En Sıcak Konular

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NDAN KOPUŞLAR BAŞLADI

27 Eylül 2012 23:30 tsi
ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NDAN KOPUŞLAR BAŞLADI Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba mensup bazı komutanlar, pişmanlıklarını belirterek örgütten ayrıldıklarını açıkladı.

Ve kopuşlar başladı!

Özgür Suriye Ordusu'ndan kopuşlar başladı

Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba mensup bazı komutanlar, pişmanlıklarını belirterek örgütten ayrıldıklarını açıkladı.

Arabi Press'in haberine göre Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba mensup bazı komutanlar, Suriye içindeki muhaliflerin Şam'daki Damarez Oteli'ndeki toplantısına katılarak Özgür Suriye Ordusu'nda bulunmaktan duydukları pişmanlığı dile getirerek silahlarını bıraktıklarını açıkladı.

Toplantıya katılan Binbaşı Halid bin Abdurrahman ez-Zalem, "Ben, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Askeri Konsey'in güney bölgesinden sorumlu başkan yardımcısıyım. Suriye'deki askeri ve sivil şehitlerin ailelerine dönüyorum; sizlerin ve tüm dostlarımın önünde şunu ilan ediyorum ki görev yaptığım ordudan ayrıldıktan ve silahlı gruplara katıldıktan sonra Filistinli kardeşlerimize yardım için kullanmamız gereken silahların Suriye'deki kardeşlerimize çevrilmesinin çözüm yolu olmadığını anladık" dedi.

"Suriye halkının içine düştüğü sorun ve musibetleri düşünerek gittiğimiz yoldan geri dönmeye ve Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdik" diyen Binbaşı Halid bin Abdurrahman Suriye Ordusu komutanlarına bu sebeple teslim olduklarını söyledi.

Özgür Suriye Ordusu içersinde büyük bir grubun komutanlığını yapmakta olan Yasir el-Abd adlı komutan da Halep'in kuzey bölgesinden olduğunu ve yönettiği silahlı grubun herkes tarafından tanındığını belirttikten sonra silahını bıraktığını söyledi.

Yasir el-Abd, "Ben herkesten Allah'ın kendisine verdiği aklı biraz olsun kullanmasını ve düşünmesini istiyorum. Devrimler ifade özgürlüğüne, insani onura diğer insanların inançlarına saygı gösterir. Ben vicdan sahibi muhaliflere, rejimin taraftarlarına ve tarafsız olanlara sesleniyorum. Suriye, bizim evimiz ve namusumuzdur. Düşmanlar bizim evimizi ve ülkemizi yakmak istiyorlar. Dinimizi, halkımızı ve ülkemizi hedef alıyorlar. Bu sebeple gönüllü olarak silahımı bırakıyorum" dedi.

YDH'nın hyaberine göre tüm dostlarına Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanlığı'nın silah bırakma ve siyasi müzakerelere katılma çağrısına uymaya davet eden Yasir el-Abd, güvenlik ve huzurun ülkeye yeniden gelmesi için çalışacağını belirterek toplantıya da bu sebeple katıldığını açıkladı.

ESAD'IN TARAFINA GEÇTİLER

Suriye'de isyan başlamadan, yani 19 ay önce Esad yanlısıydılar. İsyanla birlikte 180 derece dönerek muhaliflerin Özgür Suriye Ordusu'na katıldılar. Şimdiyse tekrar 180 derece dönerek Esad rejiminin güçlerine katıldılar.

AFP'nin haberine göre 11 isyancı grup, üç subay, iki kıdemli subay ve altı sivil Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) ayrılarak Beşar Esad'a destek verme kararı aldı.

Şam'da Beşar Esad yönetiminin gözetiminde düzenlenen muhalefet toplantısında açıklanan kararla, bir süre önce Suriye rejimindeki görevlerinden ayrıldığını ve ÖSO katıldığını duyuran Yarbay Halid Abdurrahman el Zamel de böylece eski görevine döndü.

Yarbay Zamel, "Yol açılmıştır" diyerek diğer isyancılara ayaklanmaya son verme çağrısı yaptı.

Suriye'nin güneyinde bulunan ÖSO askerlerine komuta eden ve muhaliflerin askeri konseyinde başkan yardımcısı olarak da görev yapan Yarbay Zamel, ordu saflarına geri dönmeye ve Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Toplantıya ayrıca, Rus, İran ve Çin büyükelçilerinin de katıldığı belirtildi.

Bunun üzerine ÖSO da, "Zamel'in muhaliflerin içine sokulmuş ajanlardan biri olduğu" ya da "Taraf değiştirmeye zorlandığı" gibi iddialarda bulundu. 

AKÇAKALE'DE SURİYE TEDİRGİNLİĞİ SÜRÜYOR

TÜRKİYE sınırına yakın mesafede bulunan Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde, ordu birlikleri ile muhalifler arasında 9 gündür devam eden çatışmalar Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde tedirginlik yaşatmaya devam ediyor. 

Telebyad'da bulunan sınır kapısı geçen hafta ordu birlikleri ile çatışmaya giren muhalifler tarafından ele geçirildi. Telebyad sınır kapısının karşısında bulunan Akçakale'den de net şekilde görülebilen şiddetli çatışmalarda muhalifler, ilçede bulunan stratejik noktaları da ele geçirmeyi başardı. Muhaliflerin Telebyad'da elde ettiği üstünlüğün ardından Suriye ordu birlikleri, Telebyad'da muhaliflerin bulunduğu alanları hedef alan top atışlarına başladı. 9 gündür devam eden çatışmalarda ordu birliklerinin yaptığı top atışları sonrası birçok şarapnel parçası, Akçakale'de sınıra yakın noktada bulunan evlere isabet etti.

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Çatışma tedirginliği sonrası sınıra yakın noktalarda uzaklaşılması yönünde sık sık uyarı anonsları yapılırken, okullar da 3 gün süreyle tatil edildi. Bu hafta okullar açılmasına rağmen birçok öğrenci halen okula gitmiyor, sınıra yakın noktada bulunan evlerinde oturan vatandaşlar ise top seslerinden korkup geceleri uyuyamıyor.

Sınır kapısının kontrolünü ele geçiren muhalifler ile ordu birlikleri arasında belirli aralıklarla çatışmalar devam ediyor. Gece geç saatlerde top atışlarının yapıldığı Telebyad'da bu sabah top atışları ile zaman zaman uzun namlulu silah sesleri duyuldu. Gerginliğin sürdüğü Telebyad'da çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli de, sınırı aşarak Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Sınırı geçerek Türk askerlerine teslim olan Suriyeli'ler, Akçakale'de bulunan çadır kente yerleştiriliyor.

Öte yandan çatışmaların ardından Türk askerlerinin sınır hattı boyunca zırhlı araçlar ile güvenlik önlemi aldı.

11 OKULDA EĞİTİME ARA VERİLDİ

Suriye'de süren iç karışıklık ve çatışmalar sırasında şarapnel parçalarının Türkiye'ye gelmesi nedeniyle Akçakale'de bulunan 11 okulda eğitime ara verildi. Geçen hafta 3 gün tüm okulların tatil edildiği ilçede, bu hafta 14 okul 2 gün tatil edildi. Eğitime yeniden başlanan okullardan sınıra yakın olan 10'u köylerdeki 11 okulda, eğitime 1 gün ara verildiği duyuruldu.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/ve-kopuslar-basladi/483622/30/D%C3%BCnya#.UGS2z5g2b1s


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,687 µs