En Sıcak Konular

NAMAZ BİR ÖLÇEKTİR

20 Ağustos 2012 17:42 tsi
NAMAZ BİR ÖLÇEKTİR 'Namaz ölçektir. Kim onu tam ölçerse hakkını da öylece ölçüp alır. Kim onda hile yaparsa, o Allah Teâlâ'nın ölçü ve tartıda hile yapanlar hakkındaki fermanını bilmelidir'.

Namaz Bir Ölçektir

Ebu Said el Hudrî (r.a)'den rivâyete göre şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Mü'minlerin Cehenneme giren kardeşleri hakkında Rableri ile münakaşaları dünyada hak uğrunda olan mücadelesinden daha şiddetli olacaktır." Ebu Said şöyle dedi: "Mü'minler Rablerine diyecekler ki: "Ey Rabbimiz! Bunlar bizim Mü'min kardeşlerimizdi. Bizimle birlikte namaz kılıyorlar bizimle oruç tutuyorlardı bizimle hacca gidiyorlardı fakat onları ateşe koymuşsun" Ebu Said diyor ki
"Allah onlara şöyle buyuracak: "Gidin onlardan tanıdıklarınızı oradan çıkarın." Onlar da onların yanına gider onları yüzlerinden tanırlar onlardan bir kısmı dizlerine kadar ateş içersindedirler bir kısmı da topuklarına kadar ateşle kalmışlar. Onları çıkarınca: Ey Rabbimiz emrettiklerini çıkardık derler. Allah'ta onlara şöyle buyurur: Kalplerinde dinar ağırlığında İman olanları da oradan çıkarın. Daha sonra kalplerinde yarım dinar ağırlığında İman olanları da çıkarın buyurur. Daha sonra da kalplerinde zerre miktarı İman olanları da çıkarın buyurur. Ebu Said şöyle dedi. Kim bunlara inanmazsa şu ayeti okusun:
"Allah kendisinden başka birine ilâhlık yakıştırandan başkasını asla bağışlamaz ama bağışlanmasını isteyen kimsenin şirk dışındaki günahlarını bağışlar. Allah'a ortak koşanlar gerçekten korkunç bir günah işlemiş olurlar." (Nisa 48)
Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz Şöyle buyurur :
"Ümmetimden iki kişi namaz kılmaya kalkarlar. Rükû ve secdeleri aynı olduğu halde namazları arasındaki fark yer ile gök arası kadardır."
Yine bu konuda; İbn Mes'ud ve Selman-ı Farisî (r.a) şöyle demişlerdir:
'Namaz ölçektir. Kim onu tam ölçerse hakkını da öylece ölçüp alır. Kim onda hile yaparsa, o Allah Teâlâ'nın ölçü ve tartıda hile yapanlar hakkındaki fermanını bilmelidir'.
Böyle yaşayanlara, Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-Efendimiz'in bu dünyâda da âhirette de muhabbet ve şefkat kanatları açıktır. Fakat Kur'ân ve sünneti terk edip yanlış yollara sapanlar ise âhirette büyük bir pişmanlık ve perişanlığa sürükleneceklerdir. 
Nitekim Ebû Hüreyre radıyallâhu anh'dan rivâyet edildiğine göre, bir gün Rasûlullâh (sav) ashâbıyla birlikte kabristana gitti ve:
"Allâh'ın selâmı üzerinize olsun ey mü'minler diyârının sâkinleri! İnşâallâh birgün biz de size katılacağız. Kardeşlerimizi görmeyi çok isterdim. Onları ne kadar da özledim!" buyurdu.
Ashâb-ı kirâm: "-Biz Sen'in kardeşlerin değil miyiz, yâ Rasûlallâh?" dediler.
Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve selem: -Sizler benim ashâbımsınız, kardeşlerimiz ise henüz gelmemiş olanlardır." buyurdular.
Bunun üzerine ashâb: -Ümmetinden henüz gelmemiş olanları nasıl tanıyacaksın, ey Allâh'ın Rasûlü?" dediler.
Peygamber Efendimiz: "-Bir adamın alnı ve ayakları ak olan bir atı olduğunu düşünün. Adam bu atını hepsi de simsiyah olan bir at sürüsü içinde bulamaz mı?" diye sordu.
Sahâbe: -Evet, bulur, Ey Allâh'ın Rasûlü!" dediler.
Bunun üzerine Rasûl-i Ekrem (SAV) şöyle buyurdu:
"İşte onlar da abdestten dolayı yüzleri nurlu, el ve ayakları parlak olarak gelecekler. Ben önceden gidip havuzumun başında ikram etmek için onları bekleyeceğim. Dikkat edin! Birtakım kimseler yabancı devenin sürüden kovulup uzaklaştırıldığı gibi benim havuzumdan kovulacaklar. Ben onlara «Gelin buraya» diye nidâ edeceğim. Bana:
«-Onlar senden sonra hâllerini değiştirdiler, (Sen'in sünnetini tâkip etmeyip başka yollara saptılar, büyük günahlar işlediler.) denilecek.
Bunun üzerine ben de: -Uzak olsunlar, uzak olsunlar» diyeceğim. (Müslim, Tahâret, 39)
İmam-ı Azam (K.S) buyuruyor:
"Mideye giren lokmanın, haram veya helal olduğunu bilmedikçe, ibadet ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur. Haram lokma yiyenin azaları (bilsin, bilmesin, istesin, istemesin) isyan eder.
Yediği helal olan kimsenin ise azaları kendisine itaat eder ve hayırlı işler yapmaya muvaffak olur. Evet! Namaz bir ölçektir, onun hakkını hem namaz kılarken hem de namazdan sonra namaza uygun bir hayat yaşayarak vermek gerekir..

 

M. Günay SIDDIKOĞLU - Ortadoğu


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?makale=namaz-bir-olcektir&id=11367


Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,567 µs