamına geliyor.

Türkiye, NATO'ya güvenerek yola çıkabilir mi?

Beşli çetenin kontrolü altındaki BM ve doğrudan ABD'nin kontrolü ve güdümündeki NATO'ya güvenerek Türkiye'nin adım atması, daha doğrusu gündemimizdeki Suriye sorunu konusunda harekete geçmesinin yanlış olacağını düşünüyorum. Bunun çeşitli sebepleri var. En başta sözünü ettiğim kürsel örgütler daha kuruluş aşamasında belli ülkelerin ve güçlerin çıkarlarını korumak üzere dizayn edilmiş durumda. Çünkü gerek BM, gerek NATO'da belirleyici olan ülkeler var, diğer ülkeler ise her ülkeyi koruyucu bir görüntü vermek adına buralarda yer alıyorlar.

Suriye olaylarının başından itibaren NATO'dan yapılan açıklamalarda Türkiye'nin yanında olunduğu ifade edilmekle birlikte geçen zaman, ülkemize yönelik bunca saldırılar karşısında AB ve NATO parmağını bile oynatmamıştır. NATO'dan yapılan açıklamalarda ısrarla iki vurgu birlikte yapılmıştır. Suriye konusunda Türkiye'nin haklı olduğu vurgulanıp, kendini savunma hakkı olduğu belirtilirken bunun yanında Türkiye'yi savunma konusunda hazır olunduğu ifade ediliyor.

Türkiye'nin kendini savunma hakkı olup olmadığına herhalde NATO ya da ABD karar verecek değildir. Bunu belirleyecek olan Türkiye'dir, Türkiye olması gerekir. NATO'dan yapılan açıklamalarda ısrarla, "Kendini savunmak Türkiye'nin hakkı" vurgusunun yapılması sanki Türkiye kendi meseleselini kendisi çözsün anlamına geliyor. Bu sözlerin hemen arkasından,"NATO'nun Türkiye'yi savunma planı hazırdır" denilmesi örgüt yasasının bir gereği olarak ifade edilmektedir. En azından ben böyle algılıyorum.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Gerektiğinde Türkiye'yi korumak için planlarımız hazır" dedikten sonra hemen ekliyor,"Fakat umarım gerek kalmaz". Bu açıklamanın ardından başka bazı NATO yetkilileri ise, "Yeni bir planlama yok. Onlarca yıldır var olan planlardan bahsediyor" şeklinde görüş açıklıyorlar. Kısacası yukarıdan beri aktarmaya çalıştığımız hususlar dikkate alındığında Türkiye Suriye'ye yönelik bir savaş kararı alacaksa bunu kesinlikle NATO'ya güvenerek yapmaması gerekiyor. Bu noktada Suriye ile muhtemel bir çatışmada Türkiye'nin NATO'ya ihtiyacı var mı? sorusu akla gelebilir. Eğer NATO ya da ABD'ye ihtiyacı varsa, yani Türkiye'nin muhtemel bir çatışmayı tek başına göğüsleyecek gücü yoksa -buna ihtimal vermiyorum- NATO'ya güvenerek harekete geçmesinin doğru olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana NATO ve ABD sorunun çözümünü Türkiye'ye havale etmiş görünüyor. ABD'nin olaylara kayıtsızlığı genellikle başkanlık seçimlerine bağlanıp, başkanlık seçimlerinin arkasından Suriye konusunda daha aktif bir rol üstleneceği söyleniyor olsa da NATO, Afganistan ve Libya'daki gibi Suriye konusunda istekli görünmüyor.

Bu arada Irak yönetiminin tavrı da dikkat çekicidir. Bugünkü Irak yönetimi işgal döneminin ortaya çıkardığı bir yönetim olduğuna, ABD bu ülkeden çekilmeden askeri ve ekonomik pek çok anlaşma imzaladığına göre bugün Rusya'dan yüklü miktarda silah siparişi veriyor olması sanki ABD ile Rusya arasında dünyanın paylaşımı konusunda yeni gizli mutabakatın varlığını akla getiriyor. Öyle olmasaydı Suriye'deki gelişmeleri ne ABD ne de NATO böylesine kenardan izlemekle yetinmezlerdi. Bu bakımdan Suriye'deki çatışmaların çözümü sanki Rusya'nın onayına havale edilmiş gibi bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Demek istediğim o ki, olaylar kesinlikle görüldüğü gibi değil. Bu bakımdan Türkiye muhtemel bir çatışmada kendi göbeğini kendisi kesmek durumunda. Görünen bu. Böylece Türkiye'nin güç kaybetmesi, emperyalist güçlerin bölgemize yönelik planlarının daha rahat bir şekilde hayata geçirmesi öngörülüyor olabilir.

Abdülkadir Özkan - Milli Gazete

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/turkiye-nato-ya-guvenerek-yola-cikabilir-mi-252309.htm



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,541 µs