En Sıcak Konular

GÜVENLİ BÖLGE=TAMPON BÖLGE=ÖZERK BÖLGE

9 Ekim 2012 16:26 tsi
GÜVENLİ BÖLGE=TAMPON BÖLGE=ÖZERK BÖLGE Suriye, komşusu Irak gibi başka bir ülkeyi apaçık bir şekilde işgal eden bir ülke değildi. Herşey gözlerimizin önünde oldu, önce Suriye güvenliği olmayan bir ülke haline getirildi.

Güvenli Bölge = Tampon Bölge = Özerk Bölge

Türk ordusu "demokratik Türkiye hükümetini devirirse darbecidir" ama "demokratik Türkiye hükümetinin emriyle zalim Suriye hükümetinin devrilmesine önayak olursa kahramandır!" Öyle mi? 
İşte Türkiye bu çelişkili önkabul üzerinden yürütülen ve "yoksa siz Esad yanlısı mısınız?" susturmalarıyla sonuçlandırılan bir Suriye politikası izlemektedir. Suriye hükümetini devirmek için kendi devletlerini savaş alanına çevirenler, Suriye devlet binalarını basıp kendi memurlarını öldürenler meşru muhatap gibi görülmektedir. Suriye'nin egemen bir devlet olduğu, Suriye'nin meşru bir hükümeti olduğu unutulmuştur. Hatta "Suriye'de devlet yok" denilmektedir. Yani Suriye'de otorite boşluğu vardır, Suriye'den gelen saldırılardan zarar gören Türkiye de Suriye topraklarına elini kolunu sallayarak girebilir ve bu durum uluslararası hukuka aykırı olmaz; "Suriye'de devlet yok" sözünün uluslararası hukuktaki anlamı budur. 
Peki, Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin gerçek hayattaki anlamı nedir? 
Bu tezkerenin anlamı "Kuzey Irak"tan bellidir! 
Türk ordusunun Irak'ın kuzeyinde askerî operasyon yapmasına karşı çıkılıyor derken görülmüştür ki aslında Türk ordusu Irak hükümetinin Irak'ın kuzeyine girmesine engel olmaktadır! 
Türk ordusu şimdi de Suriye hükümetinin Suriye'nin kuzeyine girmesine engel olacak, tıpkı Irak'taki gibi bir "Kürdistan Bölgesi" kurulacaktır, Suriye tezkeresinin gerçek hayattaki anlamı budur. Nitekim Türkiye'ye yönelik top atışlarıyla bile bile lâdes diyen Suriye hükümeti Türk sınırından 10 km içeriye çekilmiş ve şimdiden fiili tampon bölge oluşmuştur. 
Hatırlanacağı üzere Irak'ın 1991 yılında Kuveyt'i işgali üzerine Irak hedef seçilmiş, Irak'ın kuzeyinde NATO/Çekiç Güç eliyle bir güvenli bölge oluşturulmuştu. Bu bölge tarafsız bölge idi. Yani Irak tarafına da ait değildi, Türkiye tarafına da. Bu bölgeye tampon bölge de denilmekteydi. Çünkü iki ülkenin arasında kalmıştı. Güvenli bölge, tarafsız bölge veya tampon bölge denilen bu yer aslında özerk bir bölgeydi; yıllar sonra çıkarılacak yeni Irak Anayasası'nda "Kürdistan Bölgesi" olarak adlandırılacaktı! Bu bölge yabancı ülkelerle anlaşmalar yaparak kendi bölgesindeki petrolü kendi başına yabancı ülkelere verecekti. 
Suriye'de de bir güvenli bölge oluşturulmak isteniyordu. Suriye için de "güvenli bölge" hazırlıkları vardı. Mayıs 2011'deki haber şöyleydi: "İngiliz İndependent muhabiri Robert Fisk, Türk generallerin Suriye toprakları içinde 'güvenli bölge' oluşturmaya yönelik operasyona hazırlandıkları iddia etti." (31 Mayıs 2011, Milliyet) Kısacası Suriye ikinci Irak olma yolundaydı. 
Fakat Suriye, komşusu Irak gibi başka bir ülkeyi apaçık bir şekilde işgal eden bir ülke değildi. Herşey gözlerimizin önünde oldu, önce Suriye güvenliği olmayan bir ülke haline getirildi. Sonra Suriye'den saldırılar geldi. Nihayet ikinci bir "Kürdistan Bölgesi" kurulması zamanı! Şüphesiz NATO açıkça göstermese de yine bu görevi üstlenmiştir, mayın temizleme gerekçesiyle duruma doğrudan müdahildir. 
İşin tuhafı, "Irak'ı böldüler sıra Suriye'de" şeklinde özetlenebilecek yalın gerçek, Suriye'nin bölünmesine hiç itirazı olmayanlardan gelen "savaşa hayır!" sloganları arasında kaybolup gitmektedir. 
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek'in Kâbe'yi savunan Ecyad Kalesi'nin Suudi Arabistan tarafından yıkılmasından duyduğu acıyla ismini "Türk Kalesi Yıkılırken" koyduğu bir kitabı vardır. Av. Özbek, belki yaşadığımız yılları da "Türk Apartmanı Yıkılırken" isimli kitabıyla anlatır… 

Av. Gülseren Aytaş - Yeni Mesaj

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12003242/guvenli-bolge--tampon-bolge--ozerk-bolge/av-gulseren-aytas


Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs