En Sıcak Konular

KIRSAL KESİMDE YOKSULLUK ARTTI

7 Ekim 2012 14:46 tsi
KIRSAL KESİMDE YOKSULLUK ARTTI 2002’den bu yana yılda ortalama yüzde 5.4 büyüyen Türkiye’de, kırsal kesimin ihmal edildiği ortaya çıktı.

Kırsal kesimde yoksulluk arttı

TEPAV araştırması 2002'den bu yana yılda ortalama yüzde 5.4 büyüyen Türkiye'de, kırsal kesimin ihmal edildiğini ortaya koydu. Buna göre Türkiye'nin kırsal bölgelerinde 2002 yılında 7.7 milyon yoksul varken, bu sayı 2009'da 8.5 milyona ulaştı. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2002'den bu yana yılda ortalama yüzde 5.4 büyüyen Türkiye'de, kırsal kesimin ihmal edildiğini ortaya koydu. Köyden kente göçle birlikte kırsal yoksullukla mücadelenin önemli bir gündem maddesi olmaktan çıktığına dikkat çeken TEPAV, Türkiye'deki dağınık yardım türlerinin kırsal yoksulluğu artırdığını vurguladı. TEPAV, Türkiye ile benzer programlar uygulayan Endonezya'nın kırsal yoksullukla mücadele başarısından çıkarılacak önemli dersler olduğunu vurguladı. TEPAV'ın "Türkiye'de İhmal Edilen Kırsal Yoksulluk: Endonezya'dan ne Öğrenmeliyiz" başlıklı değerlendirme notunda, son 30 yılda önemli bir iktisadi dönüşüm geçirerek, gelişmekte olan ülkeler arasında kendilerine ön sıralarda yer bulan Türkiye ve Endonezya'nın kırsal yoksullukta mevcut durumları ve mücadele uygulamaları karşılaştırıldı. TEPAV araştırmacıları Efşan Nas Özen ile Damla Özdemir tarafından hazırlanan değerlendirme notuna göre 2002'den bu yana yılda ortalama yüzde 5.4 büyüyen Türkiye'de yoksulluk önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Mevcut son verilere göre 2009 yılında 12.8 milyon yoksulun bulunduğu Türkiye'de kentsel yoksulluktaki düşüşe karşın kırsal yoksulluğun giderek arttığı görülüyor. 1990'lı yıllardan bu yana kırsal yoksulluğun ciddi bir sorun teşkil ettiği Endonezya'da ise 1998'den beri uygulanan sosyal yardım politikaları sonucunda kırsal yoksulluk önemli ölçüde azalmış bulunuyor. Değerlendirme notuna göre kırsal kesimin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış sosyal yardım politikalarının zayıf olduğu Türkiye'de politika üreticiler için Endonezya'nın kırsal yoksullukla mücadelesinden çıkarılacak önemli dersler bulunuyor. 

Kırsal kesim ihmal edildi 
Kırsal kesimde yaşayan yoksul sayısına bakılırsa, kırsal yoksulluk oranlarında görülen artış kentleşmeden kaynaklanmıyor. Türkiye'nin kırsal bölgelerinde 2002 yılında 7.7 milyon yoksul varken, bu sayı 2009'da 8.5 milyonu geçti. Türkiye'nin ortalama yüzde 5.4 büyümüş olduğu 2002-2009 döneminde kırsal kesimde 845 bin kişinin daha yoksulluk sınırı altında kalması, Türkiye'nin ekonomik kalkınma sürecinde kırsal kesimin ihmal edildiğine işaret etti. Türkiye'de TÜİK 2009 verilerine göre açlık sınırı altında yaşayan 339 bin kişinin yüzde 91'inin, kırsal kesimde ikamet ediyor oluşu da bu görüşü destekliyor. 

Endonezya kadar olamadık 
Endonezya'da da endüstrileşme ve kente göç ile birlikte kırsal nüfusta yıllar içinde azalma yaşandı. Ancak, Endonezya'da kırsal nüfus hala Türkiye'dekine oranla daha büyük bir paya sahip. Kırsal kesime yönelik yoksullukla mücadele, yaklaşık 240 milyon nüfuslu Endonezya için Türkiye'ye göre daha da maliyetli. Buna rağmen Endonezya, hem kentsel, hem de kırsal yoksulluk oranlarını düşürmeyi başardı. Endonezya'nın özellikle 2002'de yüzde 21.1 olan kırsal yoksulluk oranını 2011'de yüzde 15.7'ye düşürmüş olması, Türkiye'nin tam aksi yönünde bir gelişme. Endonezya'da 2002-2010 yılları arasında kırsal bölgelerde yaşayan 7.2 milyon kişi yoksulluktan kurtuldu. 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658890/kirsal-kesimde-yoksulluk-artti


Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,688 µs