En Sıcak Konular

SURİYE UÇAĞI F-16'LAR EŞLİĞİNDE ANKARA'YA İNDİRİLDİ

11 Ekim 2012 10:16 tsi
SURİYE UÇAĞI F-16'LAR EŞLİĞİNDE ANKARA'YA İNDİRİLDİ Suriye Havayolları’na ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı, askeri mühimmat taşıdığı istihbaratı üzerine F-16 uçakları eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na indirildi.

Uçaktan füze parçaları çıktı

Suriye uçağı F-16'lar eşliğinde Ankara'ya indirildi!

Suriye Havayolları'na ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı, askeri mühimmat taşıdığı istihbaratı üzerine F-16 uçakları eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Uçakta yapılan aramada füze parçaları ve askeri amaçlı haberleşme cihazları bulundu.

Suriye ile Türkiye arasında, Akçakale'ye düşen top mermilerinin 5 vatandaşımızın ölümüne neden olmasıyla doruk noktasına ulaşan gerginlik dün yeni bir boyut kazandı. Esad yönetiminin en büyük silah tedarikçisi olan Rusya'dan Şam'a giden Suriye Havayolları'-na ait yolcu uçağı, askeri muhimmat taşıdığı istihbaratı üzerine Ankara'dan havalanan F-16 uçaklarının eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na indirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan verilen Türkiye ile Suriye arasında gerginleşen ilişkiler nedeniyle Suriye hava sahasının emniyetsiz hale geldiği bilgisi doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) dün öğle saatlerinde Türk havayolu şirketlerine acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi. Bu gelişmelerin yaşandığı dakikalarda Moskova Vnukovo Havalimanı'ndan kalkan Suriye Havayolları'na ait Airbus A320 tipi uçak, hava sahası kapatıldığı için Esenboğa havalimanı'na inmek üzere yönlendirildi. Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16'ların eşlik ettiği SRY442 sefer sayılı uçak, Esenboğa'ya indirildi. Suriye uçağı saat 17.15'te indikten sonra apronda Çevik Kuvvet ekipleri önlem aldı.

Füze parçalarına el konuldu

Uçağın 37 kişilik yolcu ve mürettebatı uçaktan indirildi. Çevik Kuvvet ekipleri, havalimanında geniş çaplı önlemler aldıktan sonra uçakta arama başlatıldı. Uçakta 12-13 dev koli bulundu. Koliler tek tek açılarak içleri arandı. Kolilerde füze parçaları olduğu anlaşılan malzemelerle, 10 adet askeri amaçlı haberleşme cihazı bulunduğu öğrenildi. Askeri malzemeye el konuldu. Arama 22.45 sıralarında tamamlandı. Bu arada Rus basını uçaktaki yolculardan 17'sinin Rus olduğunu yazdı.

THY uçağı Adana'ya indi

Suriye uçağının Esenboğa'ya yönlendirildiği saatlerde Cidde'ye giden hacı adaylarını taşıyan ve Bursa Yenişehir Havalimanı'ndan kalkan THY uçağı, saat 18.45'te Adana Şakirpaşa Havalimanı'na indi. Uçak havalimanına indikten sonra yolcular uçaktan indirilmedi. Rotası açıklanmayan ve yaklaşık 330 yolcusu bulunan uçak, 78 dakikalık rötardan sonra Cidde seferi için 19.58'de yeniden havalandı. Öte yandan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmadığını bildirdi. SHGM'nin Suriye hava sahasını Türk uçaklarına yasaklama kararının, Şam yönetiminin olası bir misillemesinin önüne geçmek için alındığı iddia edildi.

Şikago sözleşmesi gereği yapıldı

1944 tarihli "Şikago Sözleşme"sinin, "Yük Tahditleri" konulu 35'inci maddesinde 'harp cephanesi veya harp silah ve vasıtaları bulundurulması' hakkında şu ifadeler yer alıyor:

a) "Bir devlet hususi surette müsaade etmiş olmadıkça o devletin ülkesine girerken veya ülkesi üstünden bir hava nakil vasıtasında harp cephanesi veya harp silah ve vasıtaları bulundurulamaz, her devlet bu madde anlamında harp silah ve vasıtalarından ne kasdettiğini nizamnamelerle tesbit edecek, fakat vahdeti temin etmiş olmak için Beynelmilel Sivil Havacılık Teşkilatınca zamam zaman yapılması muhtemel olan tavsiyeleri de nazarı itibare alacaktır.

b) Akid Devletlerden her biri, amme intizam ve emniyeti mülahazalarıyla ülkesi dahilinde veya ülkesi üzerinden (a) bendinde tadat edilen maddelerden başka maddelerin taşınmasını da tanzim veya menetmek hakkını muhafaza ederler; şu kadar ki, beynelmilel seyrüsefere iştirak eden kendi milli nakil vasıtaları ile, ayni şekilde işleyen diğer devletlerin nakil vasıtasının işletilmesi veya seyredebilmesi yahut personel veya yolcuların emniyeti bakımından zaruri olan aletlerin taşınması ve kullanılmasına mani olabilecek tedbirler konması da caiz değildir."

Önleme görevi 162. Filo'da

Ankara'ya indirilen Suriye uçağının telsiz konuşmaları ortaya çıktı:
- Kontrol Merkezi: Suriye 4-4-2, 8 bin feet'e (2 bin 600 metre) alçalınız.
- Suriye uçağı: Alçalıyoruz, Suriye 4-4-2.
- Kontrol Merkezi: ILS hattında olun.
- Uçak: ILS'e oturuş ikaz ediyoruz.
- Kontrol Merkezi: Zıpkın 6-5-4, trafik 8 bin feet'e alçalıyor.
- Zıpkın (F-16 uçağı): Anlaşıldı.
- Suriye uçağı: Suriye 4-4-2 ILS hattında.
- Kontrol Merkezi: 2-1 sol pisti serbest.
- Uçak: 2-1 pisti için yaklaşıyoruz. 
- Ankara Kule: Anlaşıldı. İniş serbest.

Bandırma'dan kalktı

Suriye uçağını önleme görevi Bandırma'daki 162'nci Filo'ya verildi. Çağrı adı "Zıpkın" olan filo, av/av önleme uçuşları yapıyor. Filoda F-16 Block 40 tipi uçaklar bulunuyor, 24 saat nöbet tutuluyor.

THY uçağı Adana'ya indi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, dün Türk havayolu şirketlerini Suriye hava sahasını kullanmama konusunda uyardı. Bursa'dan kalkan ve hacıları taşıyan THY uçağı, bu çerçevede Adana'ya inmek zorunda kaldı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/ucaktan-fuze-parcalari-cikti/486403/1/G%C3%BCndem#.UHaOGi5FVOQ


Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,176 µs