En Sıcak Konular

CIA BAŞKANI'NIN SIR ZİYARETİ'NDEN NE ÇIKACAK?

4 Eylül 2012 12:06 tsi
CIA BAŞKANI'NIN SIR ZİYARETİ'NDEN NE ÇIKACAK? Türk askerinin başına çuval geçirdiği için 'Çuvalçı Paşa' olarak anılan CIA Başkanı Orgeneral David Petraeus sessiz sedasız Türkiye'de. 6 ay aradan sonra ikinci kez Türkiye'ye uğrayan Petraeus'un ajandası gizli tutuluyor.

Çantada çekiç güç var

Türk askerinin başına çuval geçirdiği için 'Çuvalçı Paşa' olarak anılan ABD Haber alma Teşkilatı Başkanı (CIA) Orgeneral David Petraeus sessiz sedasız Türkiye'de. 6 ay aradan sonra ikinci kez Türkiye'ye uğrayan Petraeus'un ajandası gizli tutuluyor. CIA Başkanı Petraus'un çalışmaları hakkında en ufak bilgi sızdırılmazken, Türkiye'nin ısrarla üzerinde durduğu yeni bir Çekiç Güç'ün masaya yatırılacağı belirtiliyor.

KİMDEN MEDET UMUYORUZ
4 Temmuz 2003'TE Kuzey Irak'ta Amerikan askerleri, Türk askerlerinin bulunduğu yerleşim yerini basarak Türk askerinin başına çuval geçirmek suretiyle teslim alarak 60 saat sorgulamışlardı. O yıl Irak'taki işgal kuvvetlerinin başında David Petraus bulunuyordu. Türk askerinin onurunu iki paralık eden Petraus'dan PKK ya da Suriye'de yaşananlar konusunda yardım bekleyen hükümetin tutumu bu kadar da olmaz dedirtiyor. Petraus'un Türkiye'ye adım attığı gün PKK'nın kanlı bir eyleme imza atması, Türkiye'ye cevap niteliği taşıyor.

Suriye olaylarının başladığı günlerde hızlı ve sert açıklamalar ile dünya siyasetinde boy gösteren Türkiye, sonrasında İstanbul'da düzenlediği Suriye Muhalifleri Toplantıları ile de bölgede etkili bir güç olmanın hayali ile dış politikada adımlar atmaya başlıyordu. Ortadoğu'da politikaları ile giderek daha etkin bir ülke haline gelmeye başlayan Türkiye, Suriye konusundaki aceleci tavrı ve uluslar arası güçler Çin ve Rusya'nın ortaya çıkmasıyla birlikte Suriye konusunda neredeyse yalnız kalmış durumda.

BM OLAYA EL ATAMADI
Arap Baharı ile gelişen süreçte en kritik ülke Suriye oldu. Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir türlü karar veremedi. Çin ve Rusya'nın Suriye yanlısı politikaları ve kararları sonucunda BMGK'de Esed'in gitmesi konusunda net bir karar çıkmadı. Rusya'nın Suriye'deki askeri üssü ve Suriye ile geçmişten gelen dostane ilişkileri Rusya'nın Şam'ın yanında pozisyon almasına sebep oldu. Bu ise Esed'in elini güçlendirirken, diğer ülkelere de atacakları tavırlar konusunda uyarı niteliğinde oldu. Sonuç olarak BM Suriye konusunda giderek etkisini kaybetti ve etkisiz bir pozisyona geldi.

NATO GÖREVE ÇAĞRILIYOR
Soğuk Savaş döneminde Kuzey ülkelerinin Rusya ve yanlısı ülkelere karşı kurduğu NATO, son yıllarda bu pozisyonun ötesinde Batılı ülkelerin adeta bir savaş canavarı haline geldi. Özellikle Müslüman ülkelerin başında bir kılıç gibi duran bu güç her gittiği bölgede de gözyaşlarını dindiremeyerek, yıkımlara sebebiyet verdi. Türkiye Suriye konusunda BM'den umduğunu bulamayınca bu sefer gözünü NATO'ya çevirdi. Mülteci sayısının 100 bin gibi kritik eşiğe yaklaşmasından sonra Türkiye ikinci bir adım olarak Suriye'nin kuzeyinde Tampon Bölge oluşturmanın çabası içinde. Bunun için NATO'yu göreve çağıran Davutoğlu, geçmişte Kuzey Irak'ta Çekiç Güç ile yaşanan sıkıntıları da unutmuşa benziyor.

ÇEKİÇ GÜCÜ HERKES GÖRDÜ
1990 yılında yaşanan Körfez Savaşı Sonrası Kuzey Irak'taki Kürtlere karşı bir operasyon başlatma ihtimali olan Saddam'a karşı bölgede Türkiye merkezli konuşlandırılan Çekiç Güç 1997'yılında Refah-Yol Hükümeti dönemine kadar varlığını sürdürdü. Erbakan'ın 1997 yılında süresini uzatmayarak gönderdiği Çekiç Güç, Kuzey Irak'ta uçuşa yasak bölge, tampon bölge başta olmak üzere Kuzey Irak Kürtleri'nin devletleşmesi ve PKK'nın ömrünü idame etmesi açısında önemliydi. Çekiç Güç, bu zaman diliminde birçok konuda da zan altında kaldı. 'PKK'ya yardım ediyor, PKK'yı koruyor' iddiaları ile yıllarca bölgede kol gezen bu Güç'ün üzerinden yıllar geçtikten sonra gerçek niyetinin ne olduğu ancak anlaşılabildi.

SURİYE'NİN KÜRDİSTAN'INA ÇEKİÇ GÜÇ MÜ?
'Aynı delikten ikinci defa ısırılmaz' mantığı ile hareket etmek isteyen Türkiye yine aynı tuzağa doğru çekilmeye çalışılıyor. Suriye konusunda Tampon Bölge oluşturma ve bunun güvenliğini de NATO'nun sağlamasına yönelik Türkiye'nin girişimleri ülkeyi yeni bir tuzağın pençesine düşürecek nitelikte. Türkiye yeni bir Çekiç Güç ile bölgede bu girişimleri hayal ederken, uluslar arası güçler ise Türk Ordusu'nun Çekiç Güç pozisyonunda Tampon Bölge'yi korumasını istemekte.

CIA BAŞKANI'NIN SIR ZİYARETİ
Tamda bu noktada Kuzey Irak'ta 1 Mart Tezkeresi sonrası Özel Harekat Birliklerimizin başına çuval geçirdiği için Çuvalcı General olarak bilinen ve şimdi CIA Başkanı olan David Petraeus'un gizli bir şekilde önceki gün Türkiye'ye yaptığı gizli ziyaret önemli. Suriye konusunda BM'nın saf dışında kaldığı NATO ülkelerinin de elini taşın altına sokmaya cesaret edemediği bir dönemde CIA Başkanı bu gizli ve sürpriz ziyaretinde MİT ve Dışişleri'nin yetkilileri ile bir araya gelecek. CIA Başkanı'nın çantasında; 'Suriyeli muhaliflerin durumu ve lojistik desteklerinin nasıl sürdürüleceği' başta olmak üzere en önemli konu olan Tampon Bölge'nin oluşturulmasına zemin hazırlamak için oluşturduğu dosyaların olduğu belirtiliyor.(AHMET AÇIKAY - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/cantada-cekic-guc-var-248910.htm


Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,108 µs