En Sıcak Konular

SURİYE TRT MUHABİRİNİN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI ORTALIK KARIŞTI

27 Ağustos 2012 14:22 tsi
SURİYE TRT MUHABİRİNİN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI ORTALIK KARIŞTI Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal'ın roketatarla çekilmiş fotoğrafının senaryo olduğunu söyledi.

Davutoğlu: O Türk gazeteci militan değil
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal'ın roketatarla çekilmiş fotoğrafının senaryo olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Gazetecilik için giden Ünal'ın gitmiş silahlı militana dönüşme ihtimali var mı? Sağlığından Suriye devleti sorumludur" dedi.

Suriye'de bir televizyon kanalı, kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal'ın görüntülerini yayınladı.

Günlerdir haber alınamayan Ünal, görüntülerde Suriye'ye nasıl geldiğini anlattı.

Ünal'ın konuşmasında sürekli aynı cümleleri kullanarak silahlı gruplarla birlikte hareket ettiğini söylemesi dikkat çekti.

Cüneyt Ünal'ın elinde bir roketatarla fotoğrafı da ekrana getirildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazeteci Cüneyt Ünal'ın durumuyla ilgili soruları yanıtladı.

Görüntülerin "senaryo" olarak niteleyen Davutoğlu, "Dikte edilmiş bir açıklama yaptırılıyor" dedi.

Cüneyt Ünal'ın gazeteci olarak Suriye'ye gittiğini ifade eden Davutoğlu şunları söyledi: "Gazetecilik için bölgeye gitmiş Cüneyt Ünal'ın silahlı bir militan haline dönüşme ihtimali var mı? İddiaları hiçbir şekilde ciddiye almıyoruz. Sağlığından birinci derece Suriye devleti sorumludur."

Suriyeli sığınmacılar için yapılan eleştirilere de tepki gösteren Ahmet Davutoğlu, "80 bin insan kapımıza geldiğinde hedef mi yapsaydık? Suriye'deki insan hakları ihlaline de dünyadakine de 'bize ne' demeyiz" dedi. 

CHP'ye 'mülteci kampı' yanıtı: Oranın durumu farklı

Davutoğlu, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında CHP milletvekili Hurşit Güneş'in Apaydın Kampı'na girişine izin verilmemesiyle ilgili tartışmalara yanıt verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Siviller ile askeri olarak sığınanların mülteci hukuk olarak farklı statüleri var. Askerlerin olduğu kamplara giriş için, gelenlerin de olurunun alınması gerekiyor. Takdir edilmesi gerekir ki belli bir düzen sağlanamazsa sorunlar yaşanır. Güvenlik unsurları olarak sığınmış olanların özel bir muameleye tabi tutulmaları normaldir. Sivillerin kaldığı kamplara gitmek istenirse her türlü kolaylık sağlanır, milletvekilleirmiz dahil. Ama güvenlik nedeniyle hassasiyet ve kaygı varsa o zaman farklı uygulama doğaldır. Bu BM normlarına da uygundur" diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş, Hatay ziyareti sırasında Apaydın köyünde bulunan ve Türkiye'den Suriye'ye sığınan askerlerin barındırıldığı özel kampa alınmamıştı. Güneş bunun üzerine, "Hatay'da çok vahim şeyler oluyor" diye olaya tepki göstermişti.

Hükümet kaynakları ise kamptakilerin kendi güvenlikleri açısından kimseyle görüşmek istemediğini ancak kampların ya da orada yaşayanların herhangi bir dokunulmazlığı olmadığını belirtmişti.

IPI VE HABER KAMERAMANLARI DERNEĞİ'NDEN CÜNEYT ÜNAL İÇİN 'SERBEST BIRAKILSIN' ÇAĞRISI 

ULUSLARARASI Basın Enstitüsü (IPI), Suriye'de alıkonulan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nce yapılan açıklamada da "Kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunmasını, bir itirafçı gibi gösterilmesini, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz" denildi ve Ünal'ın serbest bırakılması istendi.

IPI'nın açıklamasında, "Suriyeli gazeteci grubu, Suriye'de alıkonulan ya da kayıp onlarca gazeteci olduğuna dikkat çekti. Ünal'ın, 20 Ağustos tarihinde öldürülen Japon gazeteci Mika Yamamoto ve halen kayıp Bashar Fahmi ile Halep yakınlarında seyahat etmekte olduğu ve her iki gazeteciden de 20 Ağustostan bu yana haber alınamadığı belirtilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, IPI Direktör Yardımcısı Anthony Mills de şunları söyledi:

"Gazetecilerin çatışmada meşru hedefler değil, sivil kişiler oldukları temel prensiplerini öngören Cenevre Deklarasyonu ve diğer uluslararası insan hakları anlaşmalarına itibar edilmesine zaafiyet bizi derinden endişelendirmektedir. Hem yabancı hem de yerel gazeteciler için Suriye'den haber geçmek, giderek daha tehlikeli bir hal almaktadır. Yayınladıkları bilgilerden dolayı medya çalışanları hedef alınarak öldürülmekte, yakalanmakta, tutsak edilmekte, yaralanmaktadır."

TÜM GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

"IPI'ın elde ettiği bilgilere göre, Suriye'de, bu yıl içinde en az 37 gazeteci ve yurttaş muhabir öldürüldü. Suriye Gazeteciler Cemiyeti sözcüsü, onlarca gazeteci ve yurttaş muhabirin verdikleri haberler ya da yaptıkları yorumlar nedeniyle hedef alındıklarını ve halen kayıp olduklarını bildirdi. Bunların arasında Amerikan merkezli haber ajansı McClatchy'de serbest muhabirlik yapan ve Ağustos ortasından bu yana kendisinden haber alınamayan Austin Tice da bulunuyor.

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi Başkanı Mazen Darwish ve meslektaşları Hussein Ghrer, Abdelrahman Hamada, Mansour Al Omari ve Hani Zetani'nin de akıbetleri belirsizdir. Mills yaptığı çağrıda 'Suriye yetkililerinden tutsak tüm gazetecilerin ve yurttaş muhabirlerin derhal salıverilmesini ve kayıp gazetecilerin yerlerinin biran önce saptanmasını talep ediyoruz" demektedir."

CÜNEYT ÜNAL, SAVAŞIN TARAFI DEĞİL

Bu arada, Türkiye Haber Kameramanları Derneği de bir açıklama yaparak, Cüneyt Ünal'ın, Suriye Televizyonu tarafından ajan olarak gösterildiğini belirterek, kınadı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kameraman Cüneyt Ünal ile ilgili yayınlanan görüntüleri kınıyoruz. 17 yıldır profesyonel olarak kameramanlık yapan Cüneyt Ünal aynı zamanda 15 yıldır derneğimiz üyesidir. Cüneyt Ünal'ın bir ajan olduğunu söyleyen Suriye Televizyonu'na en güzel cevap Cüneyt Ünal geçtiğimiz yıl çektiği görüntüleriyle derneğimiz, Yılın En İyi Haber Görüntüsü ödülünü almıştır. Aralarında CNN Türk ve TRT Türk'ün de yer aldığı birçok saygın televizyonda görev yapan Cüneyt Ünal, Suriye'de de habercilik yapmak için bulunuyordu.

O, tüm dünyaya gerçekleri kendi objektifinden aktarmak için Suriye'deydi. Kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunmasını, bir itirafçı gibi gösterilmesini, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz. O sadece görevini yapmak için bir haberci olarak Suriye'deydi.

Görüntülerde kötü muamele gördüğüne dair ciddi bulguların yer aldığı kameraman Cüneyt Ünal'ın ve Beşar Fehmi'nin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/davutoglu-o-turk-gazeteci-militan-degil/476949/1/G%C3%BCndem#.UDtX-cEaNBk


Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,871 µs