En Sıcak Konular

2013 GELMEDEN SIKINTI BAŞLADI

9 Ekim 2012 15:01 tsi
2013 GELMEDEN SIKINTI BAŞLADI 2013 yılı bütçesinin Meclis’e sunulması için 10 gün kaldı ancak hükümet henüz Orta Vadeli Programı (OVP) tamamlayamadı.

2013 gelmeden sıkıntısı başladı

Hükümet henüz Orta Vadeli Programı (OVP) tamamlayamadı

2013 yılı bütçesinin Meclis'e sunulması için 10 gün kaldı ancak hükümet henüz Orta Vadeli Programı (OVP) tamamlayamadı. 2013 bütçesinde 3 bilinmeyenli denklem, hükümeti sıkıştırıyor: Yüksek bütçe açığının gerektirdiği tedbir, gelecek seçimler ve Suriye ile sıcak temas. Bütçe büyüklüğü son gelişmelerle 400 milyar lirayı aşacak.

2013 yılı bütçesi için son viraja girildi. 2013 bütçesinin Meclis'e sunulması için sadece 10 gün kaldı. Anayasal zorunluluk nedeniyle 2013 bütçesinin 17 Ekim'de Meclis'e sunulması gerek. Ancak hükümet Orta Vadeli Programı (OVP) ve Orta Vadeli Mali Planı hâlâ tamamlayamadı. OVP ve Mali Plan 2013 yılının temel ekonomik büyüklük tahminlerini ve hedeflerini belirliyor. Bu hedefler belirlenmeden bütçenin çatısı çatılamıyor. Tek şans bu hafta OVP'nin tamamlanıp kamuoyuna açıklanması. 

Diğer taraftan 2013'e girmeye 2.5 ay varken, şimdiden sıkıntısı başladı. Bir yandan yüksek bütçe açığının gerektirdiği tedbir ihtiyacı, diğer yandan ardarda yaşanacak 3 seçim yılına giriliyor olması, bir yandan da Suriye ile sıcak temas olasılığı nedeniyle 2013 bütçesi daha şimdiden hükümeti sıkıştırdı. 2013 yılı için "sıkı" bir bütçe hazırlamaya çalışan Maliye Bakanlığı, bütçede sadece "acil" ve "stratejik işlere" öncelik veriyor. Buna göre stratejik projeler dışında yeni projelere kısıtlama yapılması, azami tasarrufa gidilmesi öngörülüyor. Ancak bu yılla birlikte önümüzdeki 3 yıl boyunca ardarda seçim yaşanacağından, bütçede harcama kısıcı radikal önlemler alınması ve uygulanması çok kolay görülmüyor. 

Gelinen noktada son OVP'de 2013 yılı için 381 milyar lira olması hedeflenen bütçe büyüklüğünün 400 milyar lirayı belirgin olarak aşacağı anlaşıldı. Şimdi Maliye bütçe büyüklüğünü 400 milyar lira civarında tutmaya çalışıyor. Bir başka ifadeyle OVP ve Mali Plan 2013 bütçesinin çatısını oluşturacak. Bütçenin hazırlanıp Meclis'e sevkedilebilmesi için bu hafta OVP'nin tamamlanması gerekiyor.

381 MİLYAR LİRAYI ÇOKTAN GEÇTİ

HAZIRLANAN bütçenin OVP'de öngörülen 381 milyar lirayı çoktan aştığı belirtiliyor. Hükümet, OVP'de 2013 yılı için bütçe büyüklüğünün 381 milyar lira olmasını hedeflemiş, bu hedefi de kamuoyuna açıklamıştı. Ancak şu an itibarıyla 2013 bütçe büyüklüğünü 400 milyar lira civarında tutmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Anayasal zorunluluk nedeniyle 2013 bütçesinin 17 Ekim'de Meclis'e sunulması gerek. Bu zorunluluk Anayasa'nın 162. maddesinden kaynaklanıyor. Söz konusu madde, "Bakanlar Kurulu, merkezi yönetim bütçe tasarısı ile milli bütçe tahminlerini gösteren raporu, mali yıl başından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar" deniliyor. 

Bu hafta açıklanması gerek 

Hükümetin önce, bütçe tasarısına dayanak olacak OVP ile Mali Planı tamamlaması gerekiyor. Burada belirlenen hedeflerle uyumlu bir bütçe hazırlanması.

3 BİLİNMEYENLİ DENKLEM 

1- Ödenek taleplerini görmezden gelip, sadece "acil" işlere kaynak ayırmak zorunda:

2013 yılına bütçe dengeleri, öngörülenin çok üzerinde bir bütçe açığıyla giriyor. Buna göre GSYİH'nın yüzde 1.5'i olarak hesaplanan bütçe açığı, 1 puanlık artışla öngülenden 14.5 milyar lira daha fazla açık verecek. Yapılan zamlar bu yılın bütçe açığını kapatmaya yetmiyor. Zamların bu yılın kalan 2.5 ayına etkisinin yaklaşık 3 milyar lira civarında olacağı hesaplanıyor. Bu ise bütçe açığındaki sapmanın en az 10 milyar lira düzeyinde sürdüğü anlamına geliyor. Bu durum 2013 bütçesini hazırlayan Maliye Bakanlığı için büyük bir sıkıntı demek. Bakanlık, önümüzdeki yıl bütçesinde dengeleri kurabilmek için kamu kurumlarının ödenek taleplerini görmezden gelmek ve "sıkı" bir bütçe hazırlayarak sadece "acil" ve "stratejik işlere" öncelik vermek zorunda. Ancak bu noktada devreye seçim kararı giriyor. 

2- Üç yıl boyunca, üstüste seçim dönemine girilmesi buna izin vermiyor:

Seçimlerin 6 ay öne çekilmesiyle 2013'ten itibaren 3 yıl üst üste seçim yapılacak. 2014'te Cumhurbaşkanı seçilirken, 2015'te genel seçimler olacak. Böyle bir durumda "Seçim bütçesi yapmayacağız" söylemine rağmen, harcamaları kısmaya dönük radikal kararlar alınması zor görünüyor. 

3- Suriye ile ilgili olasılıklar için bütçede "esneklik" gerekecek:

Hükümet, Suriye'ye asker gönderilebilmesi için çıkarılan tezkerenin "savaşa karşı tedbir olduğunu" belirtti. Ancak Türkiye, tezkerenin ardından her türlü olasılığa açık durumda. Bu nedenle Suriye geriliminin sıcağında hazırlanan 2013 bütçesinde, olası bir savaş durumunun yüksek harcamaları için hazırlıklı olunması gerekiyor. Doğrudan bir savaş bütçesi olmayaksa da 2013 bütçesinin, "dar" değil, harcama kalemleri arasında gerek kaydırma, gerekse aktarma yapılabilecek şekilde "bol" olması gerekiyor. (Gülümhan GÜLTEN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/2013-gelmeden-sikintisi-basladi/485719/2/Ekonomi#.UHQR0Jg2b1s


Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs