En Sıcak Konular

KOLTUKTAN KALKMAK ZOR GELİNCE 3 DÖNEM ŞARTI ESNETİLDİ

2 Ekim 2012 15:15 tsi
KOLTUKTAN KALKMAK ZOR GELİNCE 3 DÖNEM ŞARTI ESNETİLDİ AKP'nin hafta sonu gerçekleşen 4'üncü Olağan Büyük Kongresi'nde beklenmeyen bir değişiklik yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın sürekli gündeminde tuttuğu ve partinin bütün teşkilatlarına da sürekli hatırlattığı 3 dönem şartı 'hülle' yoluyla aşıldı.

Üç dönem şartında geri adım atıldı

AKP'nin hafta sonu gerçekleşen 4'üncü Olağan Büyük Kongresi'nde beklenmeyen bir değişiklik yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın sürekli gündeminde tuttuğu ve partinin bütün teşkilatlarına da sürekli hatırlattığı 3 dönem şartı 'hülle' yoluyla aşıldı.

Son kongrede yapılan değişiklikle Ak Parti'de 3 dönem şartı genel başkanlık, milletvekilliği ve belediye başkanlığı için değiştirildi. Ak Parti'de 3 dönem mağduru olacaklar, değiştirilen tüzük ile bir dönem ara vererek yeniden partideki görevlerine dönebilecek.

Ankara'da gerçekleşen büyük kongrede Ak Parti'nin geleceği açısından önemli olan 3 dönem şartı hülle ile aşıldı. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere partinin kurmaylarını yakından ilgilendiren tüzük değişikliği ile artık 3 dönem partide görev yapanlar yapılan küçük bir değişiklikle yollarına hülle ile devam edebilecek. 3 dönem şartını 'ara veren kimseler tekrar aynı göreve seçilebilir' ifadesi ile tüzükte değişikliğe giden Ak Parti, bu yola geleceğini teminat altına almayı amaçlıyor. Gerçekleşen büyük kongrede yapılan AK Parti tüzüğünün 132'inci maddesinin birinci fıkrasındaki değişiklikle belediye başkanları ve milletvekilleri de ara vererek tekrar dönebilecek. Değişiklikte, ''AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, kesintisiz en fazla 3 dönem aynı görevi yürütebilirler. Ancak ara veren kimseler, tekrar aynı görevlere aday gösterilebilir'' ifadeleri yer aldı. Tüzüğün son cümlesine 'Ancak ara veren kimseler tekrar aynı görevlere aday gösterilir' cümlesi eklendi.

Tüzük değişikliğinde belediye başkanları ve milletvekilleri ile ilgili yapılan değişiklik genel başkanlık için de yapıldı.  Tüzüğün 75'inci maddesinde yer alan genel başkanlık seçimine ilişkin değişiklik de 'Parti Genel Başkanı, büyük kongre tarafından gizli oyla seçilir. Aynı kişi kurucu genel başkanlık hariç, kesintisiz en fazla 4 olağan dönem genel başkan seçilebilir, ancak ara veren kimseler tekrar aynı göreve seçilebilir'  ifadeleri eklendi. Genel Başkanlık ile ilgili yapılan değişiklik sonrası Başbakan Erdoğan, son kez seçildiği Ak Parti Genel Başkanlığı görevine bir dönem ara vererek tekrar dönebilecek. Kongre konuşmasında Cumhurbaşkanı adayı olabileceği sinyalini veren Erdoğan'ın Ak Parti'de de öne açılmış oldu. Partiye dönmeye karar verdiği zaman Erdoğan tekrar partinin genel başkanlık koltuğuna oturabilecek.

Bakanlara başkanlık yolu
Öte yandan 3 dönem mağduru olacak vekiller ve bakanların da önü aynı yöntemle açıldı. Belediye başkanları için de 3 dönem şartının geçerliliği yeni tüzük değişikliği ile tarih oldu Tüzüğün 24'üncü maddesinin son fıkrasında yer alan, 'Aynı kişi, en fazla üç olağan dönem belde başkanı seçilebilir' ibaresi 'Aynı kişi kesintisiz en fazla 3 olağan dönem, belde başkanı seçilebilir ancak ara veren kimseler tekrar aynı göreve getirilebilir'  şeklinde değiştirilerek vekillere ve bakanlara belediye başkanı olma yolu da böylelikle açılmış oldu. (Ahmet Açıkay - Milli Gazete)

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/uc-donem-sartinda-geri-adim-atildi-251505.htm


Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,091 µs