En Sıcak Konular

BENZİN FİYATLARI KİMİN ESERİ?

29 Ağustos 2012 13:42 tsi
BENZİN FİYATLARI KİMİN ESERİ? Dünyanın en pahalı benzinini kullanmamıza ramak kalmışken, benzin fiyatları konusundaki kafa karışıklığı devam ediyor

Benzin fiyatları kimin eseri?

Dünyanın en pahalı benzinini kullanmamıza ramak kalmışken, benzin fiyatları konusundaki kafa karışıklığı devam ediyor. Bir taraftan Maliye Bakanlığı'nın "biz zam yapmadık" açıklamaları, öte yandan Enerji Bakanlığı'nın uluslararası piyasadaki petrol fiyatlarının istikrarsızlığını öne sürmesi, vatandaşın kafasını daha da karıştırıyor. Akaryakıttaki fahiş fiyatların sorumlusu kim?

YÜKSEK FİYATLARIN MÜSEBBİBİ...
TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin ardından, devletin üstlendiği yegane rol sadece akaryakıttaki "vergi" oranını belirlemek olarak görülüyor. Devlet yüksek akaryakıt fiyatlarının en önemli sebebi olan vergi yükünü tamamen kendisi belirliyor. Dolayısıyla, yüksek fiyatların suçu ve günahı verginin bile vergisini alan devletin ta kendisinde.

Resmi ağızlardan gelen açıklamalar benzin zammının tüm günahını dış etmenlere bağlıyorken, gerçek durum tam olarak ne? Akaryakıttaki fahiş fiyatların sorumlusu kim?

2000'DEN BUGÜNE YÜZDE 700 ARTIŞ VAR
2000 yılında 1 litre 95 oktan benzinin ortalama satış fiyatı 0.58 lira iken, 2012'nin Ağustos ayı itibariyle 1 litre benzine ödenen tutar 4.58 lirayı buldu. 2001 yılında benzinin litre fiyatı ortalama 1 lira, 2002 yılında 1.48 lira, 2003 yılında 1.80 lira, 2004 yılında 1.98 lira, 2005 yılında 2.55 lira, 2006 yılında 2.79 lira, 2007 yılında 2.89 lira ödenirken, fiyatlar 2008 yılında 3.21 lira seviyesine çıktı. 2009 yılında ortalama 3.15 lira olan benzinin litre fiyatı, 2010 yılında 3.68 ve 2011'de 4.25 lirayı buldu. 2012'nin Ağustos ayı itibariyle ise 95 oktan benzinin litre fiyatı şimdilik 4.58 lira olarak seyrediyor.

İÇERİDEKİ ARTIŞ DIŞARIDAKİNİ İKİYE KATLADI
11 yılda benzinin litre fiyatı yaklaşık yüzde 700 oranında artış gösterdi. Halbuki aynı dönemde uluslararası piyasalarda petrolün litre fiyatındaki değişim yüzde 300 civarında oldu. Yani, Türkiye'deki benzin fiyatlarında uluslararası piyasalardaki fiyat değişiminin 2 katından da fazla oranda bir artış görüldü. Bu veriler, söylenenin aksine uluslararası piyasadaki fiyat değişimlerin Türkiye'deki fiyatları bire bir etkilemediğini gösteriyor.

HAM PETROL FİYATLARI DÜŞSE DE BENZİNE YANSIMIYOR
Haziran 2008'de uluslararası piyasalarda ham petrol varil fiyatı rekor kırarak 120 dolara çıktığında 95 oktan kurşunsuz benzin 3.50 lira idi. Haziran 2009'da ham petrol fiyatı 55 dolara gerilediğinde (yani yüzde 54 düştüğünde), bu düşüş 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatına sadece yüzde 8.5 oranında yansıdı ve 3.20 kuruşa geriledi. Ham petrol fiyatındaki yüzde 55'lik gerileme, pompa fiyatına sadece yüzde 8.5 olarak yansıdı.

YÜKSEK FİYATLARIN MÜSEBBİBİ...
TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin ardından, akaryakıt fiyatlarını belirlemek konusunda devlet baş aktör olma konumunu yitirdi. Şu durumda devletin üstlendiği yegane rol sadece akaryakıttaki "vergi" oranını belirlemek olarak görülüyor. Devlet gerçekten de akaryakıta zam yapmıyor, ancak yüksek akaryakıt fiyatlarının en önemli sebebi olan vergi yükünü tamamen kendisi belirliyor. Dolayısıyla, yüksek fiyatların suçu ve günahı "istikrarsız" uluslararası piyasadan ziyade, verginin bile vergisini alan devletin ta kendisinde.(BURAK KILLIOĞLU - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/benzin-fiyatlari-kimin-eseri-248373.htm


Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,836 µs