En Sıcak Konular

AKP VE MHP ERKEN YEREL SEÇİM TARİHİNDE DE ANLAŞTI

7 Eylül 2012 10:26 tsi
AKP VE MHP ERKEN YEREL SEÇİM TARİHİNDE DE ANLAŞTI 2014 Mart’ında yapılması gereken yerel seçimlerin 5 ay öne çekilerek 27 Ekim 2013’te yapılmasına yönelik anayasa değişiklik teklifinin önümüzdeki hafta ortak imzayla TBMM’ye sunulması bekleniyor.

AKP ve MHP anlaştı!
 
Seçimlerin öne çekilmesi konusunda iki parti anlaştı

2014 Mart'ında yapılması gereken yerel seçimlerin 5 ay öne çekilerek 27 Ekim 2013'te yapılmasına yönelik anayasa değişiklik teklifinin önümüzdeki hafta ortak imzayla TBMM'ye sunulması bekleniyor. CHP teklife imza vermeyecek ancak Genel Kurul'da oy vererek destekleyecek

2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dikkate alarak aynı yıl içinde yapılacak yerel seçimlerin öne alınması konusunda harekete geçen AK Parti, dün bu konuda önce ana muhalefet CHP'nin ardından da, anayasa değişikliği için ön mutabakata vardığı MHP'nin kapısını çaldı. 

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli dün ilk olarak CHP grubunu ziyaret etti. Canikli CHP grup başkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile yaklaşık 45 dakika görüştü. 

Canikli görüşmede, yerel seçimlerin öne alınması, bu çerçevede seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması konusunda ön mutabakata vardıklarını belirterek, CHP'nin görüşünü sordu. CHP'liler ise, önerilen seçim tarihinden bir gün sonra 29 Ekim'in kutlanacağını ve resmi tatil olacağına dikkat çekerek, "Vatandaş haftasonu ile 29 Ekim tatilini birleşitirip, 4 günlük bir tatil yapabilir. Bu nedenle de pek çok seçmen kayıtlı olduğu bölge dışında olabilir" görüşünü savundu. CHP bu çerçevede 3 Kasım tarihinin daha uygun olabileceğini savundu. 

Edinilen bilgiye göre, görüşmede CHP'li Tarhan, çok kısa bir süre içinde Türkiye'nin 60 şehit verdiğini belirterek, "Böyle bir gündemde siyasi bekaya yönelik bir girişimi açıkçası çok da doğru bulmuyoruz" dedi. Canikli, Tarhan'ın bu sözleri üzerine şehit haberlerinin kendilerini de derinden yaraladığını ifade etti. CHP'liler Canikli'ye, "Böyle bir dönemde 1 yıl boyunca seçimlerin konuşulması da ne kadar doğru. Biz seçimden kaçan bir parti değiliz. İsteniliyorsa derhal seçime gidelim" sözleriyle hodri meydan çektiler. Ancak bu yönde hazırlanacak anayasa değişikliği teklife imza koymayacaklarını söylediler. CHP'li Grup Başkanvekilleri, "MHP ile mutabakat sağlamışsınız. Biz metne müdahil olmayacağız. Anlaşan 2 parti olarak bu teklifi verecek ve çıkartacak gücünüz var. Teklife imza koymayız. Ancak engel de olmayız. Aleyhine oy kullanmayız" vurgulamasını yaptılar. 

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, CHP grubunu ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Kendileri böyle bir anayasa değişikliğine karşı olmadıklarını, ancak bu amaçla yapılacak olan anayasa değişikliği çalışmalarına aktif olarak birlikte katılmayı düşünmeyeceklerini bizimle paylaştı" dedi. 

CHP Grup Başkanvekili İnce ise görüşme sonrası açıklamasına Afyondaki cephanelik faciasına gönderme yaparak, "Bugün ciğerimiz yanmışken, 25 fakir fukara çocuğumuzu, al bayrağa sarılı olarak toprağa verecekken, analar ağlarken bir kişinin siyasi ikbali ile uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanı adayı kim olacak, Cumhurbaşkanı ile Başbakan anşalabilecek ki, Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi ikbali Türkiye gündeminin önündedir. Nasıl olursa Başbakan bu işten karlı çıkar, hangi tarih Erdoğan için avantajlıdır? Şu anda aslında böyle bir çalışmayı doğru bulmuyoruz" diyerek başladı. 

İnce, CHP olarak seçime en hazır parti olduklarını ancak, "AK Parti ile MHP arasındaki mahcup birlikteliğin, koalisyon ortaklığına dönüştüğünü vatandaşın görmesi için" seçimlerin öne alınmasına ilişkin verilecek anayasa değişiklik teklifine imza atmayacaklarını söyledi. 

Ortak mutabakat 

Canikli, CHP grubunu ziyaretinin ardından AK Parti grubunda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile bir süre görüştü. Canikli bu görüşmenin ardından saat 15.00'te MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile bir araya geldi. Canikli ve Vural görüşme sonrası ortak açıklama yaparak, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 Pazar günü yapılabilmesi için ortak anayasa değişiklik teklifi verme konusunda mutabık kaldıklarını ilan ettiler. 

Canikli seçimlerin anayasaya geçici madde eklenmesi yoluyla yapılacağını buna ilişkin anayasa değişikliğinin AK Parti ve MHP milletvekillerinin müşterek imzasıyla Meclis'e sunulacağını söyledi. MHP'ye teşekkür eden Canikli, teklifin ne zaman verileceği sorusuna, "Henüz kesin tarih yok ama Meclis açılmadan verilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bir metin var. Kendilerinin ve bizim yaptığımız çalışma var. Biz hazırladığımız metni kendilerine, onlar da bize verdi. Metin üzerinde çalışmamızı tamamlayacağız ve ortak metinle teklifi sunacağız" dedi. 

'Tutuklu vekiller' tartışması 

DOKUNULMAZLIK konusu AK Parti ile CHP görüşmesinde gerilime yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Tarhan görüşmede, "Kişiye özel düzenlemeler değil, milli iradenin tutuklu kalmamasına yönelik çalışmalar yapılmalı" diyerek, büyük umutlarla çıkartılan 3. yargı paketinin de tutuklu milletvekili sorununa çare olmadığını söyledi. Canikli'nin "Biz de umutluyduk ama nedense sonuç alamadık" ifadesi üzerine Tarhan, "CHP, MHP ve BDP'nin üzerinde mutabık kalınan CMK 100. madde değişikliği üzerinden yeni bir çalışma yürütülmesini" önerdi. "Biz de milletvekillerinin tutuklu olmasından üzüntü duyuyoruz" diyen Canikli'ye, Tarhan "Bir refleks ortaya konmadığı sürece böyle sözlerin anlamı yok" karşılığını verdi. Canikli görüşmede, AK Parti olarak dokunulmazlıklar konusunda bir çalışma yapmayı düşündüklerini ifade etti ancak içeriğine ilişkin net bir şey söylemedi. 

AKP: Artık BDP'yi siyasi muhatap görmüyoruz 

BDP milletvekillerinin PKK'lılarla kucaklaşmasının ardından dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme gelirken, AK Parti önemli bir tavır ortaya koydu. AK Parti'nin artık BDP'yi "siyasi muhatap kabul etmeme" kararı aldığı ortaya çıktı. 

2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dikkate alarak aynı yıl içinde yapılacak yerel seçimlerin öne alınması konusunda harekete geçen AK Parti, dün bu konuda önce anamuhalefet CHP'nin ardından da, anayasa değişikliği için ön mutabakata vardığı MHP'nin kapısını çaldı. AK Parti Grup başkanvekili Nurettin Canikli'nin uzlaşma için Meclis'teki üç muhalefet partisinden ikisini ziyaret etmesi dikkat çekti. 

Canikli, BDP'yi ziyaret etmemesine "BDP'yi artık parti olarak muhatap görmediklerini" belirterek açıklık getirdi. Canikli BDP'yi "terör örgütünün yan organı gibi" diye niteledi.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/akp-ve-mhp-anlasti/479387/9/Siyaset#.UEmhZLIaNBk


Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,542 µs