En Sıcak Konular

AB'NİN KENDİNE FAYDASI YOK

27 Eylül 2012 21:11 tsi
AB'NİN KENDİNE FAYDASI YOK Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya ve İspanya gibi krizdeki ülkelerin bonolarını satın almaya başlamasına rağmen, yürürlüğe konulan 'ağır ekonomik önlemler' Yunan, İspanyol ve Portekiz halklarını yeniden sokağa döktü

Avrupa sallanıyor 

Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya ve İspanya gibi krizdeki ülkelerin bonolarını satın almaya başlamasına rağmen, yürürlüğe konulan 'ağır ekonomik önlemler' Yunan, İspanyol ve Portekiz halklarını yeniden sokağa döktü 

Ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa ülkeleri deyim yerindeyse sert sonbahar rüzgârlarından etkilenen ağaç dalları gibi sallanıyor. İspanya, Portekiz ve Yunanistan'da ekonomik krizle birlikte yönetimler değişse de, bu değişim sokaktaki insanın çektiği sıkıntıları hafifletmiyor, dahası sorunlar katlandıkça katlanıyor. 

Komşuda halk yine sokaklarda

AB'nin köklerinde bile hissedilen ekonomik krizin en fazla etkilediği ülke olan Yunanistan'da halk, bu yıl 6 Mayıs ve 17 Haziran'da yapılan iki genel seçimden sonra seçtiğinden beklediğini bulamamış olacak ki, yeniden çareyi meydanlara çıkmakta buldu. Oysa Yunanistan'da ilk kez sağ ve sol yelpazeyi buluşturan bu kadar geniş tabanlı bir hükümet kurulmuştu. Yeni bir hükümet hatta yeni bir başbakan iş başına gelse de, ülkenin gerçeklerinde iyiye doğru bir değişiklik olmadı. Neticede sabrı tükenen Yunan halkı, yaklaşık 3.5 aydır işbaşında olan Başbakan Antonis Samaras liderliğindeki koalisyon hükümeti döneminde ilk kez sokağa çıktı.

Ya kemer sık, ya iflas et!

Başbakan Samaras, şu sıralar Yunan halkına 11.9 milyar Euro'ya mal olacak 'kemer sıkma paketi' konusunda IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu'nu (meşhur troyka - üçlü) ikna etmek için uğraşıyor. Eğer söz konusu üçlünün taleplerini yerine getirirse, Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için, bir başka ifadeyle iflas bayrağı çekmemek için 32 milyar Euro krediyi alabilecek.

Ülkede küresel güç merkezleriyle kredi müzakereleri yapıladursun; Çarşamba günü memurlar, öğretmenler, doktorlar ve hemşireler, banka çalışanları hatta avukatlardan oluşan 350 bin kişi Atina'nın merkezinde toplanarak, hükümetin sorunları çözememesini 'grev yaparak' protesto etti. Ancak ilerleyen saatlerde siyah yüz maskesi takan bir grup, Parlamento binası yakınlarında polislere Molotof kokteylleri (petrol bombası) ve taşlar fırlatarak ortalığı ateşe verdi. Ünlü Anayasa (Sintigma) Meydanı'nda kalabalıklar bir anda dağılırken, maskeli gençler kurulan bir çadırı yerle bir etti. Polisler ise kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti. Ülkede Çarşamba günü kara, hava ve deniz trafiği de grevler nedeniyle olumsuz etkilendi. Sendikaların çağrısı üzerine fabrikalar kapandı, turizm tesisleri de dalgadan etkilendi.

İspanya ve Portekiz farklı değil

Ekonomik kriz nedeniyle bölünmenin eşiğine gelen İspanya'da da Pazartesi günü, binlerce gösterici geçtiğimiz yıl Kasım ayında seçilen Başbakan Mariano Rajoy hükümetinin 'kemer sıkma politikaları'nı protesto etmek için Parlamento binasını kuşatmışlardı. Benzer şekilde geçen hafta da bir başka kriz ülkesi Portekiz'de de yarım milyondan fazla insan ülkenin dört bir köşesinde 'sosyal sigorta primleri'ndeki artışı protesto etmek için gösteriler yapmışlardı.

Paketten ne çıkacağı bilinmiyor

Yunanistan'da hükümetin küresel odaklarla müzakere ettiği 'kemer sıkma paketi'nin içeriği şimdilik tam olarak bilinmiyor. Paket kabul edildikten sonra onaylanması için Parlamento'ya gönderilecek. Çarşamba günü gösteriye katılan İlias İliopulos, "Yunan halkı kemer sıkma önlemlerinin ne olduğunu öğrendiğinde, kıyamet kopacak. Hükümet bizi köşeye sıkıştırmaya devam ederse, tepki göstereceğiz" dedi. Paketin içeriğine gelince, Yunan halkının yüzde 90'ı kesintilerin adaletsiz olacağını ve yoksul kesimin sırtına yük getireceğini düşünüyor. Önlemler arasında 150 bin memurun işten çıkarılması, emekli ve memurların maaşlarında kesintiye gidilmesi de yer alıyor. Yunanistan tam 5 yıldır durgunluk içinde. Olaylar böyle devam ederse, hükümetin paramparça olması da kaçınılmaz!(RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658694/avrupa-sallaniyor



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,430 µs