En Sıcak Konular

DÜNYA ÜLKELERİNDEN TÜRKİYE'YE DESTEK RUSYA'DAN UYARI GELDİ

4 Ekim 2012 10:26 tsi
DÜNYA ÜLKELERİNDEN TÜRKİYE'YE DESTEK RUSYA'DAN UYARI GELDİ Suriye rejiminin Akçakale'ye yönelik çirkin saldırısı pek çok ülke tarafından kınanırken,Rusya "Askeri müdahale, sığınma kampları ve benzeri oluşumlara karşıyız" dedi.

Rusya'dan Türkiye'ye sert uyarı!

'Bu saydıklarımıza karşıyız...''

'Askeri müdahale, sığınma kampları ve benzeri oluşumlara karşıyız.'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonla görüştükten sonra açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye'ye gerginlikten kaçınılması için Suriye ile tüm iletişim kanallarını açık tutması çağrısı yaptı.

Interfax ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ise, "Hem Suriyeli hem de Türk yetkililerin bu durumda, Suriye muhalefeti içinde sınırda kasıtlı olarak çatışma çıkmasını provake edebilecek radikallerin sayısının arttığını hesaba katarak maksimum ihtiyatla davranması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

Gatilov, NATO ülkelerine de Suriye'nin içişlerine karışmamaları konusunda sert mesajlar gönderdi. 'Askeri müdahale, sığınma kampları ve benzeri oluşumlara karşıyız.' açıklamasını yapan Gatilov, 'Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilmeli' diye de ekledi. Gatilov'un Türkiye için ayrıc bir mesajı daha var; 'Suriye ve Türkiye sınırda oluşabilecek provokasyonlara karşı maksimum hassasiyet göstermek zorunda. 

DÜNYA ÜLKELERİNDEN MESAJ YAĞIYOR

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE'YE TAM DESTEK MESAJI

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye rejiminin Akçakale'ye yönelik çirkin saldırısını kınadı. Yazılı açıklama yapan Hague, Suriye rejiminin olayın tekrarından kaçınmasını istedi.

Dünkü olayın, Suriye'deki durumun kötüleştiğini açık şekilde hatırlattığını belirten Hague, bu durumun bölge için arz ettiği tehlikeye dikkat çekti ve BM Güvenlik Konseyi'nden acil karar çıkması ihtiyacını ortaya koydu. William Hague, "En yakın müttefiklerimizden ve bölgedeki kilit ortaklarımızdan Türkiye ile Suriye krizi konusunda yakın çalışmamızı sürdüreceğiz ve önümüzdeki günlerde de yakın temas içinde olacağız." dedi.

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüşen Hague, Türkiye'te tam destek vereceklerini ifade etti.

İNGİLTERE BAŞBAKAN YARDIMCISI NİCK CLEGG: BİZ TÜRKİYE'NİN DÜN GECEKİ ASKERİ HAREKATINI DESTEKLİYORUZ

İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg: Suriye rejiminin askeri güçlerinin yaptıklarının sonuçları ortadır. Biz Türkiye'nin dün geceki askeri harekatını destekliyoruz.

İSPANYA: "SERT BİR ŞEKİLDE KINIYORUZ"

İspanya Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, "Suriye tarafından Türk topraklarına yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz" diyerek, gerek Türk hükümetine gerek olayda hayatını kaybeden 5 kişinin yakınlarına başsağlığı diledi.

Açıklamada ayrıca "İspanya hükümeti, uluslararası barışı ciddi bir şekilde tehdit eden Suriye'deki krizin devamlılığından endişe duymaktadır" denildi.

PAKİSTAN: "ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Suriye'nin Türkiye topraklarına yaptığı saldırıyı kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Khar'ın Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, Khar'ın, Suriye'den atılan top mermilerinin sivil kayıplara ve yaralanmalara yol açmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ettiği kaydedildi.

İslamabad yönetiminin saldırıyı şiddetle kınadığı vurgulandı.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: "SURİYE ÖZÜR DİLESİN"

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Westerwelle'nin telefon görüşmesinden sonra Davutoğlu'nun kendisine son durumla ilgili bilgi verdiğini belirterek, kendisinin de top mermisi düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerden dolayı başsağlığı dilediğini kaydetti.

"Bu şiddeti sert bir şekilde kınadıklarını" ifade eden Westerwelle, Suriye Hükümeti'nden bu şiddetten dolayı özür dilemesini, sorumluların ortaya çıkarılarak hesap sorulmasını ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine de tazminat ödenmesini istediklerini belirtti.

Büyük endişe içinde olduklarını vurgulayan Westerwelle, Türkiye'nin toprak bütünlüğünün yeniden ihlal edilmesini, "ağır bir olay" olarak değerlendirdi.

Guido Westerwelle, Türk mevkidaşına, anlaşılabilir öfkeye rağmen sağduyulu ve tüm bölgedeki tehlikeli durumu göz önünde bulundurarak hareket edilmesini rica ettiğini ifade etti.

ABD: MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

Beyaz Saray, Türkiye ile Suriye sınırında meydana gelen olaylarla ilgili, 'Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız' mesajı verdi.

Suriye'nin, Akçakale'de 5 kişinin ölümü, 9 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan saldırısını kınadığını belirten Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor, "Sorumluluk sahibi bütün uluslar şunu açıkça söylemeli ki; Esad'ın zamanı çoktan doldu, çekip gitmesi gerek' diye konuştu. Vietor, Esad'ın kanlı baskısının kendi yönetimine karşı çıkan, kendi halkına karşı olduğunu, ABD olarak müttefik Türkiye'nin yanında durduklarını belirtti.

NATO: TEK SES OLARAK TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haydar Berk, Ankara'nın talebiyle olağanüstü toplanan NATO'nun tek ses olarak Türkiye'nin yanında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Berk, yaptığı açıklamada, Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Alçakale ilçesine düşmesi ve 5 kişinin ölümüne yol açması üzerine Türkiye'nin girişimiyle, 4'ücü madde uyarınca toplanan NATO Konseyi'nde tüm büyükelçilerin Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını vurguladıklarını ve uluslararası hukukun çok açık ihlali olan bu saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını vurguladı.

Haydar Berk, NATO'nun saldırıdan birkaç saat sonra "apar topar toplanmasının" ve ardından yapılan "güçlü açıklamanın" NATO'nun Türkiye'ye gösterdiği dayanışmanın çok açık bir ifadesi olduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Berk, "NATO tek ses olarak Türkiye'nin yanındadır" dedi.

Berk, NATO müttefiklerinin, ağırladığı mülteciler başta olmak üzere Türkiye'nin Suriye krizinde yaptığı fedakarlıkları ve ortaya koyduğu "soğukkanlı tavrı" takdirle karşıladıklarını aktardı.

Türkiye, Suriye krizinde daha önce de bir Türk askeri uçağının düşürülmesi üzerine 26 Haziran'da, 4'üncü madde uyarınca NATO'yu olağanüstü toplamıştı.

NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin istişareler yapmasını öngörüyor.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/rusyadan-turkiyeye-sert-uyari/485038/1/Gundem#.UG2cPpg2b1s


Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs