En Sıcak Konular

MİLLET ''STOCKHOLM SENDROMU'' MU YAŞIYOR?

2 Ekim 2012 16:12 tsi
MİLLET ''STOCKHOLM SENDROMU'' MU YAŞIYOR? Üst üste zam yağdırıldıkça, her gün şehit cenazesi kaldırıldıkça iktidarın oyu artıyor! Bu ilginç durumu bilim adamları, kendisini rehin alana bağlanmayı ifade eden “Stockholm Sendromu” ile açıklayabiliyor.

Vur vur inlesin!

Üst üste zam yağdırıldıkça, her gün şehit cenazesi kaldırıldıkça iktidarın oyu artıyor! Bu ilginç durumu 
bilim adamları, kendisini rehin alana bağlanmayı ifade eden "Stockholm Sendromu" ile açıklayabiliyor
 
Bu işte bir gariplik var ama...
Peş peşe gelen şehit ve zam haberlerine rağmen, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı son TV programında oy oranlarını yaklaşık 3 puanlık artışla yüzde 52.1'e çıkardıklarını açıklaması şaşkınlık yarattı. AKP Kongresi'nde teröristlerin hamisi Barzani'nin alkış ve tezahüratlarla karşılanması durumu daha da garipleştirdi.

Sağanak zamlar başlayacak
Memura yüzde 3'ten kapı açıp sonra lütfen yüzde 4'e çıkan iktidar, nisandaki zamlar da göz önüne alındığında doğal gaz, elektrik ve akaryakıt gibi hayati kalemlere son 6 ayda yüzde 20'yi aşan oranlarda zam yapmış oldu. Benzin zammı, iğneden ipliğe tüm zamları da otomatikman tetikleyecek.
 
"Milletin anasını ağlatacak"

Psİkİyatrİ uzmanları yaşanan durumu "Stockholm Sendromu" ile açıklarken, CHP'li Ali Haydar Öner, AKP Kongresi'nde Barzani'nin alkışlanmasına tepki gösterdi: Şiir okuyup  ağlayanları, ağlatanları gördük. Kongre öncesinde de şehit anaları ağladı. Millet dert küpü oldu. Kongre sonrası zamlarla milletin anasını, kimler ağlatacak? Zalimler mazlumu oynuyor.

Doç. Dr. Gökhan Malkoç

Günlük yaşamla ilgili sokağa çıkıp bir görüş almaya kalksanız çok az kişi yanıt verir. Öğrenilmiş çaresizlik diye bir kavram var. Türkiye'de insanlar "Ne yapalım bu da bizim kaderimiz" diyor. Tepkinin sonucu da etkili; cop yemek, gözaltına alınmak gibi...

Prof. Dr. Abdülkadir Çevik
Başbakan topluma jestleriyle, mimikleriyle, davranışlarıyla onlardan bir parça olduğunu hissettiriyor. Yarattığı algı farklı. Argo tabiriyle damardan giriyor. O havayı yakalayınca takipçileri de ne yaparsa yapsın kendisini yüceltiyor. 

Uğur Civelek (Ekonomist)
Yoksul insan, ihtiyaçlarını kim karşılıyorsa onun peşinden ayrılmaz. Hükümet düşük gelir gruplarının güvenini kazanmış. O insanlar sorgulamadan "Allah bunları başımızdan eksik etmesin" deme noktasına kayıyor. Gerçeği gördüklerinde geç olacak!

Hain alkışlanırken yine şehit verdik!
AKP Kongresi'nde terörist hamisi Barzani tezahüratlar eşliğinde alkışlanırken Jandarma Er Musa Topaloğlu (sağda), Tunceli'de kahpe bir mayın tuzağıyla şehit düştü. Acı haberi alan ailesi fenalık geçirdi....
 
Gurur duymanızın nedenini açıklayın!
CHP'li A.Rıza Öztürk, AKP'lilerin Barzani'ye yaptığı tezahüratları önerge vererek Başbakan'a sordu: Barzani ve Hamas lideriyle neden gurur duyulur? Türkiye ne zamandan beri terör destekçileriyle gurur duyuyor?
 
Zamlar yağmur gibi yağdı aile bütçesi delik deşik oldu
Yüzde 9.8 zam gören doğal gazın ardından elektriğe de yüzde 9.81 oranında zam geldi. 
Bir ailenin aylık enerji bütçesi 61 lira arttı. ÖTV'yi yükselten, akaryakıta zam yapan
ekonomi yönetimi dünyanın en pahalı benzinini satan ülke unvanını da Türkiye'ye kazandırdı
Memura yapılan yüzde 4+4'lük zammı bütçe açığının en büyük nedeni olarak ileri süren ekonomi yönetimi zam yağmuruna devam ediyor. Doğal gaza yapılan yüzde 9.8 oranındaki zamdan sonra konutta kullanılan elektriğe de yüzde 9.81 oranında zam geldi.
İlk sekiz ayda 8.5 milyar lira açık veren bütçeyi yamamak için zam yağmuruna ÖTV'yi artırmakla başlayan ekonomi yönetimi akaryakıta yaptığı fahiş zamla da dünyanın en pahalı benzini rekoruna ulaşmamızı sağladı. Benzin fiyatlarına art arda yapılan zamlar sonrası Türkiye en pahalı benzin kullanan ülke konumuna geldi.
 
Zamlar sürpriz oldu
Türkiye Ekim ayı başında yapılan planlanan doğal gaz zammına kendini hazırlarken, benzine gelen 9 kuruşluk sürpriz zamla şoke oldu. Zamdan önce 4.74 TL'den satılan benzinin fiyatı 4.83 TL'ye çıktı. Zamdan önce en pahalı benzin Norveç'teydi. Kişi başına ortalama milli geliri, 10 bin dolar seviyesinde olan Türkiye'de ise benzinin litresi 2.08 euroya (4.83 TL) satılmaya başlandı. Türkiye ve Norveç, benzin fiyatı 2 euro'nun üstünde olan iki ülke olarak dikkat çekiyor. Diğer ülkelerde benzin 2 euronun altında.
Doğal gaza ve elektriğe yapılan son zamlardan sonra bir ailenin enerji faturası 61 lira birden arttı. Doğal gaz, elektrik ve önceki gün gelen benzin zamları, ortalama bir ailenin enerjiye ödediği aylık faturanın kabarmasına sebep oldu. 45 litrelik deposunu zamlardan önce 213 liraya dolduran bir araç sahibi, bugün aynı yakıta 217 lira ödemeye başladı.  Ayda ortalama 3 depo benzin harcandığı varsayılırsa vatandaşın cebinden çıkan para 640 liradan 651 liraya yükseldi. Zam öncesi aylık 400 liralık doğal gaz faturası ödeyenler ise artık 439,9 lira ödemek zorunda. İki günde gelen doğal gaz ve benzin zamları, aile bütçesine ortalama 51 lira ek yük bindirmiş oldu. Konutlarda kgelmesi beklenen yüzde 10 zamla beraber aylık fatura giderinin de 61.2 lira çıkması bekleniyor. Vatandaş henüz 1 Nisan'da yapılan yüzde 18,72'lik astronomik fiyat artışını (yaz aylarının sıcak geçmesi ve ısınma gibi bir ihtiyacı olmadığından dolayı) faturalarda hissetmemişti. Fakat şimdi bu yüzde 18.72'ye bir de yüzde 9,8'lik artış eklenince bu kış faturalarda, sadece doğal gazda yüzde 28,52 daha pahalı rakamlar göreceğiz. Örneğin geçen kış, aylık 400 lira doğal gaz faturası ödeyen bir ailenin faturası bu kış 516 liraya çıkacak.
 
Elektriğe yüzde 9,81 zam
Doğal gazdan sonra elektriğe de yüzde 9,81 oranında zam geldi. Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 50'si doğal gaz çevrim santrallarıyla gerçekleşiyor. Yani doğal gaza zam, elektrik fiyatlarını da otomatik olarak artırıyor. EPDK elektrik fiyatlarına da son olarak 1 Nisan'da yüzde 9,26'lık zam yapmıştı. Bu son zamla birlikte elektrik fiyatları 6 ayda yüzde 19,26 daha pahalanmış oldu. Bu yıl, mart ayında 90 lira ödeyen bir ailenin elektrik faturası, son gelen  beklenen zammın ardından 107,1 liraya çıkmış olacak.
 
Enerji tüketimi lüks oldu
Doğal gaz, elektrik ve  benzin zamları, ortalama bir ailenin enerjiye ödediği aylık faturanın kabarmasına sebep oldu. Ayrıca akaryakıta gelen zamlar da aracını sürekli olarak kullanmak zorunda olanlar için büyük bir masraf kapısı haline geldi. 45 litrelik deposunu zamlardan önce 213 liraya dolduran bir araç sahibi, bugün aynı yakıta 217 lira ödemeye başladı. Ayda ortalama 3 depo benzin harcandığı varsayılırsa aracını kullanmak zorunda olan vatandaşın cebinden çıkan para 640 liradan 651 liraya yükseldi. 
 
Ekmek, peynir zam sırasında
Son açıklanan zamlar ilk başta ekmek fiyatını etkileyecek. Sırada, süt ve süt ürünleri, et, ve temel gıda ürünleri bulunuyor. Özellikle, enerji fiyatlarındaki artış üretim maliyetlerine direk yansıyor. Bu durum temel tüketim maddeleri olan ürünlerin tamamının zamlanacağı anlamına geliyor. Son açıklanan zamlar ile birlikte ekmek fiyatının yüzde 15 oranında zamlanması ve bir liraya çıkması bekleniyor. Et ve süt ürünleri ve bir takım gıda maddeleri de zamlı fiyatlardan yüzde 15 civarında etkilenecek.
 
Krizdeki ülkelerde bile daha ucuz
Kişi başına ortalama milli geliri, 10 bin dolar seviyesinde olan Türkiye'de ise benzinin litresi 2.08 euroya (4.83 TL) satılmaya başlandı. Türkiye ve Norveç, benzin fiyatı 2 euro'nun üstünde olan iki ülke olarak dikkat çekiyor. Diğer ülkelerde benzin 2 euronun altında. Küresel kriz nedeniyle ekonomileri zor durumda olan ve her gün sokak gösterilerine sahne olan Yunanistan, İtalya ve İspanya'da bile benzin Türkiye'den daha ucuz. f Bir litre benzin Yunanistan'da 1.75 euro (4.07 TL), İtalya'da 1.86 euro (4.32 TL) ve İspanya'da 1.45 euro'ya (3.36 TL) satılıyor.
 
İstanbul'da ulaşım ateş pahası
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 1,34, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0,93 oranında artış gösterdi.Eylül ayında yeni eğitim yılının başlaması ile giyim harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerdeki fiyat artışları, şehir içi ulaşım ücretlerine yapılan resmi zamlar, petrol ürünlerinde yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamaları bu ayki enflasyon üzerinde etkili oldu.

Sırada sigaraya ÖTV artışı var
Eğer hükümet yeni bir düzenleme yapmazsa 1 Ocak'tan itibaren sigarada ÖTV 4 puan artacak ve yüzde 69 olacak. Bu da paket başına en az yüzde 20 zam demek. Maliye'nin kararnamesine göre sigara ile tütün ürünlerinde ÖTV'yi yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkarılmıştı. Ama tepkilerin ardından bu oran 31 Aralık 2012'ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 65'e düşürülmüştü.  Herhangi bir yeni düzenleme yapılmaması durumunda yeni yılda sigara ve tütün ürünlerindeki ÖTV'nin otomatik olarak artacağını söyledi. 
 
AKP'nin baştacı ettiği çapulcu yine kıvırdı!
Teröre karşı işbirliği konusunda daha önce verdiği sözleri hatırlatılan peşmerge reisi Barzani, "Elimden geleni yapıyorum" demekle yetindi. 
AKP kongresinde baştacı edilen ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları ile alkışlanan peşmerge reisi Mesud Barzani Ankara'da yaptığı temaslar sırasında terör örgütü PKK'nın eylemlerinin giderek arttığı hatırlatılınca sessiz kalmayı tercih etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede Barzani'nin  tutumu diplomasi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Davutoğlu-Barzani görüşmesi Dışişleri Konutu'nda yaklaşık 1.5 saat sürdü. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre görüşmede Barzani'ye terör örgütü PKK'nın eylemleri ve  teröre karşı işbirliği konusunda daha önce verilen sözler hatırlatıldı. 
 
Dışişleri şok oldu
Dışişleri ve güvenlik birimlerinin  söylediklerini dinlemekle yetinen Barzani'nin sadece, "elimden geleni yapıyorum ve yapmaya edem edeceğim" dediği öğrenildi. Bölücü terör karşısında Barzani'den bugüne kadar verdiği sözlerden daha fazlasını bekleyen Dışişleri ve güvenlik birimleri adeta şoke oldular. Terör konusunda her zamanki kaypak tavrını sürdüren Barzani'nin Türkiye'den talepleri ise yine oldukça fazlaydı. Suriye'de genel durumun da  ele alındığı toplantıda  Barzani'nin, "Buradaki gelişmelerin Irak'a ve kendi bölgemize sirayet etmesinden kaygı duyuyoruz" dediği belirtildi. 
 
Öztürk Meclis'e taşıdı
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Erdoğan'a, Mesud Barzani lehine atılan sloganları sordu. Öztürk, TBMM Başkanlığı'na, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. CHP'li Öztürk, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti: "Partinizin kurultayında Mesut Barzani ve Hamas lideri ile ilgili olarak 'Türkiye seninle gurur duyuyor' şeklinde tezahüratlar yapılmasının nedeni nedir? Türkiye, teröre destek veren kişilerle ne zamandan beri gurur duyar oldu? Türk halkı, gurur duyacak başka kişi bulamadı mı da bu kişilerle gurur duysun?" Bu arada, CHP, Dışişleri Bakanı Davutoğlu hakkında, "tehlikeli ve maceracı bir dış politika yürüttüğü, bunu yaparken bir çok gerçeği yasama organından ve halktan gizlediği" iddiasıyla gensoru önergesi verdi.
Tepkinin sonuçlarını düşünüyorlar
Psikologlar, Türkiye hemen hergün teröre şehit verirken, PKK'yı Kandil'deki inlerinde barındıran peşmerge reisi Mesud Barzani AKP'nin kongresinde "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganıyla alkışlanırken ve iğneden ipliğe şekerden benzine, elektrikten doğalgaza kadar yüksek oranlarda zam yapılırken Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oy oranını artırmasını "öğrenilmiş çaresizlik" olarak değerlendirdi. Doğuş Üniversitesi Deneysel Psikoloji uzmanı Doç. Dr. Gökhan Malkoç, şunları söyledi: 

Toplum apolitize olmuş
"Toplum zaten apolitize bir toplum. Günlük yaşamla ilgili sokağa çıkıp bir görüş almaya kalksanız çok az kişi yanıt verir. Öğrenilmiş çaresizlik diye bir kavram vardır. Türkiye'de insanlar şunu diyor, 'ne yapalım bir takım güzellikler var, buna da razı olacağız, bu da bizim kaderimiz'. Türkiye'de her zam sonrası insanlar ağlar, feryat eder ancak bununla ilgili bir tepki ortaya konacağı zaman kimseden bir hareket gelmez. Bu da apolitik bir durum göstergesidir. Politize olmak illaki siyasi bir görüşe dahil olmak değildir, toplumu sorunlarına tepki verilmesi, reaksiyon gösterilmesidir. Türkiye'de 1980 ihtilalindan sonra birileri bir araya gelip bir şey söylemeye çalıştığı zaman maalesef çok sert tepkilerle karşılaştık." 



Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=73648


Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,099 µs