En Sıcak Konular

MUHATAP SURİYE OLUNCA NOTA ÜSTÜNE NOTA VERDİK

11 Ekim 2012 20:26 tsi
MUHATAP SURİYE OLUNCA NOTA ÜSTÜNE NOTA VERDİK Kuzey Irak’ta Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde ABD’ye nota verilmesini isteyenlerle alay ederek, “Müzik notası mı!” diyen Başbakan Erdoğan’ın Suriye liderine birkaç nota verdiklerini açıklaması, eleştiri konusu oldu.

Bush'a 'do' diyemedi Esad'a beste yapıyor!

Kuzey Irak'ta Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde ABD'ye nota verilmesini isteyenlerle alay ederek, "Müzik notası mı!" diyen Başbakan Erdoğan'ın Suriye liderine birkaç nota verdiklerini açıklaması, eleştiri konusu oldu. 
 
Suriye'ye "ardı ardına" nota
Başbakan Tayyip Erdoğan, Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen İSEDAK Bakanlar Zirvesi'nin açılışındaki konuşmasında, Suriye'ye ardı ardına nota verdiklerini açıklayınca sert eleştiriler aldı. Daha önce olaylar olmadan gelişmelerin seyrini görüp, Esad'ı uyardıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Mısır'da, Tunus'ta ve diğer İslam coğrafyasında nasıl bir tavır içinde olmuşsak, Suriye'de de aynı ilkeli duruşu Türkiye olarak sergiliyoruz" diye konuştu.
 
En ağır tepkiler, CHP'den... 
Erdoğan'ın çifte standartlı tavrına ana muhalefetten sert tepki geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde tezkere gelmedi! Irak'ta 1.5 milyon Müslüman katledildi, kadınlara tecavüz edildi. Sen ABD askerleri için dua ettin, başarı diledin! Sen ne anlarsın demokrasiden, özgürlükten..." derken, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da "ABD'ye kafa tutamaz. Çünkü ABD, AKP iktidarının sebebi hikmetidir" ifadesini kullandı. 
 
İnce'den Erdoğan'a sorular!
Başbakan'ın imalı sorusuna muhatap olan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de cevabını sorularla verdi: Obama'ya da 'Canın cehenneme' derim. Ben derim de sen diyebilir misin? Askerlerin başına çuval geçirildiğinde, 'Ne notası, müzik notası mı?'diyen Başbakan, sen diyebilir misin? Meclis'in verdiği tezkereyi kullanmak için "ABD'yi ikna etmek gerekir' diyen Başbakan, sen diyebilir misin? Beyzbol sopası ile hizaya geçirilen Başbakan, sen diyebilir misin? 
 
Muhatap Suriye olunca nota üstüne nota verdik
9 yıl önce Irak'ta Mehmetçiğin başına çuval geçirilirken susanlar, karşılarında Şam yönetimini  
bulunca ağzına geleni söylüyor.
Türk askerinin başına çuval geçiren ABD'ye ses çıkaramayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye lideri Beşar Esad'a yine efelendi. Suriye'ye düşen top mermileri ve düşürülen uçak nedeniyle 4 kez nota verdiklerini söyleyen Erdoğan'a muhalefet parti temsilcileri ve emekli askerler tepki gösterdi. Konuyu Yeniçağ gazetesine değerlendiren siyasiler ve emekli askerler notaların, ABD'nin istekleri doğrultusunda verildiği noktasında birleştiler.
 
"Pratik çözüm" 
4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, Peşmerge destekli ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı. Bağdat'a götürülen Türk askerleri sorguya ve işkenceye maruz bırakılmışlardı. 11 Türk askeri toplam 60 saat ABD askerleri tarafından alıkonulmuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli  Orgeneral Hilmi Özkök de çuvalın pratik bir çözüm olduğunu savunmuştu. Çuval rezaletine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Hilmi Özkök, gerekli tepkiyi göstermemişti.  Erdoğan, çuval krizinin sürdüğü saatlerde, ABD'ye protesto notası verilip verilmediği sorusu üzerine ilginç bir benzetme yapmıştı: "Bakın, nota dediğiniz konu müzik notası değildir. Bunların bir ağırlığı vardır. Aklınıza esince nota verilmez. Bunun altında farklı şeyler olabilir. Bunlar iyice incelenmeden bu tür adımlar atılmaz" Erdoğan, partisinin grup toplantısında da bu olayı değerlendirirken şunları kaydetmişti: "Bir olay olduğunda (pat) diye üzerine atlanmaz.  Ortak, (yanlış yapıldı) diye ortaklığı bozmaz. Hadise diplomatik bir nezaketle aşıldı. Yanlış hesap Bağdat'tan döndü." 
 
Ne anlarsın dersten?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Suriye tezkeresinin görüşülmesi sırasında çuval meselesini yeniden gündeme getirmişti. Kılıçdaroğlu, daha önce pek çok tezkere geldiğini, onlara 'evet'dediklerini belirtirken, "Ama bu tezkereye 'evet'demeyiz. Biz savaş istemiyoruz. Çocuklarımızın kanlarının Arap çöllerinde dökülmesini istemiyoruz. Başka işimiz, gücümüz mü yok bizim" diye konuşmuştu. Uluslararası sularda 9 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şehit edildiğinde, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin başına çuval geçirildiğinde tezkerenin gelmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir buçuk milyon Iraklı Müslüman hayatını kaybetti, binlerce Müslüman kadına tecavüz edildi, Başbakan Amerikan askerlerine başarılar diledi. Şimdi kalkmış bize ders veriyor, sen ne anlarsın dersten, sen ne anlarsın demokrasiden, özgürlükten, sen hiçbir şeyden anlamazsın" demişti.
 
'Türkiye'nin çıkarına zarar veren herkese canın cehenneme derim'
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Türkiye'nin çıkarlarına zarar veren herkese "Canın cehenneme" diyebileceğini belirterek, "Esad'a da Obama'ya da 'Canın cehenneme' derim" dedi. İnce, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisini hedef alarak, "Esad'a canın cehenneme'diyorsun, ABD'ye de diyebilir misin?" dediğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Irak'ta Amerikan askerleri tarafından Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi hadisesini de hatırlattı. 

 
Sen diyebilir misin?
Erdoğan'a seslenen İnce, "Ben derim de sen diyebilir misin? Askerlerin başına çuval geçirildiğinde, 'Nota verecek misiniz?'diye sorulduğunda, 'Ne notası, müzik notası mı?' diyen Başbakan, sen diyebilir misin? Meclis'in verdiği Kuzey Irak Tezkeresi'ni kullanmak için  'ABD'yi ikna etmek gerekir' diyen Başbakan, sen diyebilir misin? Beyzbol sopası ile hizaya getirilen Başbakan, sen diyebilir misin? Türkiye'nin çıkarlarına zarar veren herkese canın cehenneme diyebilirim ben. Esad'a da Obama'ya da 'canın cehenneme' derim ben. Türkiye'nin çıkarlarını zora sokan, zarar veren herkese 'canın cehenneme' derim" diye konuştu.
 
Sipahi: Karşınızda Süper Güç var!
Emekli Tümgeneral Erdal Sipahi, yaşanan durumu, "Süper Güç'e nota veremezsiniz sözleriyle özetledi. Sipahi şunları söyledi: Bu, ülkelerle olan ilişkiler ve niyete bağlı olan bir şey. Ülke ABD olunca, bir süper güç oluyor karşınızda. Hele de ona birtakım bağlantı duygularınız varsa o zaman nota vermekten çekiniyorsunuz. Suriye gibi ABD politikaları doğrultusunda suni olarak düşman ilan ettiğiniz bir ülke olduğu zaman da böyle nota veriyorsunuz. Birisi ABD ile olan ilişkiler doğrultusunda düşünülmeli. Diğeri ise ABD'nin icazetiyle ve baskısıyla Suriye ile olan ilişkiler. Sonunda ikisi de ABD politikasına dayanıyor. İkisi de ABD olan ilişkilere ve bu ilişkilerin şekline dayanıyor. Birisine verilemeyip, diğerine verilmek zorunda kalınması tamamen ABD ile hükümetin ilişkileri bağlamında değerlendirilmesi gereken bir şey.
 
Tezcan: Başbakan ABD'ye kafa tutamaz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Erdoğan'ın ABD'ye kafa tutamayacağını söyledi. Yeniçağ'ın konuyla ilgili sorularını cevaplayan Bülent Tezcan, Erdoğan'ın bu durumu grup toplantısında da açık açık söylediğini hatırlattı.
Çuval hadisesi olduğunda Başbakan'ın "müzik notası mı?" ifadesini kullandığını belirten Tezcan, "Başbakan ABD'ye kafa tutamaz. Başbakan bunu AKP'nin grup toplantısında yaptığı konuşmada kendisi de ifade etti. Bize CHP grup Başkan vekili Muharrem İnce'ye dönük olarak sıkıysa 'ABD'ye canı cehennem diyebiliyor musunuz'dedi. Bunun satır arası şudur, ABD askerinizin başına çuval geçirebilir, ABD sizin bütün milli menfaatlerinizi, onurunuzu ayaklar altına alabilir" dedi. Önemli olanın ABD'nin istekleri olduğunun altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan şöyle devam etti: ABD ise AKP iktidarının sebeb-i hikmetidir. Başbakan'ın iktidarının sebeb-i hikmetidir. ABD her şeyi yapabilir, ses çıkarılmaz. Bunun dışında ABD'nin işaret edeceği yere nota da verilir, tezkere de çıkarılır. ABD'ye kafa tutulamayacağını kendisi konuşmasında ifade etti. Başbakan ABD'den milli onurumuza yönelecek her türlü eylem ve uygulamaya katlanmaya mütedavil bir durumdadır.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=74055


Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,256 µs