En Sıcak Konular

10 YILDA RAKAMLAR DEĞİŞTİ SÖMÜRÜ DÜZENİ DEĞİŞMEDİ

1 Ekim 2012 20:25 tsi
10 YILDA RAKAMLAR DEĞİŞTİ SÖMÜRÜ DÜZENİ DEĞİŞMEDİ AKP hükümetinin 10 yıllık döneminde Türkiye'nin toplam borç yükünde büyük artışlar yaşandı.

10 yılda rakamlar değişti ama sömürü düzeni değişmedi...

Karne kırıklarla dolu

AKP hükümetinin 10 yıllık döneminde Türkiye'nin toplam borç yükünde büyük artışlar yaşandı. Son 10 yılda, iç ve dış borç toplamı 221,7 milyar dolardan 600 milyar doların üstüne çıktı. Para ve mali politikaların sıcak paraya dayalı olması ülkenin borçlanmasını kolaylaştırdı.

CARİ AÇIK KRONİKLEŞTİ
Türkiye ekonomisi 2002 yılında milli gelirinin yüzde 0,3'ü kadar cari açık verirken bu oran 2011 yılında yüzde 10'a kadar yükseldi. Büyüme hedeflerinin aşağıya çekilmesi ile bu oran biraz olsun düşürülebildi. Ancak bu sefer de bütçe açıkları büyüdü. Üretime dayalı bir ekonomi modelinin uygulanmaması Türkiye'yi büyük bir açmazın içine sürükledi. Bu modelde ekonominin büyümesi tamamen dış kaynak girişlerine bağlı. Dış kaynak ne kadar fazla girerse beraberinde ithalat ve iç tüketimde genişliyor. Bu kalemlerden sağlanan KDV ve ÖTV'ler de bütçenin belini doğrultuyor. Ancak bu sefer cari açık büyüyor. Son günlerde ekonomi yönetimi arasında yaşanan 'fren', 'gaz', 'yumuşak iniş' tartışmalarının temelinde de bu çelişki yatıyor. 2012'de  GSYH'nin yüzde 10'nu dayanan cari açığı düşürmek için büyüme hedefleri aşağıya çekildi. Bu sefer de bütçe açıkları kendisini gösterdi.

İHRACATIMIZ TAMAMEN İTHALATA BAĞIMLI HALE GELDİ
İhracat rakamları ülkenin üretim kapasitesini ortaya koyar. 10 yıllık AKP hükümeti döneminde ihracat rakamlarında büyük artışlar yaşandı. Ancak bu artış üretime değil ithalata bağlı olarak arttı. Bundan dolayı da ihracatta yakalanan bu sözde başarının bir türlü istihdam verilerine yansıması olmadı. Son aylarda ihracat ve ithalat kalemlerinde ülkenin lehine gibi görünen rakamlar da kimseyi aldatmasın. Bunun altında da nedeni belirlenemeyen altın ihracatı yatıyor.

İSTİHDAM SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR
Ülkenin en önemli sorunu olan işsizlik konusunda bir iyileşme görülemedi. Son açıklanan veriler Türkiye'de resmi işsizlik oranı yüzde 8 seviyesinde açıklansa da gerçekte bu oran yüzde 15 seviyelerinde bulunuyor. Çünkü TÜİK'in verilerinde işi olmayıp da iş aramayanlar işsiz olarak sayılmadığı için oran yüzde 8'lerde görülüyor.

VATANDAŞ BORÇ SARMALINDA
Geçtiğimiz günlerde açıklanan veriler, toplumunun hayatını kredi kartları ve bireysel krediler sayesinde sürdürdüğünü ortaya koydu. 2012'nin ilk 6 ayında bankalara kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, geçen senenin toplamını aştı ve 580 bin kişi oldu. Aylar itibariyle de her geçen ayda borcunu ödeyemeyenlerin sayısı artış gösteriyor. Ocak 2012'de kredi kartı borcunu ödeyemeyenler 50 bin kişi civarındayken, Haziran'da 82 bini aştı. Aynı şekilde, bireysel kredilerini ödeyemeyenlerin sayısı da her geçen ay artarak Haziran'da 60 bine dayandı. Takipteki alacaklar 2012'nin ilk yarısında yüzde 6.1 oranında artarak 20.1 milyar lira oldu. Geçen yıl Eylül ayından itibaren kredi kartı asgari ödeme tutarının artırılması ve nakit çekime sınırlama getirilmesi bu durumda pay sahibi oldu. Bu da, insanların kredilere ve kredi kartlarına olan bağımlılığını ortaya koyan bir örnek olarak görülüyor. Bu yapı da bankaların yüksek oranlarda kar etmesini sağlıyor. Yani vatandaş fakirleşirken, bankalar büyük karlar ediyor. Bankacılık sektörünün 2012 yılının ilk 6 ayındaki karı geçmiş yıllara göre neredeyse katlanmış durumda.

1 YILLIK FAİZ GİDERİ İÇİN TÜRKİYE'NİN DEĞERLİ KURUMLARI SATILDI
AKP hükümeti döneminde uygulanan özelleştirme politikaları sonucunda bütün değerli kurumları satılarak 34.6 milyar dolar gelir sağlandı. Ancak bur satış işlemleri ülkenin hiçbir yarasına merhem olmadı. Sadece 2012 bütçesinde faize ayrılan kaynağın 50.3 milyar lira olduğu düşünüldüğünde 10 yılda satılanların 1 yıllık faiz giderlerini ancak karşıladığı görülüyor.

BENZİNDE DÜNYA REKORU TÜRKİYE'DE
Benzine yapılan 9 kuruşluk zammın ardından benzinin litre fiyatı 5 liraya yükseldi. Mart ayında sorulan 'Benzin 5 lira olur mu' sorusu son artışlarla birlikte cevap buldu. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul'da 4 lira 89 kuruşa kadar çıkarken, Anadolu'da birçok şehirde litre fiyatı 4.95 lira oldu. Van ve Hakkari'de ise benzinin litresi kritik eşik olan 5 lirayı geçti. İstanbul'da 4.88 liradan satılan benzin, Van'da 5 lira, Hakkari'de ise 5.02 liraya satılıyor. Böylelikle AKP, iktidarının 10. yılında bir ilke daha imza attı ve benzindeki dünya birinciliğinin ardından "dünya rekoru" da Türkiye'nin oldu.

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/karne-kiriklarla-dolu-251420.htm


Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,483 µs