En Sıcak Konular

ÖZAL'IN MAZARINDAN ''MÜCİZE'' ÇIKTI

3 Ekim 2012 14:54 tsi
ÖZAL'IN MAZARINDAN ''MÜCİZE'' ÇIKTI Cumhurbaşkanı Özal’ın naaşı 19 yıl sonra mezarından çıkarıldı, bayrağa sarıldı ve Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.Adalet Bakanı, naaşın büyük kısmının bozulmadığını açıkladı

19 yıl sonra yine al bayrağa sarıldı!

Cenazenin bulunduğu yerden su çıktığı için uzun sürdüğü açıklandı. Adalet Bakanı, naaşın büyük kısmının bozulmadığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Özal'ın naaşı 19 yıl sonra mezarından çıkarıldı, bayrağa sarıldı ve Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Feth-i kabir işleminde Adli Tıp Kurumu Başkanı, bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir, morg ihtisas dairesinden üç yetkili çalıştı. Özal ailesinden kimse katılmadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı İstanbul Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak, Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. İşlemler sırasında Özal ailesinden kimse bulunmazken, aileyi Ahmet Özal'ın avukatı temsil etti. Adli Tıp'ta yapılacak DNA testi, otopsi ve diğer işlemlerden sonra naaş iki gün içinde tekrar defnedilecek.

10 saat sürdü

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özal'ın ölümünün suikast olup olmadığına dair yürüttüğü soruşturma kapsamında naaşının çıkarılarak incelenmesi kararı vermişti. Ankara'dan gelen talimat gereğince İstanbul Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan nezaretinde Adli Tıp Kurumu uzmanları ve Olay Yeri İnceleme uzmanları dün sabah 06.30'da Anıt Mezar'a gelerek çalışmalara başladı. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı da Anıt Mezar'a gelerek bilgi aldı. Özal'ın naaşına yaklaşık 6 saatte ulaşıldı. Cenazenin çıkarılması işleminde Başsavcıvekili Erdoğan'ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalıştı.

Çinko kaplı tabut

Kazı sırasında her 40 ile 60 santimetrede bir toprak numunesi alındı. Cenazenin bulunduğu noktada toplanan su ise pompayla tahliye edildi. Her işlem tutanak ve kayıt altına alınırken çalışmalar bir görevli tarafından da kameraya kaydedildi. Çalışmalar sırasında, mezarın inşasında görev almış bir teknisyen ve bir imam da hazır bulundu. Bu çalışmalarda aileyi temsilen Ahmet Özal'ın avukatıbulundu. Naaşa ulaşılmasından yaklaşık 4 saat sonra işlemler tamamlanarak Turgut Özal'ın naaşı Türk bayrağına sarılı çinko kaplı özel bir tabuta yerleştirildi.

Naaş incelemeye uygun

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Sabah 08.00'de geldik çalışma arkadaşlarımla beraber. Savcılarımız nezaretinde, yeri inceleme ekibiyle, adli tıp kurumumuzun ekipleri çalışmayı yürütüyorlar. Cenazeye ulaştık. Örneklerle ilgili çalışma Adli Tıp Kurumumuzda biraz devam edecek. Cuma veya Cumartesi günü de cenazeyi aileye teslim etmek amacımız." Doç. Dr. İnce, "Şu anki durumu incelemeye uygun mu?" sorusuna ise "Evet uygun" cevabını verdi.

Naaşın büyük bir kısmı bozulmamış

Adalet Bakanı, Özal'ın otopsisiyle ilgili bilgi verdi
Adalet Bakanı Ergin ölümüyle ilgili iddialara cevap bulmak için ölümünün 19. yılında mezarı yeniden açılan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın naaşının bozulmadığını açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bugün TV'de Temsilciler Meclisi programında Özal'ın cenazesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sadullah Ergin, Özal'ın ölüm yılında çok önemli olayların yaşandığına suikastlerin olduğuna dikkat çekerek, Özal ailesinin iddialarının olduğunu belirterek "Bugüne kadar böyle bir olay için otopsi yapılmamış olması akıl tutulması gibi bir şey. 6 ay sonra olay zaman aşımına uğruyor. Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu ve savcılığın talebi üzerine Fethi Kabir yapılmış kabir açılmıştır. Mezarda ne bulacaksınız diyorlardı. Ancak şunu belirteyim ki adli tıpçılar çok önemli veriler elde etti." dedi.

"Adli Tıpçılar acaba saç teli veya kemik örneklerinden DNA neticesi elde edebilir miyiz diye düşünürken düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar." diyen bakan Ergin "Herhangi bir zehirlenme veya doğal olmayacak ölümle ilgili iddialara şu an mezardan çıkan materyal cevap verecek şekilde. Kabirden Adli Tıp uzmanlarını da şaşırtacak şekilde veriler elde edildi." dedi.

Ergin "19-20 yıl sonra bir kabri açtığınızda bulunacak materyaller ile Rahmetli Özal'ın mezarından çıkan materyaller çok farklı. Özal'ın naaşının büyük bir kısmı hiç bozulmamış." dedi. 

Tören mangası omuzladı

Özal'ın tabutu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube müdürlüğüne bağlı tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar'ın girişinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze aracına kadar taşındı. Motosikletli polis ekiplerinin eşlik ettiği cenaze aracı Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme uzmanları ise mezarlıktaki çalışmalarına bir süre daha devam etti.

Planlandığı gibi oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Anıt Mezar'a saat 10.45'te geldi, saat 12.25'te ayrıldı. Ayrılmadan önce şu açıklamayı yaptı: "Ankara'nın talimatına uygun olarak mezarı açtık. Olay yeri inceleme uzmanları, adli tıp uzmanlar, Adli Tıp Kurumu Başkanımız burada. Cumhuriyet Başsavcı Vekilimiz ve iki savcı burada. 10 dakika önce (saat 12.15'te)cesede ulaştık. Mezarın yerini kaldırdık. Her şey planlandığı gibi oldu, bir aksama yok. Bundan sonra Adli Tıp Kurumu'na kalıyor iş."

48 saat sonra ailesine teslim

Cumhurbaşkanı Özal'ın naaşı, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde muhafaza edilecek. Toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimlik bölümden de alınan örnekler incelenecek.

İLK DNA TESTİ VE OTOPSİ: İlk iş olarak DNA testi ve otopsi yapılacak. Olgulardan alınan örneklerde travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Cenaze, en az 48 saat sonra ailesine ve devlete teslim edilecek.

ÖZEL ODAYA MAKSİMUM 5 KİŞİ İZNİ: Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.

BÖCEK İLACI DA ARANACAK: Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelen her maddeye bakılacak. Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları, ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek.

RAPOR minimum İKİ AY SONRA: Raporda sonuç çıkıyorsa çıkma sebepleri, çıkmıyorsa çıkmama sebepleri yer alacak. Adli Tıp raporu, iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek. Bu süreç zarfında Adli Tıp dünyanın çeşitli adli tıp kurumlarıyla temasa geçip literatürlerinden faydalanıp bilgi paylaşacak.(Burak KARA / VATAN) [1]

'Özal'ın naaşını yağ dokusu korudu!'

Prof. Dr. Sevil Atasoy'dan çarpıcı açıklama

Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşının "Araştırmaya şaşırtıcı derecede müsait" olmasını yağ dokusuna bağladı. Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Bedenin üst kısmının bütünlüğünü korunduğuna dair haberler yer aldı. Daha fazla yağ dokusunun bulunduğu bölgeler belden üst kısma doğru yerleşmiş olduğundan bu bölümlerin mum benzeri bir organik madde ile kaplandığını ve böylelikle üst kısmın alt kısma göre daha fazla korunduğunu açıklamak mümkün." dedi.

ADLİ TIPÇILAR ŞOK OLDU

khaber.com.tr'nin haberine göre, Turgut Özal'ın mezarını açan adli tıpçılar gördükleri manzara karşısında şok oldu. Özal'ın cesedinin üst kısmının 19 yıl geçmesine rağmen bozulmadığını gören bilim insanları şaşkınlıklarını gizleyemedi. Konu hakkında açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin "Mezarda ne bulacaksınız, diyorlardı. Ancak şunu belirteyim ki adli tıpçılar çok önemli veriler elde etti. Adli tıpçılar 'acaba saç teli veya kemik örneklerinden DNA neticesi elde edebilir miyiz?' diye düşünürken düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar. Kabirden adli tıp uzmanlarını da şaşırtacak şekilde veriler elde edildi. Özal'ın naaşının büyük bir kısmı hiç bozulmamış" dedi.

YAĞLARIN ÇÜRÜMEYE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VARDIR

Bu açıklamanın ardından Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy khaber.com.tr'nin sorularını cevapladı. Prof. Dr. Atasoy Özal'ın naaşının neden bozulmadığını şöyle anlattı:

"Soğuk ve nemli ortamda normal çürüme süreci yavaşlar uzun süre su altında kalmada beden şaşırtacak ölçüde korunmuş biçimde kalabilir hele cilt altında lipitlerin (yağların) hidroliz ve hidrojenlenmesi sonucunda adiposer oluşmuşsa bunun çürümeye karşı özellikle koruyucu etkisi vardır. Islak toprakta, göl tabanındaki çamurda ayrıca iyice kapalı tabutta, gerek tahnitlenmiş gerekse hiçbir işlem görmemiş bedenlerde adiposer (bir nevi kimyasal sabunlaşma) oluşumuna rastlanır. Ölümden bir ay kadar sonra başlayan bu süreç havasız ortamda yüzyıllarca dayanabilir. 13. yüzyıldan kalma bir çocuk beyninin sol yarısında her türlü özelliğini tespit etmek mümkün olmuştur. Kadın çocuk ve aşırı kilolu kişiler daha fazla beden yağı içerdiklerinden adiposer oluşumuna yatkındır.

İLAÇLAMANIN DA KORUMADA ETKİSİ OLMUŞTUR

Bu olayda muhtemelen suyun kazı sırasında beden üzerinde birikmesinden ziyade, çok daha önceki yıllarda beden üzerinde toplandığı düşünülebilir. Elbette kısmi olsa da ilaçlamanın da korumada etkisi olmuştur.

Basında merhum Cumhurbaşkanı'nın bedeninin üst kısmının bütünlüğünün korunduğuna dair haberler yer aldı. Bu beklenen bir durum, daha fazla yağ dokusunun bulunduğu bölgeler belden üst kısma doğru yerleşmiş olduğundan bu bölümlerin mum benzeri bir organik madde ile kaplandığını ve böylelikle üst kısmın alt kısma göre daha fazla korunduğunu açıklamak mümkün".[2]



Kaynak: GAZETEVATAN
[1] http://haber.gazetevatan.com/19-yil-sonra-yine-al-bayraga-sarildi/484694/1/G%C3%BCndem#.UGwmsZg2b1s
[2] http://haber.gazetevatan.com/ozalin-naasini-yag-dokusu-korudu/484913/1/Manset#.UGwmVpg2b1s



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,119 µs