En Sıcak Konular

TEHLİKELİ OYUNLAR: SURİYE

6 Ekim 2012 13:32 tsi
TEHLİKELİ OYUNLAR: SURİYE Suriye sınırında gelişen ve tekrarlanan olaylar, adeta sistemli bir şekilde Türkiye ile Suriye'yi kapıştırmak üzere planlanmış, ince hesapları yapılmış bir oyun gibi görünmektedir...

Tehlikeli oyunlar: Suriye

Türkiye tehlikeli ve kritik bir durumla karşı karşıya bulunmaktadır. Suriye sınırında gelişen ve tekrarlanan olaylar, adeta sistemli bir şekilde Türkiye ile Suriye'yi kapıştırmak üzere planlanmış, ince hesapları yapılmış bir oyun gibi görünmektedir... Hem de hain bir oyun gibi. Bu tuzağa düşmemek ve bu oyuna gelmemek lazım.

Türkiye, her türlü tehlikeye karşı kendisini savunabilecek ve istediği sonuçları elde edebilecek kabiliyette bir ülkedir. Türkiye'nin hiçbir kimsenin toprağında gözü ve kötü niyeti yoktur ama kendisine yapılacak saldırıları da gerektiği gibi karşılamasını ve durdurmasını bilen bir yapıya sahiptir.

Suriye ile son yıllarda fevkalade güzel bir işbirliği içine giren, dostane gelişmeler yapan, vizeleri kaldıran Türkiye, Suriye'de 19 aydır akan kan, öldürülen masum insanlar ve adeta mezhepçilik üstünden yürütülen bir yok etme politikasından sonra tavrını hayli değiştirmiştir. Şu anda Türkiye topraklarında 93,000 küsur Suriyeli sığınmacı çadır ve konteyner kentlerde barınmaktadır. Bu insanların acılarına bizzat şahit olmak da, Türkiye'deki tutumun değişmesinde etkili olmaktadır.

Başından beri Türkiye'den çeşitli makamlar, kişiler, heyetler, STK'lar, siyasi partiler, hayır kurumları, v.s. Suriye idaresine ve muhalefetine ziyaretler yapıp barış çağrısında bulunmuştur. Suriyelileri uyararak, sonunda Irak ve Libya'da olduğu gibi, uluslararası  müdahalenin çok tahripkâr olabileceği kendilerine hatırlatılmıştır.

Sadece Türkiye grupları değil, Arap devletleri, diğer İslâm ülkeleri temsilcileri, AB temsilcileri, BM özel temsilcilerinin tüm gayretleri hiçbir işe yaramamıştır. Sanki Suriye'e herkes çıldırmış ve illa da sonuna kadar savaşıp birbirlerini öldürmek için ant içmiş gibi. Böyle bir ortamda, durumdan yararlanmak isteyen pek çok dış güç ve ajanları, Suriye topraklarında cirit atıp çeşitli kumpaslar hazırlamaya başlamıştır.

Bu şartlar altında Suriye'nin dalaşmayı isteyeceği son ülke Türkiye olmalıyken, ilk defa bir Türk uçağı Suriye'de düşürülmüş, Sonra da Türk sınırı boyunca top tahrikleri başlamıştır. Akçakale'ye yapılan saldırı derhal cevabını aynı şekilde almış ve Türkiye, yıldırım hızıyla son hazırlıklarını tamamlayarak, gerekli yere ilerleyebilecek bir formata geçmiştir.

Dün TBMM'den "asker gönderme içerikli" tezkere geçmiş böylece gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. İcabında TSK'nın hızla hareket etmesinin önünde hiç bir engel kalmamıştır. Doğu ve Güney Doğu bölgesi tam 15 Güvenlik bölgesine ayrılmış ve gerekli tedbirler alınmıştır.

Gariplikler ve cevaplar:
1- Suriye ne yapmaya çalışmaktadır? Bu davranış:

a)Türkiye'ye ve oradaki muhaliflere toptan bir meydan okuma mıdır?

b) Putin'in ziyareti öncesinde, Türk-Rus ilişkilerinde bir gecikme ve gerginlik çıkarma çabası mıdır?

c) Türkiye ile kapışarak, Arap dünyası ile Türkiye'nin arasını açma gayreti midir yoksa?

d) Suriye'deki "köstebek" yerleşik ajanların eliyle, Suriye ve Türkiye'yi birlikte yıpratacak bir olayı başlatma çalışması mıdır? Bu çatışmadan kim en kârlı çıkarsa, mutlaka onun veya onların bu işte parmağı vardır.

2- Suriye derhal Rusya üzerinden de olmak üzere birkaç defa özür dilemiş ve olayın tekrarlamayacağına söz vermiş bulunmaktadır. Anlamı şudur:

a) Güvenlik Konseyi'nde ona arka çıkan iki devletten biri olan Rusya'yı, Türkiye'yi ikna için adeta "garantör gibi, şahit gibi" kullanmıştır.

b) Rusya, Ortadoğu'daki eski rolünü pekiştirmiş gibidir. Her politik oyunda "ben de varım" diyor ve dedirtiyor.

3- Durumdan yararlanan diğer gruplar da mevcut. Suriye PKK' sı (adı Özgürlük Ordusu) da Türkiye sınırı yakınlarında bağımsız bir  koridor oluşturmaya çalışıyorlar. Esad'ın en çılgın kumarı da bu grupları teşvik etmek. Adeta kendi ülkesini, kendi eliyle bölünmeye hazırlıyor. Akıl almaz bir çılgınlık durumu. Ateş ve barutla oynadığının farkında değil gibi.

4- Suriye'nin bölünmesini hoş görecek gruplar da işbaşında. Bunların başında Fransa geliyor, aynen Libya'da olduğu gibi. Sonra İngiltere, ABD ve İsrail en çok memnun olacaklardan biri. Beşar, kumpaslara o kadar dalmış ki bunları görecek halde değil.

5- Türkiye, tüm hazırlıklarına rağmen, soğukkanlılığını korumak zorunda Türkiye ölçülü ve büyük devlet zeka ve deneyimi ile hareket etmek zorundadır. Savaş bölgeye yayılmamalı veTürkiye, asla bu oyunun ve tuzağın içine çekilmemelidir.


Prof. Dr. Oya Akgönenç-Milli Gazete

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/tehlikeli-oyunlar-suriye-251899.htm



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs