En Sıcak Konular

TÜRK KONSEYİ 2. ZİRVESİ BİŞKEK'TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

24 Ağustos 2012 23:27 tsi
TÜRK KONSEYİ 2. ZİRVESİ BİŞKEK'TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ Türk Konseyi 2. Zirvesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Türk Konseyi 2. Zirvesi Bişkek’te Gerçekleştirildi

Türk Konseyi 2. Zirvesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca, üye ülkeler arasında çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları da imzalandı. 

Bişkek’teki Ala Arça Kongre Merkezi’ndedüzenlenen Türk Konseyi 2. Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ile görüştükten sonra heyetler arası görüşmelere de katıldı. Görüşmelerden önce ise liderler aile fotoğrafı çektirdiler.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Atambayev, Nazarbayev ve Rasizade ile Bişkek Zirvesi Deklarasyonu’nu imzaladı.

Dışişleri bakanları da Türk Konseyi Genel Sekreterliği’nin finansmanı anlaşmasını imzaladı. Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve diğer üye ülkelerin ilgili bakanları ise Astana’da Türk Akademisi ile Bakü’de Türk Kültür Miras Vakfı kurulmasına ilişkin anlaşmalara imza koydu.

CUMHURBAŞKANI GÜL TÜRKİYE' YE DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Manas Havalimanı'ndan Kırgızistan Başbakanı Ömürbek Babanov, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı ve öteki ilgililer uğurladı.*

TÜRK KONSEYİ

Türk Konseyi (Azerice: Türk Şurası, Kazakça: Түрік кеңесі, Kırgızca: Түрк кеңеш, İngilizce: Turkic Council), 3 Ekim 2009'da Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde imzalanan Nahçivan Anlaşması ile, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüttür. Kalan iki Türk devleti olan Türkmenistan ve Özbekistan nötr duruşları nedeniyle konseyin resmi üyesi değildir ancak, bu iki ülke potansiyel üyelerdir. Bu işbirliği konseyinin kurulması fikri ilk olarak 2006 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından ileri atılmıştır.

İşleyiş tarzıyla Avrupa Konseyi, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth), Arap Ligi, İslam Konferansı Örgütü veya Fransızca Konuşan Ülkeler Topluluğu (Francophonie)'na eş değerdir.

Temelleri, 1992 yılından beri belirli aralıklarla toplanan Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne dayanan konseyin kurumsal merkezleri İstanbul (Genel Sekreterlik), Bakü (Parlamenterler Asamblesi) ve Astana (Türk Akademisi).

Kurumsal 

Türk Konseyi’nin üç merkezi bulunmaktadır. Bunlar İstanbul, Bakü ve Astana'dır. İstanbul idari merkezdir. Bakü Parlamenterler Asamblesi'nin merkezi, Astana ise Türk Akademisi'nin merkezidir.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi şu birimlerden oluşmaktadır:

Genel Sekreterlik İstanbul

Devlet Başkanları Konseyi

Dışişleri Bakanları Konseyi

Kıdemli Memurlar Komitesi

Aksakallar Konseyi

Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) Bakü

Türk Akademisi Astana

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Ankara

Türk İş Konseyi

Ülke devlet başkanları yılda bir kez resmî, bir kez de gayriresmî olarak çeşitli şehirlerde toplanır. Ayrıca üye ülkelerin dışişleri bakanları ve bürokratları da yıl içerisinde düzenli toplantılar gerçekleştirir. Meclis başkanları ve meclis heyetleri Bakü'de toplanır.

Türk Konseyi Genel Sekreterliğine üç yıllığına Emekli Büyükelçi Halil Akıncı seçilmiştir.

Bayrak 

22 Ağustos 2012'de Bişkek'te toplanan 2. Türk Konseyi Dışişleri bakanları toplantısında Türk Konseyinin resmi bayrağı kabul edildi. Buna göre bu bayrak dört üye ülkenin resmi kurumlarında kullanılmaya başlanacağı açıklandı. Bayrak dört üye ülkeye ait semboller içermektedir. Rengini Kazakistan bayrağından ortasındaki güneş sembolünü Kırgızistan bayrağından hilali Türkiye bayrağından ve 8 köşeli yıldızı ise Azerbaycan bayrağından almaktadır. (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Konseyi)


*Kaynak: tccb.gov.tr http://www.tccb.gov.tr/haberler/170/83842/turk-konseyi-2-zirvesi-biskekte-gerceklestirildi.html


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,023 µs