En Sıcak Konular

HANE HALKI TÜKETİMİ DURDU

11 Eylül 2012 18:44 tsi
HANE HALKI TÜKETİMİ DURDU İç tüketimin coşkusuyla büyüme rekorları kıran Türkiye’de hane halkı tüketimden kısınca büyüme de stop etti.

Hane halkı tüketimi durdu!

Hane halkı tüketimden kısınca büyüme de stop etti

İç tüketimin coşkusuyla büyüme rekorları kıran Türkiye'de hane halkı tüketimden kısınca büyüme de stop etti. Net ihracatın güçlü katkısına rağmen özel tüketimin yanı sıra yatırım harcamaları da azalınca 2012 ikinci çeyrek büyümesi yüzde 2.9'da kaldı. Yıl sonu için yüzde 4'lük büyüme hedefi de zora girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.9 büyüdüğünü açıkladı.

Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2012 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYH, yüzde 10.3'lük artışla 349 milyar 630 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde GSYH, yüzde 2.9 artışla 28 milyar 838 milyon lira oldu.

Öte yandan, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2'lik artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de bir önceki döneme göre yüzde 1.8 arttı.

En hızlı büyüyen enerjiydi

Türkiye ekonomisinde 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüyen sektör, yüzde 7.1 ile elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi-dağıtımı sektörü oldu. Sektör, bu dönemde yüzde 7.1 büyüdü. Sektörün ilk 6 aylık dönemde cari fiyatlarla büyüklüğü 15 milyar 355 milyon 878 bin liraya ulaştı.

Söz konusu dönemde gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri yüzde 7, ev içi personel çalıştıran hanehalkları yüzde 6.1, dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri yüzde 4.6 büyüdü.

Sabit fiyatlarla büyüme oranları açısından ikinci çeyrek verileri değerlendirildiğinde söz konusu çeyrekte en fazla büyüyen sektör yüzde 7.1 ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri oldu. Bu sektörü yüzde 6.1 ile elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi-dağıtımı, yüzde 5.9 ile ev içi personel çalıştıran hanehalkları, yüzde 4.8 ile balıkçılık izledi.

Büyümenin motoru ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.3 büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.9 büyüme kaydetmesini oldukça önemli gördüklerini belirtti. İhracatın, büyümenin hem barometresi, hem de lokomotifi olduğunu belirten Büyükekşi, "İlk çeyrekteki yüzde 3.3'lük büyümede olduğu gibi, ikinci çeyrekteki 2.9'luk büyümede de ihracatın damgası vardır. İhracatımız ilk çeyrekte yüzde 12.4, ikinci çeyrekte ise yüzde 14.2 artmıştır" diye konuştu.

İhracatın 2. çeyrekte gösterdiği başarılı performans sonucunda, net ihracatın büyümeye katkısının 5.7 puan olduğunu, 2012'nin ilk yarısında bu rakamın 5.1 puan olarak gerçekleştiğini kaydeden Büyükekşi, "Dolayısıyla içeride daralma yaşayan Türkiye ekonomisi, ihracat sayesinde büyüme hızını korumuştur. İhracat, büyümenin motorudur, Türkiye ekonomisinin nirengi noktasıdır" dedi.

TÜİK'ten1 puanlık revizyon

TÜİK ikinci çeyrek büyümelerini açıklarken geçmiş dönemde açıkladığı bazı verilerde de revizyona gitti. TÜİK'in özellikle 2011 yılının birinci çeyreğine ait rakamda tam 1 puanlık revizyona gitmesi dikkat çekti.

Buna göre, 2011 yılının birinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını yüzde 11.09'dan yüzde 12.1'e, ikinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını yüzde 9.01'den yüzde 9.1'e, dördüncü çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını da yüzde 5.2'den yüzde 5'e revize etti. Geçen yılın tamamı ve üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme hızında ise revizyon yapılmadı. Öte yandan bu yılın birinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını da yüzde 3.2'den yüzde 3.3'e revize etti.

Sanayi üretimindeki artış umut olur mu?

Yılın ikinci çeyreğinde düşük gelen büyüme rakamına karşılık yine dün açıklanan sanayi üretim endeksi "Acaba yılın kalanında korkulduğu gibi keskin bir yavaşlama olmayabilir mi?" umudu doğurdu.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını da dün açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 8,2 arttı.

Yüzde 4 riske girdi

Murat Yalçıntaş/İstanbul Ticaret Odası Başkanı: 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3.3 büyümüştük, 2. çeyrekte beklentilerimizin biraz altında, yüzde 2.9 büyüdük. Bu büyümeyi dünya ile karşılaştırdığımız zaman dünyada 2. çeyrekte en hızlı büyüyen ülke yüzde 7.6 ile yine Çin oldu. Ama Avrupa Birliği ortalamada 0.2 daraldı. Bu bağlamda ekonomimizin dünya ortalamalarına göre normal, özellikle Avrupa Birliği ile kıyasladığımızda ise başarılı bir çizgide olduğunu söyleyebiliriz. Büyük bir ihtimalle 2012 yılı için hedeflediğimiz yüzde 4 civarı büyümeyi yakalayamayacağız gibi görünüyor. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını biraz olsun gevşetmesinde fayda var.

2013'ü riske atmayalım

TANIL Küçük/İstanbul Sanayi Odası Başkanı: İlk 6 altı ayda ortalama büyümenin yüzde 3.1 olarak gerçekleşmesi, yılın tamamı için öngörülen yüzde 4'lük büyümenin yakalanmasını riske atmıştır. Giderek düşme eğiliminde olan hane halkı tüketim harcamalarının ve yatırım harcamalarının eksiye geçmesi, iç talepteki durgunluğun ikinci çeyrekte daha da ciddi bir boyuta ulaştığını göstermesi açısından önemli ve düşündürücüdür. Elde edilen büyümede, kamu kaynaklı tüketim harcamalarının yanında özellikle ihracatın etkili olduğu görülmektedir. 2012'nin ikinci yarısını ve 2013'ü riske atmamak için sanayi üretiminde daha yüksek artışlara ihtiyaç vardır. Özetle, ekonominin, iç talebi canlandırıcı tedbirlerin artık süratle gündeme gelmesi gerektiğini hatırlatan bir noktada olduğunu söyleyebiliriz.

Merkez faiz indirmeli

Nurettin Özdebir/Ankara Sanayi Odası Başkanı: Büyüme rakamlarının beklentinin altında kaldı. Merkez Bankası freni gevşetmekte geç kaldı. Beklentilerin altında kalan ikinci çeyrek büyümesi, yıllık büyümenin yüzde 4'ün altında kalma ihtimalini güçlendirdi. Büyümeye iç talep negatif katkı yaptı. Merkez Bankası yöneticileri, Temmuz ayından itibaren freni gevşetmeye başladı ama ikinci çeyrek büyümesi, Merkez Bankası'nın ayağını frenden çekmekte geç kaldığını düşündürüyor. Merkez Bankası, ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim kararı almalı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/hane-halki-tuketimi-durdu/480209/2/Ekonomi#.UE9cFLIaNPc


Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,883 µs