En Sıcak Konular

TARİHİ ÇARŞILAR AVM'LERE ALTERNATİF OLACAK

17 Eylül 2012 12:51 tsi
 TARİHİ ÇARŞILAR AVM'LERE ALTERNATİF OLACAK Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) şehirleri kirleten değil, güzelleştiren yeni bir modele imza atarak belediyelerle işbirliğine gidiyor.

TESK'ten AVM'lere karşı yeni hamle

Tarihi çarşılar AVM'lere alternatif olacak

TESK, 14-15. yüzyıldaki esnaf ve sanatkar modellerini yaşatan SCANSEN ismi verilen modelin benzerinin ülkemizde yaşatılması için çalışmalara başladı. Böylelikle,  13. yüzyıldan bugüne var olan tüm el sanatları ve meslekler tarihi çarşıları andıran yeni çarşılarda sergilenecek.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) şehirleri kirleten değil, güzelleştiren yeni bir modele imza atarak belediyelerle işbirliğine gidiyor. İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen ve 14-15. yüzyıldaki esnaf ve sanatkar modellerini yaşatan SCANSEN ismi verilen modelin benzerinin ülkemizde yaşatılması için çalışma yaptıklarını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, örnek uygulamayı Türkiye'de Ahilik merkezi Kırşehir'de yapacaklarını kaydetti. Yaklaşık 100 yıl öncesinin tarihi çarşılarını andıran yani modeller oluşturmak için kolları sıvayan TESK'in hamlesi içerisinde Türkiye genelindeki tüm esnaf ve sanatkar meslek dalları sergilenecek.

"İlk çalışma Kırşehir'de yapılacak"
Her ilde Türkiye'yi yaşatmak istediklerini ve proje kapsamında tüm il ve Büyükşehir belediye başkanları ile görüşeceklerini belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, "Konuyla ilgili olarak ilk çalışmayı Ahilik merkezi olan Kırşehir'de uygulamayı düşünüyoruz. 17-22 Eylül tarihleri içerisinde yapılacak Ahilik kutlamaları kapsamında tüm birlik başkanlarımızla konuyu görüşüp değerlendirdikten sonra belediye başkanları ile bu konuda ortak çalışmalar yapacağız. Çalışmanın ardından aynı çalışmayı Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerimizde de hayata geçirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Ustura ile Tıraş yapan Berberler, Yorgancılar, Semerciler...
Yeni oluşturacakları modelin şehirleri kirleten değil, güzelleştiren iç ve dış turist çeken yeni bir model oluşturacaklarını kaydeden Bendevi Palandöken, "Bu sistem ile 81 ilimizdeki meslek dallarının tamamını 13.üncü yüzyıldan günümüze giyilen işçilik elbiseleri ile üretim yapıp meslekleri yaşatmaya çalışacağız. Bununla birlikte ülke turizmine de büyük bir katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Yeni sistemde jiletle değil ustura ile tıraş yapan berberler, ekmek pişirilen tandırlar, atlara nal üreten ve çakan nalbantlar, yorgancılar, semerciler, eski sistemde işlenen odun kaşıkların hepsi 13.üncü yüzyıldan günümüze süre gelen yaklaşık 150 meslek dalında üretim yapılıp üretilip satışa sunulacak. Yani 13'üncü yüzyılda hangi meslekler var ise bunların hepsi olacak. Bu meslekleri yaşatarak ülkemize iç ve dış turizmde büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Bunun için de belediyelerden, ellerini taşın altına koyarak uygulama için bu projemize destek istiyoruz" diye konuştu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/tarihi-carsilar-avm-lere-alternatif-olacak-249998.htm


Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,821 µs