En Sıcak Konular

FLİM GERGİNLİĞİ SUDAN'A SIÇRADI

14 Eylül 2012 18:36 tsi
FLİM GERGİNLİĞİ SUDAN'A SIÇRADI İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaretler içeren filme tepki, Müslüman ülkelerde yayılmaya devam ediyor.

İki elçiliğe saldırı!
 
Film gerginliği onlara da sıçradı

Sudan'da göstericilerin önce Alman sonra Amerikan elçiliğine girdiği bildirildi. 

İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaretler içeren filme tepki, Müslüman ülkelerde yayılmaya devam ediyor.

Sudan'da öfkeli bir kalabalığın Alman elçiliğine girdiği ve Alman bayrağını gönderden indirdiği açıklandı. Daha sonra da ABD elçiliğine yapılan saldırı haberi geldi.

ORTADOĞU KIRMIZI ALARMDA!

"Müslümanlar'ın Masumiyeti" filmine tepki tüm dünyaya sıçrıyor. ABD'nin Ortadoğu'daki diplomatları sıkı korumaya alınırken, BM Genel Genel Sekreteri ile Mısır, Libya ve Türkiye'den liderler sağduyu çağrısında bulundu. 

Göstericilerle Mısır polisi arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girerken, çatışmalarda 50'den fazla gösterici ile 15 kadar polisin yaralandığı bildirildi.

Cuma namazının ardından şiddetli çatışmalar yaşandı. Tahrir Meydanı'nda Cuma namazını kılan çok sayıdaki gösterici, Kahire'nin Garden City semtinde bulunan ABD Büyükelçiliği binasına doğru yürüyüşe geçti. 

Göstericiler ile polis arasındaki gerilimi engellemek isteyen bir grup, iki taraf arasına girerek arbede yaşanmasını önlemeye çalıştı. Ancak göstericiler bu engellemelere rağmen büyükelçilik binasını taşlamaya devam etti. Polis ile göstericiler arasındaki çatışmanın, elçiliğin bulunduğu Tevfik Diab Caddesi'nde yoğunlaştığı gözlemlendi. Polis göstericilere göz yaşartıcı biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederken, göstericiler de polise taşlarla karşılık verdi.

Halkı sükunete çağırıp, gerilimi engellemeye çalışanlar arasında bulunan Ömer Mükerrem Cami İmamı Mazhar Şahin, göstericilere, "Devletten üst düzey bir yetkili, uluslararası bilim ve hukuk adamlarının konu hakkında bir belge hazırladıklarını ve dini değerlere karşı işlenen suçların belgelenmesi için çalıştıklarını bildirdi" dedi.

BÜYÜKELÇİNİN ÖLDÜRÜLMESİYLE TIRMANDI

Bingazi'deki olayda, Büyükelçi Chris Stevens ve 3 Amerikalı personelin aralarında olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Libya Başbakanı Mustafa Abu Şakur, BBC'ye yaptığı açıklamada, bazı kişilerin gözaltına alındığını ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

ABD ve Libyalı yetkililer, silahlı militanların protestoyu fırsat bilip konsolosluğa özellikle saldırmış olabileceği şüphesini araştırıyor.

Libyalı yetkililer, tutuklananların, saldırıyı başlatmış olabilecekleri doğrultusunda sorgudan geçirildiğini açıkladı.

OBAMA'YA 'TERÖRİST' DİYE BAĞIRDILAR

Cammu-Keşmir'in değişik yerlerinde düzenlenen 20'den fazla gösteriye katılan en az 15 bin Keşmirli Müslüman Amerikan bayraklarını yaktı, ABD Başkanı Barack Obama'ya "terörist" diye bağırdı. Göstericiler, "Kahrolsun Amerika", 
"Kahrolsun İsrail" sloganları attılar, bazı göstericilerse İsrail bayrağını yaktı.

Keşmir polis müdürü Ashok Prasad, Hindistan hükümetinden filmin kliplerinin internetten kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Cammu-Keşmirli yüzlerce avukat protesto için çalışmalarını durdurarak adliyeye yürüdü.

Bu arada Amerikan Büyükelçiliği yetkilileri de vatandaşlarının Keşmir'den uzak durmaları gerektiği yönündeki çağrısını yineledi.

GOOGLE ERİŞİMİ ENGELLEDİ

Afganistan, Sudan, Bahreyn, Cezayir, Tunus ve Mısır'dan gelen resmi açıklamalarda da filmin açık bir provokasyon olduğuna dikkat çekilerek yasaklanması istendi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, filmin "şeytanca bir amel olduğunu" belirterek, "İslam aleminin bu şekilde aşağılanması kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı. Filmin yasaklanmasını isteyen Karzai, böyle bir filmin yayınlanmasının dünyadaki bütün dinlere saygısızlık olduğu ve insanlar arasında düşmanlıklara sebep olabileceği uyarısında bulunarak, Hz. Muhammed'e hakaretin tüm Müslümanlar'a hakaret olduğunu vurguladı. Film nedeniyle Afganistan'ın yanı sıra Mısır ve Libya'da söz konusu video görüntüsüne erişim Google tarafından engellendi. 

Dün de Almanya'nın başkenti Berlin'de Dahlem bölgesinde bulunan ABD Konsolosluğu şüpheli bir paket nedeniyle boşaltılmıştı. 

ERDOĞAN DA KINADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, filmi ve sonrasındaki şiddet olaylarını kınadı.

"Hiçbir şey öldürmeyi ve saldırıları haklı kılmaz" diyen Ban, "nefret dolu filmin yobazlık ve kan dökme için tasarlandığını" söyledi.

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan da, söz konusu filmin "provokasyon ve düşmanlık" amaçlı olduğunu belirtirken, "sağduyu" çağrısı yaptı.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan Erdoğan, İslam'a ve Muhammed peygambere hakaretin "fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemeyeceğini" vurguladı.
Sözlerini, "Tahrik oluşturan akımlara karşı biz yöneticilerin gerekli tedbirleri de alması gerekir' diye sürdüren Erdoğan, şöyle konuştu: "Ancak, protesto hakkı hiçbir şiddetin, hiçbir terör eyleminin, özellikle de masum insanlara zarar vermenin gerekçesi olamaz."

Erdoğan, cuma namazı için toplananlara "Teröre ve masum insanların zarar görmesine yol açacak provokasyonlara karşı lütfen dikkatli olalım" diye seslendi.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/iki-elcilige-saldiri/480981/30/D%C3%BCnya#.UFNO07IaNPc


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,787 µs