En Sıcak Konular

GAYRİMENKULLER ''KRİZ TAŞINMAZI'' OLACAK

7 Ekim 2012 16:23 tsi
GAYRİMENKULLER ''KRİZ TAŞINMAZI'' OLACAK Hükümetin finansman sıkışıklığı, yeni kaynak arayışlarını da gündeme getirdi.Yastık altındaki altınlardan sonra hükümet , yastık altındaki tapulara da göz dikti.

Gayrimenkuller 'kriz taşınmazı' olacak

ABD ve AB'yi iflasa götüren mortgage sistemi konut sertifikaları ve finansal araçlarının  Türkiye'de uygulanması için çalışma başlatıldı. İAB Başkanı Saraç, "Yastık altındaki tapuları çözeceğiz" dedi
Hükümetin finansman sıkışıklığı, yeni kaynak arayışlarını da  gündeme getirdi.Yastık altındaki altınlardan sonra hükümet , yastık altındaki tapulara da göz dikti. ABD ve AB'yi iflasa götüren mortgage sistemi konut sertifikaları , tahvilleri ve finansal enstrümanların Türkiye'ye uygulanması için çalışma başlatıldı. 
 
Sistem denetlenmedi 
İAB Başkanı Osman Saraç, Türkiye'de yastık altında sadece altının olduğunun düşünüldüğünü belirterek, "Yastık altında bir de tapular var. Türkiye gayrimenkul yatırımının vahşi boyutlarda olduğu bir ülkedir. İşletme sahipleri, ortakları, hissedarları , aile iflasa kadar gider ama bakarsınız ki yastık altında onların epeyce tapuları vardır. O tapuların da sisteme kazandırılması lazım. Yani bizim gayrimenkulle ilgili finansal araçlarımıza çeşitlilik kazandırmamız gerekiyor. Sadece altın olarak görmememiz gerekiyor" diye konuştu. Tapu sahibi olmanın, arsa yada araziye, imar edilmiş yapılara yatırım yapmasının yanlış olmadığını anlatan Saraç, "Ancak bunların finans sistemine kazandırılacak enstrümanlara tabii edilmesi gerekir. Efendim, Avrupa zarar gördü, Amerika zarar gördü, sistem iyi denetlenmediği için elbette zarar görebilir. Mortgage ve mortgage üzerinden üretilecek tahvil ve finansal enstrümanların Türkiye'ye de yerleşmesi gerekir. Mesele sadece altın meselesi değildir. Altında bir yol aldık, kayıt altında pek çok ekonomik değerimiz var" şeklinde konuştu.

2100 dolar tahmini 
Saraç, yakın zamanda altının en dip seviyesini 2001 yılında gördüğünü belirterek, o yıldan 2009 yılına kadar altının hemen hemen hiç düşmeyen bir seyir izlediğini bildirdi.  Saraç, altın fiyatlarının reel olarak en yüksek seviyesine 1980'de ulaştığının varsayıldığını vurguladı. Deutsche Bank ile geleceğe yönelik tahminleri belirlediklerini aktaran Saraç, altının onsunun 2 bin 100 dolar olacağı gibi bir öngörünün bulunduğunu ifade etti.  Saraç, şunları anlattı:  "Çünkü her ürünün gümrükten geçmesi mümkün. Türkiye'de pırlanta kaçakçılığa konu olan en ciddi konulardan biri.  Üzerinde yüzde 20 ÖTV gibi dünyada örneği olmayan vergi uygulaması da var, bu vergi tüketiciye yansımıyor.  Yüzde 20 fazla vermek yerine hava yollarının indirimli zamanlarında bir gidiş-geliş bileti alarak yurt dışından istenilen yerden çok da ucuza aynı ürün alınabilir.  Dünyada Türkiye'ye taş satan büyük ölçekli firmalarla yaptığımız görüşmeye göre Türkiye'ye bir milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında mücevherat girişi taş girişi var. Vergisini alabilseniz minimum 200 milyon dolarlık vergi eder." 
 
Yoksulun sırtına inşa edilen kriz 
ABD Başkanı Bush'un düşük gelir seviyesine sahip aileleri hedef alan konut edindirmeye yönelik politikaları nedeniyle değişken faizli konut kredilerinde büyük artış oldu. Kişilerin kredi geçmişlerine bakılmadan verilen  mortgage kredilerinde, faizlerin yükselmesiyle birlikte temerrütler ve icra yoluyla satışlar hızla arttı. Konut değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde, mortgage kredilerine dayalı menkul kıymetlerin düşük risk grubunda değerlendirilerek yatırımcılara sunulmasının ardından, teminat niteliğindeki konutların değerlerinde meydan gelen ani düşüşler nedeniyle yüksek zararlar kaydedildi. 
Bu da baankacılık sektöründe iflaslar zincirini beraberinde getirdi.
 
Konut balonunun yeni mağduru Kanada 
Son 5 yılını kriz içinde geçiren dünya ekonomisinin bu günlere gelmesinde ana noktalarda biri olan konut sektörü şimdi bir başka ülkeyi daha tehdit ediyor. ABD, İspanya, Çin ve hatta Türkiye'de konut balonu olduğu yönünde yapılan haberler, huzurlu bir yaşam ve refah sıralamasının tartışılmaz ilk sırasını alan ülke Kanada içinde yapılmaya başladı. Kanada konut piyasasında oluşan balonun patlamak üzere olduğu uyarısını yapan ekonomistler 2000'den bugüne fiyatlardaki yüzde 100'lük artışı gerekçe olarak gösterdiler.

ABD'deki konut balonu ile benzerlikler gösteren süreç ülkenin ekonomik görünümünü belirsizliğe iterken Vancouver ve Toronta'da fiyatların ödenemez hale gelmesi ülke için riskler arttırıyor.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=73857

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,543 µs