En Sıcak Konular

MALİYE'DEN VATANDAŞA ''BORCUNU ÖDE'' MEKTUBU

29 Eylül 2012 14:12 tsi
MALİYE'DEN VATANDAŞA ''BORCUNU ÖDE'' MEKTUBU Bütçedeki açığı kapamak isteyen Maliye, 2 milyon borçluya mektupla “öde” çağrısında bulundu. Maliye, borçluları aracına ya da gayrımenkulüne haciz koymakla tehdit etti.

Maliye'den, 2 milyon 'borcunu öde' mektubu

Bütçedeki açığı kapamak isteyen Maliye, 2 milyon borçluya mektupla "öde" çağrısında bulundu. Maliye, borçluları aracına ya da gayrımenkulüne haciz koymakla tehdit etti.

Maliye, 9 milyarlık vergi paketinden sonra tahsilata hız verdi ve trafik cezası, MTV borcu olan 2 milyon araç sahibine mektup yolladı. Mektupta, Anayasa hatırlatılarak borçlulara haciz uyarısı yapıldı.
Bütçe açığını kapatmak için 9 milyar liralık vergi paketini hayata geçiren Maliye Bakanlığı, vergi borçlularına yönelik tahsilat işlemlerini de hızlandırdı. Bu çerçevede, daha önce ev sahiplerine ve vergi barışını bozan mükelleflere 'mektup'gönderen Maliye, bu kez trafik cezalarını ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen mükellefleri yakın markaja aldı. Türkiye genelinde, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası borcunu ödemeyen 2 milyona yakın araç sahibine gönderilen mektuplarda, sert uyarılara yer verildi. Vergi dairesi müdürleri imzasıyla gönderilen mektupta, Anayasa'nın 73. Maddesinde yer alan, "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" hükmü hatırlatarak, bu hüküm doğrultusunda tüm mükelleflerin vergi borçlarını ödemesi gerektiği vurgulandı.

Mektupta, borçlarını ödemeyenlerin banka hesaplarının dondurulacağı, araç ve evlerine de haciz uygulanacağını belirtildi. Mektupta mükelleflere yönelik şu uyarı yapıldı: "Ödenmeyen borçların takibi sırasında mal varlığı haczi, banka hesabı haczi (e-haciz), gayrimenkul haczi, taşıt haczi v.s. gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamanız için bu borçların tasfiyesine yönelik gerekli görüşmelerin ve ödemelerin yapılması için vergi dairesi müdürlüğümüze başvurmanız önem arz etmektedir." Mektuplu uyarıların tahsilatta büyük fayda sağladığına dikkat çeken Maliye Bakanlığı yetkilileri, mektubu alan mükelleflerin büyük kısmının vergi borçlarını ödediğini bildirdiler. Araç sahipleriyle ilgili uyarının da tahsilatları artırmak için yapıldığını ifade eden yetkililer, yaklaşık 2 milyon araç sahibine mektuplu uyarı yapılmasının hedeflendiğini kaydettiler.

Maliye oltası vatandaşı kızdırdı 
Kayıtları inceleyip borçlu olanların saptanmasının uzun zaman alacağını düşünen vergi daireleri, borcu olmayanlara da mektup gönderdi. 
Mektubu alan binlerce kişi vergi daireleri önünde uzun kuyruklar oluştururken kayıtlarının tetkik ettiren çok sayıda vatandaş borcu olmadığını öğrendi. Vergi dairesi yetkilileri tek tek borçluların çıkarılmasının uzun zaman alacağı gerekçesiyle herkese mektup gönderildiğini savundular. Memurlar ile mükellefler arasında bu nedenle tartışmalar da yaşandı.

Gelişmiş ülkelerde vergi yükü zenginde
Türkiye'de bütçe açığının yol açtığı son vergi artışı gündeme otururken krizin en çok vurduğu gelişmiş ülkeler yeni vergi düzenlemeleriyle dikkat çekiyor. Orta ve alt gelir grubundan alınan vergiler sınıra dayanınca hükümetlerin gözü zenginlerin üzerine çevrildi. Dolaylı vergilerde de artışa gidemeyen hükümetler bütçe açıklarını kapatmak için serveti yüksek olanların mal varlıklarına göz dikti. Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG Vergi Bölüm Başkanı Abdülkadir Kahraman, yurtdışında bu trendin yayılmaya başladığını belirterek, "G-20 ülkelerinin kamu borçları bir dizi önlem almalarını gerektirdi. Dolaylı vergileri artıramadıklarından yüksek gelir grubunun vergilerinde düzenleme yapılıyor. Aynı zamanda dolaylı vergi adaletsizdir. Serveti yüksek olan kesim ile fakirden aynı vergiyi almak anlamına gelir" dedi.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=73470


Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs