En Sıcak Konular

HAKİMLER VE SAVCILAR BİRBİRİNDEN AYRILIYOR

13 Eylül 2012 13:14 tsi
HAKİMLER VE SAVCILAR BİRBİRİNDEN AYRILIYOR Adalet Bakanlığı, yeni yargı reformu stratejisi taslağını kabul etti. Buna göre hakim ve savcılara örgütlenme özgürlüğü geliyor, adliyelerde hakim ve savcıların fiziki mekanları birbirinden ayrılıyor.

İşte yeni yargı reformu stratejisi

Savcıhakim birbirinden ayrılıyor

Adalet Bakanlığı, yeni yargı reformu stratejisi taslağını kabul etti. Buna göre hakim ve savcılara örgütlenme özgürlüğü geliyor, adliyelerde hakim ve savcıların fiziki mekanları birbirinden ayrılıyor. Düşük ücretli uyuşmazlıkların baroların oluşturduğu hakem heyeti tarafından çözülmesinin hedeflendiği taslakta, yargıya güvenin zedelenip zedelenmediğini anlamak için düzenli aralıklarla "Yargıya Güven" anketi yapılacağı ifade ediliyor.

Adalet Bakanlığı tarafından benimsenen Yargı Reformu Stratejisi Taslağında, bir dizi yapılsa sorunla mücadele eden yargıda yapılmak istenen reform için ciddi adımların atılması öngörülüyor.

Taslakta, hakkında tartışma yürüyen "yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı" konusunda kamuoyu farkındalığının arttırılması için çalışma yapılmasına karar verildi. Vatandaşlara postayla gönderilen ve geliş esnasında bir dizi sıkıntının yaşandığı tebligatlar ise artık elektronik hale getirilecek.

Türkiye'de uygulanan fail ile mağdur arasındaki uzlaşma, bundan sonra kamu davaları için de geçerli olacak.

Türkiye'de uygulanmayan fal-kamu uzlaşması sisteminin yaygınlık kazanması için altyapı çalışmalarının başlatılmasına da karar verildi. Ayrıca yargıdaki iş yükünü azaltmak maksadıyla kira, icra, avukatlık ücreti gibi uyuşmazlıklar yargıya intikal ettirilmeden baro tarafından oluşturulan zorunlu hakem heyeti vasıtasıyla çözülecek.

Uzmanlardan faydalanılacak
Strateji taslağı çerçevesinde mahkeme ve savcılık teşkilatlarının adliye içindeki konumları ve mekanları yeniden yapılandırılacak. Savcı ve hakimlerin fiziki mekanlar birbirinden ayırtılacak,.ceza infaz kurumlarında görev yapan personel savcılığa bağlanacak. Öte yandan Hâkim ve savcıların örgütlenme özgürlüğünün geliştirilmesi yönünde adımlar atılacak, hakim ve savcıların yargısal faaliyetlerine destek olmak için adalet hizmetlerinde görev alan psikolog, sosyolog, pedagog, sosyal çalışmacı gibi uzmanlardan alınan verimlilik arttırılacak.

Zorunlu avukatlık sistemi
Bir başka tartışma konusu olan savunma makamına da bir dizi iyileştirme geliyor. Savunmanın etkinliğinin artırılması için avukatlık mesleğinin nitelik, yetki ve imkânlarının arttırılması için, avukatlık mesleğine kabulde yeni ölçütler belirlenmesi meslekte ihtisaslaşmanın desteklenmesi, belirli davalar ve yasa yolları için avukatla temsil zorunluluğunun getirilmesi ve istinafa, bu mümkün olmazsa en azından temyize gitmek için zorunlu avukatlık sistemine geçilmesi için çalışma yapılacak. Hedefe avukatlık hizmeti sigorta fonunun kurulması da alındı.

Yargıya güven anketi
Sürekli yargıya güvenin zedelendiği tartışmalarının yaşandığı Türkiye'de, bu tartışmaların önüne geçmek için belirli alıklarla anket yapılması da öngörülüyor. Düzenli aralıklarla kamuoyu araştırma şirketleri vasıtasıyla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılması hedeflendi.

Bundan böyle yargı-medya ilişkileri de kurumsal bir halde olacak. Yüksek Mahkemeler ve diğer yargı kurumlarında basın sözcülüğü kurumunun yaygınlaştırılıp etkinleştirecek, başta büyük adliyeler olmak üzere adliyelerde basın ve halkla ilişkiler bürolarının kurulacak. Basın sözcülerinin profesyonel basın danışmanları olacak.

Adli ve idari yargıda istinaf mahkemeleri
Adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin amaçlandığı strateji taslağında Adli Tıp Kurumları da unutulmadı. Adli Tıp Kurumunun kapasitesinin fiziki altyapı ve insan kaynakları bakımından güçlendirilmesine devam edilmesi ve adli muayenelerin Adli Tıp Kurumu Teşkilatı ve personeli bulunmayan yerlerde, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı hastanelerde yapılmasına karar verildi.

E-Dava dönemi
Vatandaşların internet üzerinden dava açmasını sağlayacak altyapının oluşturulmasına yönelik ilk adımların atılacağının belirtildiği taslakta, Hukuki yardım sigortası sisteminin oluşturulması da hedefleniyor.(Cihat Arpacık - Milli Gazete)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.milligazete.com.tr/haber/savci-hakim-birbirinden-ayriliyor-249707.htm


Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,753 µs