En Sıcak Konular

İHRACATIN LOKOMOTİFİ YİNE KÜLÇE ALTIN OLDU

2 Eylül 2012 19:24 tsi
İHRACATIN LOKOMOTİFİ YİNE KÜLÇE ALTIN OLDU CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "İhracatın lokomotifi yine külçe altın. Temmuz'da ihracatı yine İran'a gönderilen altın ayakta tuttu" dedi.

İhracatın lokomotifi yine külçe altın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "İhracatın lokomotifi yine külçe altın. Temmuz'da ihracatı yine İran'a gönderilen altın ayakta tuttu" dedi.

Hazine eski Müsteşarı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayı dış ticaret verilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Temmuz'da dış ticaret açığının, geçen yılın aynı ayının 1.3 milyar dolar altında kaldığını ve 7.9 milyar dolar olduğunu belirten Öztrak, dış ticaretteki bu düzeltmenin 624 milyon dolarının, yani yarısının altın ticaretinden kaynaklandığını ifade etti.

Temmuzda altın ihracatının 2.1 milyar dolar olduğunu bildiren Öztrak, şöyle devam etti: "Bu ayda elde edilen her 100 dolarlık ihracat gelirinin 16 doları altından geliyor. Geçen yılın Temmuz ayında ise aynı rakam sadece 2 dolardı. Altın ihracatı yoğun olarak tek bir ülkeye, yani İran'a yapılıyor. Temmuz'da elde edilen her 100 dolarlık ihracat gelirinin 17 doları İran'dan geliyor. Geçen yılın Temmuz ayında İran'dan gelen aynı para 3 dolardı. İran bu yıl ihracatımızın altın pazarı oldu. İhracatın lokomotifi yine külçe altın. Temmuz'da ihracatı yine İran'a gönderilen altın ayakta tuttu. Üretime, katma değere katkısı olmayan sadece bazı kamu bankalarının ve bu ticarete aracılık yapan kurumların bilançosunu parlatan altın ticaretinin daha ne kadar sürdürülebileceği ise belirli değil."

ÖNEMLİ İHRAÇ ÜRÜNLERİNDE DÜŞÜŞ VAR
Türkiye'nin en önemli ihraç ürünleri olan iş ve istihdama katkı yapan ürün fasıllarında ihracatta ciddi düşüşler olduğunu öne süren Öztrak, "Örneğin Temmuz'da motorlu kara taşıtı ihracında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24, örme giyimde ise yüzde 14 düşüş var. Mevsim ve takvim etkisinden arınmış dış ticaret verileri de bu konudaki kaygıları doğruluyor" diye konuştu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ihracatin-lokomotifi-yine-kulce-altin-248703.htm


Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs