En Sıcak Konular

ZAMLAR YARGIYA TAŞINIYOR

31 Ağustos 2012 15:59 tsi
ZAMLAR YARGIYA TAŞINIYOR Tüketici dernekleri 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek olan zamları yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Zincirleme kazık

35 milyar dolarlık özelleştirmeye rağmen vatandaşın üstüne zam yağmuru yağmaya devam ediyor. Vatandaş akaryakıta yapılan zamlarla dünyanın en pahalı benzinini kullanırken, İstanbullular, belediyenin toplu taşımaya yaptığı yüzde 50'lere ulaşan zamla ikinci bir şok daha yaşadı. Benzine yapılan zammın diğer tüketim kalemlerini de etkileyeceği belirtilirken, tüketici dernekleri 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek olan zamları yargıya taşımaya hazırlanıyor.

BENZİN ZAMMI İLK TOPLU TAŞIMAYI VURDU
Ardarda yapılan zamlarla birlikle benzinin litre fiyatı 4.57 TL'ye yükselirken, benzin zammının şokunu atlatamayan İstanbullular yeni bir zam furyasıyla neye uğradığını şaşırdı. İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, araba ve şehir vapurları, deniz motorları, raylı sistemler yüzde 50'ye ulaşan oranda zamlandı. Üretimin hammaddesi olan akaryakıta yapılan zammın ilk yansıdığı kalem toplu taşıma araçları oldu. Akaryakıta yapılan zammın domino etkisi yaparak diğer alanlara da yansıması bekleniyor.

ZAMLAR YARGIYA TAŞINIYOR
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Av. Şükran Eroğlu'da zamlara tepkili. Ulaşım hakkının  vatandaşın en temel haklarından birisi olduğunun altını çizen Eroğlu: "Ulaşım bir kamu hizmetidir. Belediyeler kamu hizmetlerinde kar düşünmemelidir. Hükümet ve yerel yönetimler bu zamlarla gelir seviyesi düşük vatandaşın yükünü artırıyor. Ulaşıma gelen zamların iptali için dava açacağız" dedi.

İstanbul'da ulaşıma yine zam geldi. Yarından itibaren ulaşım, bazı hatlarda yüzde 50, bazısında da yüzde 10 zamlı olacak. Bu zamları petrol fiyatlarındaki artışa bağlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ise tepki gecikmedi. Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, "Akaryakıta gelen zamlar, toplu taşıma fiyatlarına yansıtılmamalı" dedi.

ZAMLAR SOSYAL BELEDİYECİLİĞE TERS
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, yapılan zamları halka 'ağır yük' olarak değerlendirdi. Sosyal belediyeciliğe dikkat çeken Esemerer, "Zamlar belediyenin halka getirdiği ek yüklerdir. Vatandaşı düşünmüyorlar. Tam liberal, kapitalist düşünüyorlar. Ayrıca toplu taşımada da başarılı değiller. Bu başarısızlıklarını klasik bir yöntem olan zamlarla halka yansıtıyorlar. Akaryakıta gelen zamlar, toplu taşıma fiyatlarına yansıtılmamalı. Hâlbuki toplu taşımacılık, belediyenin halka hizmeti olarak görülmeli" dedi.

ZAMLARIN İPTALİ  İÇİN  DAVA AÇACAĞIZ!
Akaryakıta gelen zamlarla birlikte ulaşıma bazı kademelerde yüzde 100'e varan zamlar yapıldığı belirten Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Av. Şükran Eroğlu, " Ulaşıma gelen zamların iptali için dava açacağız lakin Türkiye'de yargı çok yavaş ilerliyor. Ulaşım bir kamu hizmetidir. Kar amacı güdülmemeli ve özel sektöre teslim edilmemelidir. Yerel yönetimler özel ve taşeron şirketlere yer açıyor. Kamu hizmetleri çoğunu özel sektöre devrederek kendi hizmet alanını kısıtlıyor. Ulaşım hakkı vatandaşın en temel haklarından birisidir. Belediyeler kamu hizmetlerinde kar düşünmemelidir. Hükümet ve yerel yönetimler bu zamlarla gelir seviyesi düşük vatandaşın yükünü artırıyor" şeklinde konuştu.

1 EYLÜL DE FİYATLAR BÖYLE OLACAK
İETT otobüsleri ve Özel Halk Otobüslerinde 1.75 lira olan ilk biniş ücreti 1.95 lira olacak. Öğrenciler için 1 liradan 1.10 liraya çıkarılırken, öğretmen ve yaşlılar için de 1.20 liradan 1.35 liraya çıkartıldı. İDO Sirkeci-Harem araba Vapuru, Şehir Hatları Vapurları ve özel deniz motorları elektronik bilet ile aktarmalarda birinci aktarma 1.20 liradan 1.40 liraya, ikinci aktarma ise 1.20 liradan 1.30 liraya çıktı. Yine 1.20 lira olan 3, 4 ve beşinci aktarma ücretleri değişmedi. Aylık mavi kart ücretleri 140 liradan 155 liraya,

öğrenci için 70 liradan 75 liraya, öğretmen ve yaşlılar için de 80 liradan 90 liraya çıkartıldı. Özel deniz motorları ve raylı sistemlerde 2 lira olan jeton fiyatları yüzde 50'lik artışla 3 liraya çıktı. Kartal-Adalar arasında 3.5 lira olan fiyat ise değişmedi.

ZAMLAR YARGIYA TAŞINIYOR
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Av. Şükran Eroğlu'da zamlara tepkili. Ulaşım hakkının  vatandaşın en temel haklarından birisi olduğunun altını çizen Eroğlu: "Ulaşım bir kamu hizmetidir. Ulaşım hakkı vatandaşın en temel haklarından birisidir. Belediyeler kamu hizmetlerinde kar düşünmemelidir. Hükümet ve yerel yönetimler bu zamlarla gelir seviyesi düşük vatandaşın yükünü artırıyor. Ulaşıma gelen zamların iptali için dava açacağız" dedi.

BENZİN ZAMMI İLK TOPLU TAŞIMAYI VURDU
Ard arda yapılan zamlarla birlikle benzinin litre fiyatı 4.57 TL'ye yükselirken, benzin zammının şokunu atlatamayan İstanbullular yeni bir zam furyasıyla neye uğradığını şaşırdı. İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, araba ve şehir vapurları, deniz motorları, raylı sistemler yüzde 50'ye ulaşan oranda zamlandı. Üretimin hammaddesi olan akaryakıta yapılan zammın ilk yansıdığı kalem toplu taşıma araçları oldu. Akaryakıta yapılan zammın domino etkisi yaparak diğer alanlara da yansıması bekleniyor.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/zincirleme-kazik-248572.htm


Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,774 µs