En Sıcak Konular

SURİYE'DEKİ İSYANCILARIN YARISI YABANCI

11 Eylül 2012 12:44 tsi
SURİYE'DEKİ İSYANCILARIN YARISI YABANCI Suriye’nin Halep, İdlib ve Humus şehirlerinde günlerce hasta tedavi eden Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucularından Fransız cerrah Jacques Beres, Esad yönetimine karşı savaşan iki isyancıdan birinin yurtdışından geldiğini söyledi

İsyancıların yarısı yabancı

Suriye'nin Halep, İdlib ve Humus şehirlerinde günlerce hasta tedavi eden Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucularından Fransız cerrah Jacques Beres, Esad yönetimine karşı savaşan iki isyancıdan birinin yurtdışından geldiğini söyledi 

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucularından Fransız cerrah Jacques Beres, kış aylarında gönüllü görev yaptığı Humus ve İdlib ile iki hafta bulunduğu Suriye'nin Halep kentinden Fransa'ya dönmesinin ardından, savaş bölgesindeki izlenimlerini Batı basınıyla paylaştı. Beres, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, tedavi ettiği isyancıların en az yarısının Suriye dışından gelen kişiler olduğunu ifade etti. Kış aylarında Humus ve İdlib'te bulunduğunu hatırlatan Beres, o zaman daha ziyade sivilleri tedavi ettiğini, Halep'te ise tedavi ettiği hastaların yüzde 60'ının isyancı olduğunu belirtti. 

Hedef iktidarı ele geçirmek

Bu kişilerin Beşar Esad'ın düşüşüyle ilgilenmediklerini, asıl önemsediklerinin Esad'ın düşüşünden sonra iktidarı ele geçirmek olduğunu ifade eden Beres, savaşmak için Suriye'ye gelenlerin 'İslami yönetimi' amaçladığını savundu. Fransız hekim, Arap ülkelerinden gelen birçok savaşçının yanı sıra Fransız vatandaşı iki isyancıyı da tedavi ettiğini vurguladı ve bunların kendisi dahil hiç bir doktora güvenmediğini anlattı. 

Türkiye'ye 500 dolar ödemiş 

Beres, Türk ordusunun Reyhanlı sınırını denetimi altında bulundurduğunu, buradan geçiş  sırasında askerler tarafından yakalandığını, yasadışı bir şekilde sınırı geçmek suçundan dolayı 500 dolar ceza verdiğini de açıkladı. Öte yandan Beres, hükümet güçlerinin isyancılara ve sivillere karşı ağır silah kullandığını iddia etti. Beres, New York Times'a verdiği röportajındaysa yaralıların tedavisi açısından ülkedeki şartların çok kötü olduğunu öne sürdü. Ülkeye gizlice girdiğini, karanlık ve terkedilmiş bir evde çalıştığını ifade eden Beres, çalışma şartlarının zor olduğuna işaret ederek, "Sadece bir ameliyat masası ve 3 yatak vardı. Elektrikler kesilip duruyordu. Dört yardımcımla birlikte 89 kişiyi ameliyat ettim ancak 9'u hayatta kaldı. Bir gün hastanede 11 kişi öldü. Bazıları kafadan darbe almıştı ve ölü olarak gelmişlerdi. Diğerleri ise çok ağır yaralanmışlardı ve kurtulamadılar" dedi. Bu ifade isyanın Suriye'yi ne duruma götürdüğünü ortaya koyuyor. 

Kendisini etkileyen ölüm 

Genç bir çocuğun ölümünden oldukça etkilendiğini ifade eden Dr. Seres, bu konuda şunları kaydetti: "Solgun bir yüzü, yakışıklı hatları, hafif haylaz bir bakışı ve başında kepi vardı. 
Bu görünümüyle o, Victor Hugo'nun 'Sefiller' adlı eserindeki Gavroche'a benziyordu. Çocuk neredeyse iki parçaya bölünmüştü." 

Cerrah Beres, Suriye'de kan bağışının sorun olmadığını, kan bağışlayacak çok kişinin bulunduğunu ifade etti. Vietnam savaşı dahil olmak üzere birçok savaş bölgesinde doktor olarak görev yapan 71 yaşındaki Jacques Beres, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün önde gelen kurucularından biri. Beres, savaş meydanlarında kullanılan cerrahi yöntemlerin 1. Dünya savaşı'ndan kaldığına işaret ederek, pek çok doktorun bunları kullanmak istemediğine de işaret etti. Beres; Suriye'nin yanı sıra Liberya, Sudan, Sierra Leone, Ruanda, Çeçenya, Irak ve Libya'da da çalıştı. Çok sayıda hasta tedavi etmekten yorulan, çatışmalar ve sıcak su ve elektrik olmayışı gibi sert hayat şartları ile baş edemeyen Dr. Beres, sonunda Suriye'yi terketti. Dr. Beres, kış aylarındaki haftalarca süren uykusuz ve gerilimli geceleri şöyle tasvir ediyordu: bombardımanlar eksik olmuyordu, yollar çamur içindeydi, hava soğuktu, yiyecek bulunmuyordu, anestezi için çocuk maskesi bile yoktu. Sadece en basit tedavileri yapacak malzeme vardı!

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ  http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,658408/isyancilarin-yarisi-yabanci 



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,872 µs