En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DEN BAŞKA SAVAŞ İSTEYEN ÜLKE YOK

5 Ekim 2012 21:19 tsi
TÜRKİYE'DEN BAŞKA SAVAŞ İSTEYEN ÜLKE YOK Geçtiğimiz günlerde kapalı bir oturumda TBMM’den sınır ötesi harekat yetkisi alan AKP hükümeti her ne kadar Suriye’yle savaş için sabırsızlansa da Rusya ve Çin’e rağmen Suriye’ye bir askeri müdahale imkansız görünüyor

Bir tek Türkiye savaş istiyor

Geçtiğimiz günlerde kapalı bir oturumda TBMM’den sınır ötesi harekat yetkisi alan AKP hükümeti her ne kadar Suriye’yle savaş için sabırsızlansa da Rusya ve Çin’e rağmen Suriye’ye bir askeri müdahale imkansız görünüyor 

Suriye'deki gelişmeler nedeniyle 1 yıl süreyle yabancı ülkelere asker gönderme yetkisini eline alan hükümetin şimdi ne yapacağı merak konusu. Rusya ve Çin'in rezerv koyduğu Suriye'ye askeri müdahale konusuna ABD de sıcak bakmıyor. Böyle bir durumda Türkiye'nin Suriye'ye misillemenin dışında bir müdahalesi zor görünüyor. Suriye Akçakale'deki olaydan ötürü özür dilemiş ve bir daha olmayacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriye Büyükelçiliğimiz aracılığıyla Suriyedeki yetkililere ulaştık ve olanların trajik bir kaza olduğu konusunda bize ve BM Arap Birliği temsilcisi Brahimi'ye güvence verdiler. Bir kez daha olmayacak" diye açıklamada bulunmuştu. Türkiye bu gelişmelerden sonra Suriye'de bazı hedefleri top atışıyla vurdu ve MEclis'ten sınır ötesi harekat tezkeresi çıkardı.

ABD bile Suriye'ye müdahale istemiyor

Hükümet Meclis'ten 1 yıllık bir dönem için sınır ötesi harekat izni aldı. Fakat Suriye'ye bir askeri mühahaleyi Türkiye'nin dışında hiçbir devlet istemiyor. Bu durum tezkerenin kağıt üstünde kalacağı yorumlarını kuvvetlendiriyor. Zira Arap Baharı sürecinin fitilini ateşleyen ABD bile Suriye'ye askeri müdahaleden yana değil. ABD'nin ve dolayısıyla da İsrail'in Türkiye'nin tek tarafla Suriye'ye müdahale etmesini istememesinin altında Beşar Esad'dan sonraki dönemde yeniden şekillendirecekleri yeni Suriye planlarını Türkiye'nin sekteye uğratmasından korkmaları etkili oldu. Çünkü Büyük Ortadoğu Projesi Suriye'yi parça parça olmasını öngörüyor. Bu şer proje Suriye'nin kluzaeyinde bir Kürt devleti kurulmasını öngörüyor. Kuzey Suriye şimdiden PKK'nın kontrolüne geçmiş durumda.

Rusya ve Çin de müdahaleye karşı

ABD'nin Suriye konusunda askeri seçeneği gözardı etmesinin en önemli sebeplerinden birisi şüphesiz Rusya'nın Suriye konusundaki net tavrı. Rusya Suriye'ye bir dış müdahalenin karşısında olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Çin ise Suriye krizi konusunda BM sözleşmesine uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çin, Suriye konusunda Rusya ile beraber veto yetkisini kullanarak BM'nin Suriye'yi kınama kararı bile almasının önüne geçti. Çin her türlü baskıya rağmen Suriye konusundaki askeri müdahaleye karşı olan net tavrını değiştirecek gibi görünmüyor. Burada İran'ı da unutmamak lazım. İran ise Rusya ve Çin'den çok daha önce destek verdiği Suriye'ye tam desteğini devam ettiriyor.

Türkiye tek başına kaldı

Avrupa Birliği de Suriye'ye askeri müdahaleden yana değil. Akçakale olayından sonra Türkiye'nin Suriye'ye top ateşiyle karşılık vermesi konusunda cılız destek veren Avrupa Birliği itidal çağrısını daha güçlü seslendirdi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye ve Türkiye'ye itidal çağrısı yaptı. Durum Türkiye'nin Suriye konusunda tek başına kaldığını gösteriyor.

Tezkerede ne yazıyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen ve 320 kabul, 129 red oyuyla onaylanan tezkerede metni şöyle:

''Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldırı eşiğindedir. Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658849/bir-tek-turkiye-savas-istiyor


Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,229 µs