En Sıcak Konular

GÖRMEZ: ''PEK ÇOK CAMİ YIKILIP YENİLENMELİ''

3 Ekim 2012 17:24 tsi
GÖRMEZ: ''PEK ÇOK CAMİ YIKILIP YENİLENMELİ'' Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, her büyük mimari gibi cami mimarisinin de bir medeniyet kurgusunun parçası olduğunu söyledi.

Pek çok cami yıkılıp yenilenmeli

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet İşleri Başkanı olarak kentsel dönüşüm projelerinde pek çok caminin de yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini yüksek sesle ifade etmek istiyorum" dedi 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, her büyük mimari gibi cami mimarisinin de bir medeniyet kurgusunun parçası olduğunu söyledi. İstanbul'da gerçekleştirilen ve Cuma günü sona erecek '1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu'nda konuşan Görmez, konuşmasına Kur'an-ı Kerim'de Hud Suresi'nin 61. ayetini okuyarak başladı. Görmez, şöyle devam etti: "Allah-u Teala şöyle buyurmaktadır: 'O sizi yerden yarattı ve sizden orayı imar etmenizi istedi'. Beşerin toprakla öznel ilişkisi yine insanın toprağı imar etmesiyle yansımakta ve can bulmaktadır." Caminin sadece mekana değil zamana da yerleştirilmiş bir öğe olduğunu anlatan Görmez, "Cami niteliğinde bir mimarlık eseri ister istemez kalıcılık ve yok sayılamazlık iddiasındadır" dedi. 

Cami huzurun bulunduğu yer 
Prof. Dr. Görmez, caminin huzur ve sükunetin bulunduğu bir mekan olduğuna işaret ederek, şunları söyledi. "Caminin insanı Rabbi ile buluşturmasının şekli değişse de, bu buluşturma işlevi caminin diğer önemli bir parçasıdır. Mimari bu buluşturmayı kendi içinde tasarlamak durumundadır. Zaman zaman bunu bir huşu olarak tasarlarız, bazen bir sevinç, bazen bir coşku, ferahlık ve inşirah olarak, bazen ise bir sığınma ve güven olarak. Girdiğiniz caminin size bu duyguyu yaşatmıyor olması sizden kaynaklanıyor olabilir, ama pekala camiden de kaynaklı bir boyutu vardır. Cemil Meriç, umran kelimesi yerine uygarlık kelimesinin kullanımını eleştirirken uygarlık kelimesi hakkında 'mazisiz, müziksiz bir hilkat garibesi' demektedir. Bu müziksizlik uygarlığın mimarisine de yansımış gibidir. Cumhuriyet döneminin içinde ruh barındıran bir camiyi ortaya çıkaramaması belki de bundandır. Cami mimarisi bir ihlası, samimiyeti, huşuyu ete kemiğe büründürmek durumundayken belki çağın da içinde bocaladığı müziksizlik ve ahenksizlik hercümerci cami mimarimize de yansımıştır." 
Diyanet İşleri Başkanlığının camiler üzerinde hukuki açıdan hiçbir tasarrufu bulunmadığını dile getiren Başkan Görmez; gelişigüzel, çalakalem, özensiz ve savruk ilgilerle dini hayatın estetik dünyasını daraltan  hatta yer yer de yok eden girişimler karşısında vicdan azabı çektiklerini belirterek, "Yanlış bilindiğinin aksine kurumsal sorumluluğumuz bu mekânlara din görevlisi atamakla sınırlıdır. Dini hayatın beşeri tecrübeyle buluştuğu camilerimizin mevcut hallerini sorgulama konusunda bir sorumluluk almak istiyoruz" diye konuştu.

Pek çok cami yenilenmeli 
Açılışın ardından basın mensuplarının da sorularını cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet İşleri Başkanı olarak kentsel dönüşüm projelerinde pek çok caminin de yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini yüksek sesle ifade etmek istiyorum" dedi. "Batılı ülkelerin antisemitizm konusunda duyarlı davranırken, İslâm dünyasını görmezden gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Başkan Görmez, bu konuda aklıselimin hâkim olacağını düşündüğünü ifade etti. Başkan Görmez, "Bu çifte standardı artık çağdaş dünya da görmüştür. Bu çifte standarttan çağdaş dünyanın da uzaklaşacağını, en azından artık bu tür küresel provokasyonlarla toplumların mukaddes değerlerine hakaretin, onları aşağılamanın, onları aşağılayarak, soyut bir işkence oluşturmanın, hakaretleri, mukaddesata hakareti toplumlar üzerinde kültürel bir işkenceye dönüştürmenin yanlışlığını, çağdaş dünyanın yakın gelecekte göreceğini, tespit edeceğini ve bu yönde adımlar atacağını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu. (RECEP BAHAR - YEMİ MESAJ)

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658810



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,881 µs