En Sıcak Konular

İRANLI AJANLAR MEDYANIN HAYALİ

12 Eylül 2012 13:05 tsi
İRANLI AJANLAR MEDYANIN HAYALİ Son yıllarda Türkiye-İran ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi giderken, Suriye konusunda iki ülkenin farklı tavrı başka ülkelere fırsat oldu

İranlı bir Yetkili, Türkiye'de İran ile PKK'yı ilişkilendirmek isteyen bir grup var

İranlı ajanlar medyanın hayali

Bölgemizde sıcak gelişmeler yaşanırken özellikle son aylarda İran yönelik dezenformasyon faaliyetleri dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Iğdır'da gözaltına alınan ve haklarında Türk makamlarınca ajan olduklarına dair herhangi bir bilginin verilmediği şahıslar hakkında Milli Gazete'nin görüştüğü İranlı Bir Üst Düzey Askeri İstihbarat Yetkilisi, bunun Türkiye'deki ABD hayranı medyanın bir hayali olduğunu söyledi. Yetkili bu tür haberlerin maksatlı olarak yapıldığını da dikkat çekti.

Son yıllarda Türkiye-İran ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi giderken, Suriye konusunda iki ülkenin farklı tavrı başka ülkelere fırsat oldu. Türkiye-İran ilişkilerinin çok iyi gittiği, PKK konusunda stratejik işbirliklerinin en önemli noktaya geldiği bir süreçte, son birkaç aydır Türkiye'de İran karşıtı bazı haberler giderek artmaya başladı.

Bunun son örneği ise geçtiğimiz günlerde Iğdır'da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan şahıslar ile ilgili. Türk resmi makamlarınca bu şahıslara ilişkin herhangi bir ajan bilgisi kamuoyu ile paylaşılmamışken, Türk medyasında kimin sızdırıldığı malum olan bazı görüntüler üzerinden İran'ı PKK ile ilişkilendirerek, her iki ülkenin arasını açmayı amaçlayan bir güç ortada.

Bu oyunun bir parçası
Konunun İran tarafından nasıl değerlendirildiğini öğrenmek için görüştüğümüz İranlı bir üst düzey Askeri İstihbarat Yetkilisi, Iğdır'da yakalanan şahısların PKK ile ilişkilendirilerek son 5 yılda iyi derecede gelişen Türkiye-İran ilişkilerinin kötüleşmesini isteyenlerin planlı bir oyunu olduğunu söyledi. Iğdır gibi küçük bir yerde ajanların istedikleri gibi dolaşmasının imkansız olduğunu ve bunun istihbarat için çok anlamsız olduğunu da söyleyen İranlı Yetkili, "Sadece bu yönüyle bile düşünülse bunun tamamen bir oyunun parçası olduğu gözükecektir. Hem Türkiye hem İran bu tür olaylar karşısında üstün aklını kullanmalıdır" açıklamasında bulundu.

PKK ortak düşmanımız
Suriye konusunu fırsat bilen bazı ülkeler ve onların uzantılarının Türkiye ile İran arasını eskiden olduğu gibi yeniden bozmaya çalıştığına dikkatleri çeken İranlı Üst Düzey Yetkili, Türkiye'de bazı grupların ABD ve İsrail ile olan ilişkileri onları bu yöne sevk ederek bu tarz haberlere imza atmalarına sebebiyet verdiğini de açıkladı. Yetkili, internet aracılığıyla servis ettikleri görüntüler ile Türk Halkı'nı İran'a karşı olumsuz düşünmeye sevk etmek için bu oyunun hazırlandığını söyleyerek,  "PKK ve PJAK'ın arkasında kimin ve kimlerin olduğunu Türk halkının bildiği gibi biz de çok iyi biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İddia doğruysa iran halkına nasıl anlatacak!
Milli Gazete'nin görüştüğü İranlı Üst Düzey Askeri Yetkili, Iğdır'da yakalanan şahıslarla ilişkin Türk Medyası'nda yer alan haberlerin ABD hayranlığından kaynaklandığını ve bunu iyi giden İran-Türkiye ilişkilerini zedelemek için tasarlandığını kaydederek, "Varsayalım bu iddia doğru. O zaman kendi topraklarında PJAK-PKK'yı yok eden. Bu teröristler ile yapılan çatışmalarda askerlerini şehit veren bir ülke, kendi halkına bu ilişkiyi nasıl anlatacak. Tam tersini düşünelim. İran'da PKK ile ilişkili böyle Türk ajanlar yakalanmış olsa o zaman Türkiye kendi halkına bunu nasıl izah edecek, nasıl anlatacak. Demek oluyor ki, bu tamamen bir hayalin ürünü. Böyle bir şey yok" diye konuştu.

Gerçek dışı ve abartılı ifadeler
Iğdır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, İranlı ajanlar konusunda medyada abartılı ve mesnetsiz ifadeler kullanıldığı bildirildi.

Iğdır'da 19 Ağustos günü yapılan operasyonda ellerinde dijital veri kaydedici cihazlarla yakalanan 2'si İranlı 3 kişinin tutuklanmasının ardından 28 Ağustos'ta 9 Türk vatandaşına yönelik operasyon yapıldığına işaret eden Valilik, yaptığı basın açıklamasında "Yakalanan şahıslarla ilgili olarak basında çıkan haberlerde, gerek mezhep gerekse etnik köken yönüyle bir seçicilik yapıldığına dair gerçek dışı ve abartılı ifadelerin yer aldığı görülmüştür....Yakalanan şahıslar 31 Ağustos günü Erzurum Cumhuriyet başsavcılığına çıkarılmış, cumhuriyet başsavcılığındaki sorgusundan sonra 1 şahıs serbest bırakılmış 8 şahıs tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmiştir.

Şahısların mahkemedeki sorgulamaları sonucunda 7 şahıs tutuklanmış, 1 şahıs serbest bırakılmıştır. Sonuç olarak; basında yer alan haberlerin etnik yapı ve mezhep yönüyle gerçeği yansıtmadığı ve mesnetsiz olduğu hususları kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadelerini kullanmıştı. (Ahmet Açıkay - Milli  Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/iranli-ajanlar-medyanin-hayali-249608.htm


Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,831 µs