En Sıcak Konular

HÜKÜMET SAVAŞ BÜTÇESİ Mİ HAZIRLIYOR?

6 Ekim 2012 18:30 tsi
HÜKÜMET SAVAŞ BÜTÇESİ Mİ HAZIRLIYOR? Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e savaş bütçesi yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru sorulması üzerine “Türkiye eski Türkiye değil. Şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman bu şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılacak” dedi

Hükümet savaş bütçesi hazırlıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e savaş bütçesi yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru sorulması üzerine "Türkiye eski Türkiye değil. Şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman bu şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılacak" dedi 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık sonuçlarını açıkladığı toplantıda, 2013 yılı bütçesine son şeklinin verildiğini belirterek, savaş bütçesi yapılıp yapılmayacağı konusunda, "Türkiye eski Türkiye değil. Şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman bu şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılacak" dedi.

Bakan Şimşek, bir soru üzerine Suriye'de yaşanan gelişmeler, TBMM'den çıkan tezkere ve Türkiye'nin savaş ekonomisi uygulayıp uygulamayacağı konusuna da değindi. Hedeflerinin, arzularının Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin bir refah, huzur ve istikrar bölgesi olması olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman bu şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılacak. 'Tezkere için ödenek öngördük mü?' Daha önce de Irak'a yönelik veya başka zamanlarda başka türlü tezkerelerde çıkartılmış. Biz ilgili kurumlarımıza gelen talepleri değerlendiriyoruz. Makul bir çerçevede, imkânlarımız el verdiği çerçevede talepleri karşılıyoruz. Karşılamaya da devam edeceğiz. Bu konuda spesifik bir talep yok dolayısıyla yorum yapmayacağım" diye konuştu.

Kamu zam yapabilir

Merkez Bankası'nın ek mali tedbirlerin enflasyonu artırdığına yönelik tespitlerinin hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Banka'sının fiyat istikrarından sorumlu olduğunu, ancak enflasyonun düşmesi için bütün kamu fiyatlarının sabit kalmasının söz konusu olamayacağını vurguladı. Bir soru üzerine zenginlerden, daha fazla gelir elde edenlerden daha çok vergi almaya yönelik olarak bazı inisiyatifleri başlattıklarını dile getiren Bakan Şimşek, artık su, elektrik ve doğalgaz abonesi olmak isteyenlere vergi mükellefiyetinin sorulacağını bildirdi. Bundan sonra hiçbir firmanın ve hiçbir mükellefin mükellefiyetini tesis etmeden ekonomik faaliyete başlayamayacağını belirten Şimşek, gerekli yasal düzenlemeyi yakında çıkaracaklarını açıkladı.

10 numaraya 10 numara zam yolda!

Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen, şehirlerarası otobüslerle kamyonlarda kullanılan ve kaçak akaryakıt olarak sınıflandırılan yağlama müstahzarlarında, vergilerin artırıldığını kaydeden Bakan Şimşek, "Fakat bu yeterli olmadı. Çok yakında, çok daha radikal bir takım tedbirler almayı planlıyoruz" dedi. Sağlık bakanlığı koordinasyonunda kozmetik ürünlerini izlemeye yönelik bir sistem kuracaklarını belirten Bakan Şimşek, tüm kozmetik ürünlerin üretimden satışa kadar takip edileceğini bildirerek, "Sağlık Bakanımız ile görüştüm. Eylem yüzde 25 gerçekleşme düzeyinde. Bunu daha da hızlandıracağız dedi. Şimşek, kayıt dışılığın en çok olduğu inşaat sektörünü yakından takip edildiğini söyledi. Şimşek, akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinden başlamak üzere elektronik fatura ve elektronik defter kullanımının yaygınlaştırılacağını dile getirdi.

Halk Bankası'nın yüzde 24'ü satılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şartların iyi olması halinde opsiyonla birlikte Türkiye Halk Bankası hisselerinin yüzde 24'e kadar bir oranının bu sene veya gelecek sene içerisinde halka arz edileceğini dile getirdi. Bakan Şimşek, 2013 yılı bütçesini hiç yeni özelleştirme geliri olmayacakmış gibi planladıklarının altını çizdi. Bakan Şimşek, hiç kimsenin "bütçe bozuldu, ondan dolayı özelleştirmeyi hızlandırıyorlar, özelleştirmeleri bu yıl içinde tamamlayacaklar" şeklinde bir hesap içine girmemesi gerektiğini kaydetti.

Denetim elemanı sayısı katlanacak

SGK'nın denetim elemanı sayısının artırdıklarını, artırmaya da devam edeceklerini dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında SGK'nin denetim elemanı sayısını 700'den bin 300'e çıkardıklarını söyledi. Denetim eleman sayısının neredeyse ikiye katlandığını belirten Bakan Şimşek, bu yılsonu itibarıyla bin 500'e çıkaracaklarını açıkladı. Bakan Şimşek, "Şu anda 4 bin 800 tane vergi müfettişimiz var. Bunu orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü sadece mevzuat yetmez. Sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez. Mutlaka bu işin denetim ayağı olacak" dedi.

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658866/hukumet-savas-butcesi-hazirliyor


Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,374 µs