En Sıcak Konular

TZOB: ''YAKITSIZ YAŞANIR AMA GIDASIZ YAŞANAMAZ''

10 Eylül 2012 09:21 tsi
TZOB: ''YAKITSIZ YAŞANIR AMA GIDASIZ YAŞANAMAZ'' TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerinin, gıda yerine biyoyakıt üretiminde kullanılmasına ilişkin "1 milyar insanın aç olduğu bir ortamda, artık gıda mı, biyoyakıt mı karar vermemiz lazım. İnsanlar yakıtsız yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz" dedi

Yiyecek miyiz, yakacak mıyız
 
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerinin, gıda yerine biyoyakıt üretiminde kullanılmasına ilişkin "Gıda fiyatlarının fevkalade yükseldiği ve 1 milyar insanın aç olduğu bir ortamda, artık gıda mı, biyoyakıt mı karar vermemiz lazım. İnsanlar yakıtsız yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz" dedi.
  
Bayraktar, dünyada gıda fiyatlarının yükseldiğine işaret ederken, bunun sadece küresel ısınmaya bağlı olmadığını, dünyada hızlı bir şekilde biyoyakıt üretiminin devam ettiğini bildirdi.
 
Birçok ülkenin biyoyakıt kullanmaya başladığını ve ABD, Çin, Brezilya gibi bir çok ülkede önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bayraktar, biyoyakıtın ham maddesinin de tarım ürünleri olduğunu söyledi.
 
Gıda fiyatlarının fevkalade yükseldiği bir ortamda 1 milyar insanın aç olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "O zaman bir tercihle karşı karşıyayız, gıda mı biyoyakıt mı? Bizim tabi kanaatimiz şu; insanlar yakıtsız yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz" ifadesini kullandı.
 
Türkiye'nin özellikle yağlı tohumlarda ithalatçı olduğunu, biyodizel üretiminin bu açığı daha da arttırabileceğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"Kanola, aspir gibi ürünlere de çeşitli destekler var. Bazı bölgelerde bu ürünlerin üretimine başlandı ancak kanola ve aspir ektiğiniz yerlerde soyadan ayçiceğinden çekiliyorsunuz. Türkiye'de 3,1 milyon hektar araziyi sulamaya açamadığınız takdirde, bir ürüne üretici rağbet gösterdiğinde başka bir üründe açık olacaktır. Biyoetanol üretiminde mısırın kullanılması da hayvancılıkta önemli yem ham maddesi olan mısır üretimini tehlikeye sokar, hayvancılık bundan zarar görebilir. Bu süreçte Türkiye olarak biz de bir tercih yapmalıyız,
biyoyakıt mı gıda mı diye? Tercihimizi de gıdadan yana koymalıyız. Buna ilişkin tedbirlerimizi almalıyız"
Türkiye'de arazi parçalanmasının önlenmesi için arazi toplulaştırmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, yapısal sorunları aşmadan hızlı bir şekilde biyoyakıt üretimine girilmesinin, Türkiye'nin özellikle yağlık tohum açığını ve yağ açığını çok fazla miktarda artıracağını kaydetti.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=25315


Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs