En Sıcak Konular

HARÇLARIN SADECE BU EĞİTİM YILI İÇİN KALDIRILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

2 Eylül 2012 18:35 tsi
HARÇLARIN SADECE BU EĞİTİM YILI İÇİN KALDIRILDIĞI ORTAYA ÇIKTI Hükümetin üniversitelerde öğrenim harçlarının kaldırıldığını açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu. Ancak harçların sadece 2012-2013 eğitim yılı için kaldırıldığı ortaya çıktı.

Harç şovu bitti

Hükümetin üniversitelerde öğrenim harçlarının kaldırıldığını açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu. Ancak harçların sadece 2012-2013 eğitim yılı için kaldırıldığı ortaya çıktı.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAYACAKLAR
İfade Resmi Gazete'ye, "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, devlet tarafından karşılanır" şeklinde yansıdı.

Geçtiğimiz hafta üniversitelerde katkı paylarının kaldırıldığı açıklanmış  bu da üniversitelerde okuyan milyonlarca öğrenci tarafından sevinçle karşılanmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla harçların sadece 2012-2013 eğitim-öğretim yılında kaldırıldığı ortaya çıktı. "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar"ın Genel Esaslarının 2. Maddesinde "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır" ifadesi geçtiği anlaşıldı. Bu durum da harçların sadece 1 eğitim yılı için kaldırıldığı şeklinde yorumlanıyor.

AÇIKÖĞRETİMLER ÜCRETE DEVAM
Kendilerinden harç kaldırıldığı açıklanana açıköğretimli öğrencilerin bu eğitim yılında da materyal ücreti adı altında para ödemeye devam edeceği ortaya çıktı. Kendilerinden bu yıl da harç alınmaya devam edilecek olan ikinci öğretimlilerin isyanı devam ediyor. Meydanlara inen ikinci öğretimliler kendilerine ikinci sınıf muamele yapılmasını protesto etti. Taksim Meydanda sosyal paylaşım sitelerinden örgütlenerek toplanan yaklaşık bin 500 öğrenci ikinci öğretim harçlarının kaldırılmamasını protesto etti.

Parasız eğitim isteyen öğrenciler, 'İkinci öğretim harçları da kaldırılsın, harçlara hayır' yazılı pankart açarak, 'Müşteri değil öğrenciyiz biz', ' Parasız eğitim istiyoruz', ' İkinci öğretim bu ülkenin insanı değil mi?', ' Eğitimde gece tarifesine son', ' AKP'nin harcında adalet yok', yazılı dövizleri taşıdı. Yürüyüşe geçen öğrenciler yürüyüş boyunca slogan attı. Öğrenciler Odakule'de basın açıklaması okudu. Açıklamayı okuyan Utku Oğul, 'ikinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği vardı. Üniversiteleriler arasında ikilik yaratan bu karar Anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır.

Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir. Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Üniversitelere hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır" dedi. (CİHAT ARPACIK - MİLLİ GAZETE)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/harc-sovu-bitti-248732.htm


Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,375 µs