En Sıcak Konular

BOZKIRLAR ''SES''SİZ KALDI

26 Eylül 2012 09:55 tsi
BOZKIRLAR ''SES''SİZ KALDI Neşet Ertaş, Orta Anadolu türkülerini ve bozlaklarını gerek sazı gerekse sesi ile getirdiği yorum ve icra biçimleri sonucunda bozkırın kendi içinde yaşadığı gurbetin sesi olmuş bir sanatçıydı.

Bozkırlar 'ses'siz kaldı

İzmir'de özel bir hastanenin onkoloji servisinde 15 gündür kanser tedavisi gören Türk halk müziğinin usta sesi Neşet Ertaş, dün sabah Hakk'a yürüdü. Orta Anadolu türkülerini ve bozlaklarını gerek sazı gerekse sesi ile getirdiği yorum ve icra biçimleri sonucunda bozkırın kendi içinde yaşadığı gurbetin sesi olmuş bir sanatçıydı.

Neşet Ertaş bir "bozlak" ustası olarak anılsa da halk müziğinin türkü, deyiş türlerinden repertuarımıza kazandırdıkları azımsanmayacak miktardadır. Bu eserlerin bir kısmı müziği kendisine ait olan örneklerdir. Bir kısmı da anonim halk müziği örnekleri arasından seçilerek Neşet Ertaş üslubuna bürünmüş eserlerdir.

Son 35-40 yılın halk müziği yaşamına adeta damgasını vuran Neşet Ertaş'ın türkülerini halk müziği sanatçıları kadar, Klasik Türk Müziği sanatçıları da repertuarlarına almış ve kendilerine özgü bir üslupla seslendirmişlerdir. Neşet Ertaş müziğinin en belirgin özelliklerinden biri de zengin melodisidir. Karacaoğlan, Agahî, Aşık Arap Mustafa, Toklumenli Aşık Sait, Ali İzzet (Özkan), Nesimi gibi aşıkların şiirleri Neşet Ertaş'ın zengin melodileriyle buluşmuş, ölümsüz eserler haline gelmiştir.

Halkın sanatçısı oldu
Neşet Ertaş 1943 yılında Çiçekdağı'na bağlı eski adıyla Abdallar yeni adıyla Gırtıllar köyünde doğdu. 7 kardeşi olan Neşet Ertaş ailenin 2. çocuğudur ve kardeşlerinden müzikle ilgilenen yoktur. 5-6 yaşlarında bağlama ve keman çalmaya bağlayan Neşet Ertaş babası Muharrem Ertaş ile birlikte gittikleri düğünlerde babasına kemanla eşlik ediyordu.

Geçimlerini düğünlerde aldıkları paralardan temin eden Ertaş ailesi birlikte 8 yıl Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat ve köylerini gezerek bu işi sürdürdüler. Neşet Ertaş bu işlerle uğraşmaktan okula da hiç gidememiştir. 14 yaşında çalışmak için İstanbul'a giden Neşet Ertaş'ın iş bulması kolay olmadı. Karın tokluğuna çalışacağı bir işe dahi razı olan sanatçı bir gün Şençalar Plak adında bir şirkete gider.

Şirketin sahibi olan Kadri Şençalar Neşet Ertaş'ı dinler ve çok beğenir. ''Neden Garip Garip Ötersin Bülbül'' adlı ilk plağı 1957 yılında Şençalar Plak tarafından piyasaya çıkarılır. (Eser Gedik - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/bozkirlar-ses-siz-kaldi-250906.htm


Bu haber 877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs