En Sıcak Konular

TEHLİKENİN ''FARKINDA''YIZ

9 Ekim 2012 16:49 tsi
TEHLİKENİN ''FARKINDA''YIZ Yıllarca Türkiye'de suni gerginlikler, yapay tehlikeler oluşturuldu. Kamplaştırılarak siyaset etme geleneğinin güçlü olduğu ülkemizde toplumun karşı karşıya kaldığı asıl tehlikeler süslü paketler içinde sunuldu.

Tehlikenin 'farkında'yız!

Yıllarca Türkiye'de suni gerginlikler, yapay tehlikeler oluşturuldu. Kamplaştırılarak siyaset etme geleneğinin güçlü olduğu ülkemizde toplumun karşı karşıya kaldığı asıl tehlikeler süslü paketler içinde sunuldu.

Göster Ama halk bütün planlara rağmen bu oyuna düşmedi. Şimdi de vatandaşı, desteğini çektiği AB sürecine tekrar ısındırmak için "Diyalog Planları" sahnede.
Destek kaybolunca harekete geçtiler
Son yıllarda yapılan kamuoyu yoklamalarıyla Türkiye halkının AB sürecine verdiği desteği çektiğinin ortaya çıkması yetkilileri harekete geçirdi. AB ve hükümet yetkilileri ortaklığıyla başlatılan Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'yle AB sürecine ilişkin toplumun büyük kesiminde oluşan olumsuz algıları azaltarak süreçte, Türkiye'nin yakalayacağı fırsatlar konusunda "farkındalık" oluşturulmaya çalışılacak.

Yeniden AB masalları anlatacaklar
2 yıl sürmesi öngörülen Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında 3 diyalog forumu, 6 sempozyum, gençlere yönelik uluslararası yaz kampları ile onlarca ikili ziyaret yapılması planlandı.  İlk toplantısı geçtiğimiz gün Şanlıurfa'da gerçekleştirilen projeyle, Türkiye'ye yeniden AB masalları anlatılacak, Avrupa Birliği fırsatlarında farkındalık oluşturulmaya çalışılacak.

TBMM ile AB tarafından ''Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'' kapsamında ortaklaşa düzenlenen ''Kültürler Arası Diyalog Forumu'' Şanlıurfa yapıldı. Foruma AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu'nun sözleri damgasını vurdu. Tekelioğlu Türk toplumun AB'ye sıcak bakmadığını, 'AB'nin de Türkiye'yi siyasi sebeplerden dolayı, birliğe dahil etmediğini' söyledi.

Yapılan kamuoyu yoklamalarıyla vatandaşların AB'ye üyelik hususunda hükümete verdiği desteği çektiğinin ortaya çıkmasıyla geçtiğimiz Mayıs ayında ilk adımları atılan diyalog projesi geçtiğimiz gün Şanlıurfa'da yapılmış oldu. Türkiye'nin AB ile ilgilenen ve bu süreçte etkili olan siyasi grupları ve örgütleri hedef alan proje ile aynı zamanda Türkiye ve AB üye devletleri ile  parlamentolarında temsil edilen siyasi partiler ve parlamentolar arası diyaloğu destekleyerek AB üyelik müzakereleri sürecinde TBMM'nin rolünü arttırmak amaçlanıyor.

Toplantılar ve yaz kampları yapılacak
Proje çerçevesinde Türkiye'de altı şehirde ve Avrupa'da üç ülkede çeşitli toplantılar düzenlenecek. Ayrıca gençlere yönelik iki adet yaz kampı düzenlenmesi planlanıyor. Proje kapsamında Yeni Yıldız adıyla bir de dergi çıkarılıyor.

Kamuoyu AB'ye yaklaşımı desteklemiyor
AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, ilk toplantının yapıldığı forumun açılışında yaptığı konuşmada, AB gerçeğini itiraf etti. AB'nin zaman zaman kendi koyduğu standartlara uymakta zorlandığını ifade eden Tekelioğlu:''Kamuoyu, AB'ye yaklaşımı yeteri kadar desteklemiyor. Bu, bizden ziyade AB'nin yaklaşımından kaynaklanıyor. Eğer AB yaklaşımını değiştirirse kamuoyunun da yaklaşımının değişeceğini düşünüyoruz. AB'nin ortaya koyduğu prensiplere zaman zaman uymakta zorlandığını görüyoruz. Eğer bu prensiplerini işletmiş olsaydı Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz'de borç krizleri ortaya çıkmazdı. Biz bu standartları yakalamak için gayret ediyoruz, yakaladığımız standartlara ise uymaya çalışıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Soğukluğun sebebi siyasiymiş
'AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin soğuk olduğunu kaydeden Tekelioğlu,  "İlişkilerimizde bugünlerde bir soğukluk gözüküyor. Bu her ne kadar böyle ise de şundan herkes emin olabilir ki teknik seviyede böyle bir soğukluk, duraklama ve geri kalış söz konusu değil. Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor. Yani AB standartlarını yakalama noktasında Türkiye'nin ne yapması gerekiyorsa bunlar, teknik seviyede yürüyor. Her gün binlerce insan bu işle meşgul oluyor, onlarca arkadaşımız her gün Brüksel'e gidip, geliyor veya AB ile ilgili çalışmalara katılıyor. Çünkü biz şunu söylüyoruz; AB ile olan ilişkilerimizdeki soğukluk, Türkiye'nin herhangi bir eksikliğinden dolayı değil, bütünüyle siyasi sebeplerdendir.'ifadelerini kullandı. Tekelioğlu bu siyasi sebepler hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Kıbrıs için AB'den yardım bekliyoruz
Tekelioğlu'nun Kıbrıs konusunda söyledikleri de hayli ilginç. Tekelioğlu, KKTC'yi tanımayan, bu ülkeye ambargo uygulamaktan geri kalmayan AB'den KKTC için yardım beklediklerini ifade etti.

Amaç AB propganadası
Söz konusu proje, Türkiye'deki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirmek ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile AB arasındaki bilgi ve anlayışın gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. 2 yıl sürecek olan proje kapsamında, 6 sempozyum, 3 diyalog forumu ve 2 uluslararası yaz kampı ile 27 ikili ziyaret düzenlenecek. Projenin bir diğer amacı ise Türkiye'nin AB sürecine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde var olan olumsuz algıları azaltarak süreçte Türkiye'nin yakalayacağı fırsatlar konusunda farkındalık oluşturmak.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/tehlikenin-farkinda-yiz-252132.htm


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,628 µs