En Sıcak Konular

PATLAMA İLE İLGİLİ CEVAP BEKLEYEN VAHİM İDDİALAR

7 Eylül 2012 09:02 tsi
PATLAMA İLE İLGİLİ CEVAP BEKLEYEN VAHİM İDDİALAR Türkiye’yi acıya boğan olayla ilgili soru işaretleri başlatılan idari ve adli soruşturmanın sonucunda aydınlanacak

Yanıt bekleyen dört vahim iddia!

Türkiye'yi acıya boğan olayla ilgili soru işaretleri başlatılan idari ve adli soruşturmanın sonucunda aydınlanacak

Ancak VATAN'ın askeri kaynaklardan edindiği ilk bilgilere göre Susurluk'taki depo şehrin içinde kaldığı için lağvedildi ve buradaki mühimmat Afyon'a teslim edildi. 

Tasnif çalışmaları ve 'ordu denetimi' için hazırlıklı olmak amacıyla personel gece mesaisine kaldı.

Tasnif sırasında bir el bombasının patlaması, diğer bombaları da tetikledi ve peş peşe meydana gelen iki patlama 25 can aldı. 

Türkiye'nin en büyük üçüncü mühimmat deposu olan 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı'nda silah ve bombalar mühürlü sandıklarda saklanıyor. Fünyeler ve bombalar ayrı saklanıyor. Sevkiyatlar ayrı ayrı yapılıp gönderildikleri birliklerde birleştiriliyor.

Olayla ilgili olarak pek çok iddia ortaya atılırken, dikkat çekici bir iddiaya göre olay ihmaller zinciri nedeniyle meydana geldi. Soruşturmanın sonucunda doğrulanıp doğrulanmayacağı merak konusu olan iddiaya göre, Susurluk'tan gönderilen bombaların fünyelerinden ayrıştırılmadan teslim edildiği, kısa bir süre önce acemi eğitimini tamamlayan konuyla ilgili eğitimsiz erlerin tasnifte çalıştırıldığı, depoda yaklaşık 4 gündür gece mesaisine kalındığı ve tasnif sırasında mühimmata 25 metreden fazla yaklaşılmaması kuralına uyulmadığı ileri sürülüyor. 

Afyonkarahisar'da meydana gelen patlamada yaralanan asker Fethi Tuna, da depoda tasnif için geç saatlere kadar çalıştıklarını anlattı. 

'Cephane diziyorduk'

Başka illerden gelen cephanelerin depoya gelişigüzel yerleştirildiğini söyleyen Tuna, bunları düzenli olarak depoya dizip yer açtıklarını söyledi.

Daha cumartesi günü Samsun'dan gelerek birliğine teslim olan ve henüz birkaç günlük asker olan er Fethi Tuna olay gecesini şöyle anlattı: 

"Cumartesi pazar hiçbir şey yapmadan geçti. Sonra depoyu düzenleme görevi verdiler. Depoyu düzenliyorduk. Depoyu düzenleyen 30 askerdik. Sabah 6'dan gec 12'ye kadar cephane diziyorduk Ben astım hastası olduğum için deponun dışında çalışıyordum. Ben dinlenme molasına çıkmıştım, cephaneliğin 3-4 metre ilerisinde. Daha birkaç adım atmadan büyük bir patlama oldu arkamda. 

30 metre kadar uçtum patlamanın şiddetiyle. Tellerin orada yere düştüm ve yuvarlandım. Düştüğüm yere yanıma el bombaları da düştü ve patladı. Bilincimi kaybetmişim. Köylüler çıkartmış beni. Biz üç gündür bu çalışmayı yapıyoruz. Deponun içini düzenliyorduk. Haliyle bir kısım mühimmatı dışarıya çıkartıyor düzenledikten sonra depoya geri yerleştiriyorduk. Dışarı çıkarttığımız mühimmatı saat kaç olursa olsun içeriye almak zorundayız. Haliyle böyle bir olay oldu. Her şey 10-15 saniye içinde oldu bitti. Yani daha öncesinde ne bir patlama, ne bir bağıran veya ne bir uyaran olmadı. Art arda iki patlama her şeyi bitirdi."

İstihbarat uyarısı 

AFYONKARAHİSAR'da cephanelikte meydana gelen patlamanın bir el bombasından kaynaklandığı öne sürülse de, uzmanlar bunun zor bir ihtimal olduğunu iddia etti. Emniyet birimlerine geçen ay gelen bir istihbarat bilgisi ise kafaların karışmasına neden oldu. 9 Ağustos'da İzmir Foça'da meydana gelen ve 2 askerin şehit olduğu bombalı saldırının bir gün öncesinde, emniyete saldırıyla ilgili bir istihbarat geldiği öğrenildi. MİT'in Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla il emniyet müdürlüklerine gönderdiği istihbarat notunda, PKK'lı 3 teröristin İzmir ve Afyonkarahisar'da bombalı eylemler düzenlemek için görevlendirildiği bilgisi yer alıyordu. Teröristlerin eşkal bilgilerinin de yer aldığı istihbarat notunun ardından İzmir ve Afyon'da terör alarmı verildi. 

İglo tipi cephanelik 

Yerüstü patlayıcı madde depoları hafif yapılı, iglo tipi (üstü toprakla örtülü), kalın duvarlı ve sağlam depolar olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Orta sınıf korunaklı olarak adlandırılan iglo tipi cephanelikler, birbirinden bağımsız olarak inşa ediliyor. İnfilak riski bulunan depolarda algılama ve söndürme sistemleri de bulunuyor. Bu depolar bir hava saldırısına karşı bile korunaklı olarak inşa ediliyor. Depoda bir patlama meydana geldiğinde, patlama çevredeki diğer depolara sirayet etmeden havaya doğru gerçekleşiyor. Patlamanın meydana geldiği kışlada 30 mühimmat deposu ile 5 araç parçası ve yakıt deposu olmak üzere 35 iglo tipi depo bulunuyor. Patlamanın meydana geldiği 2 No'lu deponun enkaza döndüğü kaydedildi./Levent İÇGEN / VATAN )


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/Haber/479405/1/Gundem#.UEmpybIaNBk


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,630 µs