En Sıcak Konular

BANKALARDAN KREDİ ALAN 12 MİLYON KİŞİYE İYİ HABER

4 Eylül 2012 10:21 tsi
BANKALARDAN KREDİ ALAN 12 MİLYON KİŞİYE İYİ HABER Yargıtay ve onlarca yerel mahkeme, bankaların kredi kullandırırken aldığı dosya ve diğer masrafların 10 yıl geriye dönük olarak ödenmesine hükmetti. Bunun için son 10 yılda kredi kullanan yaklaşık 12 milyon kişinin bir dilekçe ile bankaya başvurması yeter

Kredi kullananlar dikkat

YARGITAY ve onlarca yerel mahkeme, bankaların kredi kullandırırken aldığı dosya ve diğer masrafların 10 yıl geriye dönük olarak ödenmesine hükmetti. Bunun için son 10 yılda kredi kullanan yaklaşık 12 milyon kişinin bir dilekçe ile bankaya başvurması yeterli.. 

Hükümet Tüketici Kanun Taslağı'yla bankaların aldığı masrafların kaldırılması için düğmeye basmıştı. Taslak kredi kartı aidatı, hesap işletim ve dosya ücreti gibi 31 farklı kategoride alınan ücretlerin kaldırılmasını öngörüyor. Yargıtay da zaten kredi kullanılırken vatandaştan alınan dosya masrafının haksız olduğuna karar vermiş, 10 yıl geriye dönük ödenmesine hükmetmişti.

12 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Yargıtay kararına karşın dosya masrafı adı altında aldığı paraları geri ödemeyen bankalara yerel mahkemelerden de tokat gibi bir karar daha çıktı. Yerel mahkemeler verdikleri kararlarda her türlü kredi kullanıcısının geriye dönük olarak 10 yıllık kredi masraflarını alabileceğine hükmetmeye başladı. 10 yılda kredi kullanan 12 milyon vatandaş haktan yararlanacak.

BANKALAR HALA KULAK TIKIYOR

Ancak bankalar hala kararlara kulak tıkıyor. İşlem ücretlerine her gün yenisi ekleniyor. Kastamonu'dan Yozgat'a, Isparta'dan Adana'ya kadar son bir yılda birçok tüketici mahkemesinden masrafların iadesine yönelik onlarca karar çıktı. Bazı bankalar yapılan itirazlarla aldıkları kredi masraflarını iade etmeye başladı. Bazı bankalar ise 'dava açın'diyerek, müşteriyi kapıdan çeviriyor.

Bazı bankalar tüketici hakem heyetini adres gösterirken, bazıları ödeme için geriye dönük ücret ve komisyon dökümlerini, döküm için ise 30-40 lira istiyor. Çünkü bankalar dokümanları saklamak zorunda. Bankalar, kredi sözleşmesinde masraf alınacağına dair hüküm yoksa ve istediği masrafın nedenini ispatlayamıyorsa vatandaştan aldığı ücretleri geri ödemekle yükümlü. 

KREDİ KARTI AİDATINA İTİRAZ EDİN  

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, "Kredi kartı kullanıcılarının sadece yüzde 1'i aidatlarına itiraz ederek geri alıyor, kalan yüzde 99'u ise devletin kanun çıkararak duruma müdahale etmesini bekliyor. Bankalar bu durumu bildikleri için itiraz eden yüzde 1'lik kısmın aidatını geri ödemekte, kalan yüzde 99 ile kar rekorları kırmaktadır. Tüketicilerin hesaplarında görünen bu tür haksız kesintilere derhal itiraz ederek, haklarını aramaları doğru olacaktır" dedi.
 
Dinç, kredi kartı aidatı tartışmalarına Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin son noktayı koyduğunu söyledi.
 
Daire'nin kredi kartı aidatlarının yasal olmadığını, geriye dönük 10 yıllık ödenmiş aidatın da iadesi gerektiğine dair hüküm verdiğini hatırlatan Dinç, "Tüketici, kredi kartı sözleşmelerinde aidat miktarı açıkça yazılmamış ise ya da yazıldığı halde kendisinin bunu kabul ettiğine dair onayı yoksa ve buna rağmen aidat alınmışsa, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabilir" diye konuştu.
 

KART KULLANICILARINDAN YÜZDE 1'İ İTİRAZ EDİYOR

Kullanımda olan kredi kartı sayısının 50 milyonu aştığına dikkati çeken Dinç, bağlı bulundukları ilçenin hakem heyetlerine müracaat ederek, aidatlarını geri alan tüketici sayısının ise 500 bin civarında olduğunu belirtti. Her şeyi devletten beklememek gerektiğini vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

"Kredi kartı kullanıcılarının sadece yüzde 1'i aidatlarına itiraz ederek geri alıyor, kalan yüzde 99'u ise devletin kanun çıkararak duruma müdahale etmesini bekliyor. Bankalar bu durumu bildikleri için itiraz eden yüzde 1'lik kısmın aidatını geri ödemekte, kalan yüzde 99 ile kar rekorları kırmaktadır. Tüketicilerin hesaplarında görünen bu tür haksız kesintilere derhal itiraz ederek, haklarını aramaları doğru olacaktır." 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=25226


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,228 µs