En Sıcak Konular

TÜRK KÜLTÜRÜ ABD'DE DANSÖZ VE FESLE TANITILDI

2 Ekim 2012 16:47 tsi
TÜRK KÜLTÜRÜ ABD'DE DANSÖZ VE FESLE TANITILDI ABD’de 10 yıldır AKP desteğiyle düzenlenen “Türk Festivali”nde bir skandala imza atıldı. Türklerin “dansöz” le, “fes”le tanıtılması, birçok kişinin tepkisini çekti.

Amerika'da rezillik!

Sözde Türk Günü etkinliklerinde dansöz oynatıldı

ABD'de 10 yıldır AKP desteğiyle düzenlenen "Türk Festivali"nde bir skandala imza atıldı. Türklerin "dansöz" le, "fes"le tanıtılması, birçok kişinin tepkisini çekti. MHP'li Yusuf Halaçoğlu, "Dansöz ve fesin Türk kültürüyle ilgisi yok. Türk kültürünü yozlaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

Bu nasıl Türk kültürü!

AKP iktidarının desteğiyle ABD'de 10 yıldan beri düzenlenen Türk Festivali'nde, Türkleri "fes"le, folklörümüzü "dansöz"le tanıttılar.
Türk kültürü ABD'de "dansöz" ve "fes"le tanıtıldı. İktidarın desteğiyle 10 yıldır düzenlenen Türk Festivali'nde bu yıl sahnede yine dansöz vardı. Hem ABD'de yaşayan Türklerin vatan hasretini gidermek hem de ABD'lilere kültürümüzü tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde dansöz oynatılması ve fesli figüranların bulunması tepki çekti. MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Türk kültürünün yozlaştırmaya çalışıldığını belirterek, "Bunları bilerek yapıyorlarsa çok cahilce bir durum. Çünkü fes ve dansözün kültürümüzde yeri yoktur" dedi. YENİÇAĞ'a konuşan Halaçoğlu, ABD'de düzenlenen Türk Festivali ile ilgili olarak şunları söyledi:

 
Osmanlıda bile yoktu
 "Fes ve dansözün Türk gelenekleriyle hiç bir alakası yok. Birileri kültürümüzü yozlaştırmak için elinden geleni yapıyor. Herhalde şuurlu olarak yapılıyor. Bizim kültürümüz değil bunlar. Ne fes, ne dansöz Türk kültüründe yok. Bırakın Türkü, Osmanlıda bile yok." 
Festivale katılan Türkler, "Türk folklöründe hiçbir zaman dansöz olmamıştır. Türklerin giysisi de fes değildir" diyerek organizasyon komitesine tepki gösterdiler. Washington Amerikan-Türk Derneği'nin (ATA-DC) öncülüğüyle "Türk Kültürü Mirası Ayı" kutlamaları "Türk Festivali" ile sona erdi. Başkentin göbeğinde, Özgürlük Meydanı'nda yapılan festivale, Washingtonlılar yoğun ilgi gösterdi. Türk folklörü adı altında dansöz oynatılması ABD'deki vatandaşlarımız tarafından tepki görürken, yemeklerimiz ve Türk kahvesine ilgi yüksek oldu.
Yeniçerileri tanıdılar
Yemeklerinin ardından "Gezici Türk Kahvesi Evi"nde, Türk kahvesini yudumlayan Amerikalılar, kahve falı baktırmayı da ihmal etmedi. Yeditepe Üniversitesi Folklor Kulübü'nün gösterileri ise başkentlileri adeta büyüledi. Festivalde, yeniçerilerin kullandığı savaş aletleri ile kıyafetleri de sergilendi. 
 
Türkiye, dansöz ve fesle tanıtılamaz
ABD'nin başkenti Washington'da bu yıl 10. yılını kutlayan "Türk festivali", Amerikalılardan büyük ilgi görürken, bir skandala da imza attı. Festivalde sahneye çıkan dansöz ve fesli müzisyenler görenleri şaşırttı. Festival süresince Türk dansları adı altında dansöz oynatılması, ve fesin "geleneksel Türk kıyafeti" olarak tanıtılması skandal olarak nitelendirildi.  ABD'de yaşayan Türkler, "Bizim kültürümüzde dansöz oynatmak yok. Folklörümüz bu şekilde tanıtılamaz. Milli kıyafetlerimiz içinde fesin de yeri yok. Türkiye'yi dansöz ve fesle temsil edip, dünyaya böyle tanıtmak ihanetten başka bir şey değil" diyerek tepkilerini ortaya koydular.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=73646


Bu haber 1,183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,875 µs