En Sıcak Konular

'EGE BARIŞ DENİZİ OLSUN' VURGUSU

23 Ocak 2008 20:43 tsi
 'EGE BARIŞ DENİZİ OLSUN' VURGUSU Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlisle başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde Ege'nin bir ''barış denizi'' olması konusunda ısrarlı vurgularda bulunduklarını ve Ege'nin iki yakasındaki ülkeler arasında işbirliğinin ve bir dayanışmanın olması sürecinin başlamasının isabetli olduğu yönündeki adımların üzerinde durduklarını belirterek, ''Önümüzdeki dönemi bir fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel alanda bu sürecin gerçekleşeceğine inanıyorum'' dedi.
     2008 yılının Kıbrıs sorunu açısından da önem taşıdığına inandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''özellikle anavatan ve garantör ülkeler olarak Güney Kıbrıs'ta yapılacak seçimlerden sonra atılacak adımlardan sonra müzakerelerin başlamasının önem taşıdığını düşünüyoruz'' diye konuştu.
     ''Azınlıkların, iki ülke arasındaki en önemli köprü'' olduğuna dikkati çeken Erdoğan, azınlıkların sorunlarını çözme hususunda da mutabakatın büyük ölçüde bulunduğunu dile getirdi.
     Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Erdoğan, basın toplantısında, Karamanlis'in 49 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen ilk Yunanistan Başbakanı olduğunun altını çizmek istediğini söyledi.
     ''İnanıyorum ki liderler siyasette olumsuzluk üzerine kurulmuş bazı tabuları yıkmak suretiyle büyürler'' diyen Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında 1999 yılından bu yana gerçekleşen diyaloğa dikkati çekti.
     İki ülke arasında 24 adet güven arttırıcı önlem bulunduğunu ve bunun hızla netice almaya yönelik adımların somut bir göstergesi olduğunu belirten Erdoğan, 33 anlaşma ve protokolün de ikili işbirliğinin zeminini teşkil ettiğini anlattı. Başbakan Erdoğan, ekonomi, ticaret, enerji gibi konularda atılan adımların bunun en net göstergesi olduğunu dile getirdi.
     18 Kasım 2007 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında doğal gaz konusunda önemli bir adım atıldığını hatırlatan Erdoğan, bunun da iki ülke arasındaki işbirliğinin bir barış projesi olarak en önemli adımlarından biri olduğunu söyledi.
     Bu işbirliğinin sadece Türkiye ve Yunanistan'ı değil, bölge ve Avrupa ile olan bağı da ilgilendirdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Yunanistan'ın, ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteği burada ifade etmeden geçemeyeceğim. 5 yıllık dönem içerisinde sürekli desteklerini yanımızda bulduk. Bundan dolayı kendilerine ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu, zor dönemlerde kendini gösteren bir destektir.''
     Türkiye ve Yunanistan'ın terörle mücadelede de dayanışma içerisinde ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Erdoğan, iki ülkenin de terörle mücadele etmede kararlı olduklarını bildirdi.

KARAMANLİS: HEDEFİMİZ TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNİN UYUMLAŞTIRILMASI
ANKARA - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu söyledi.
     Karamanlis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta düzenledikleri ortak basın toplantısına, "Türkiye Başbakanı değerli dostuma, şahsıma ve heyetime gösterdiği samimi misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum" sözleriyle başladı.
     Karamanlis, görüşmelerde ikili ve uluslararası düzeydeki sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
     Türkiye'nin AB sürecini de ele aldıklarını belirten Karamanlis, her aday ülke için olduğu gibi, Türkiye için de zor bir süreç olduğunu ve ciddi bir çalışma gerektirdiğini söyledi.
     Başbakan Erdoğan'a, Yunanistan'ın Türkiye'nin tam üyelik sürecini desteklediğini bir kez daha beyan ettiğini kaydeden Karamanlis, "Türkiye AB'ye karşı yüklenmiş olduğu sorumluluklarını ve AB kriterlerini yerine getirdiği takdirde, AB de Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmek zorundadır" dedi.
     Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde samimi olarak değerlendirilmesi gereken konular arasında Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulunun tekrar açılması gibi konuların bulunduğunu belirten Karamanlis, azınlık haklarının korunmasının da AB açısından önemli bir kriter olduğunu belirtti.
     Kıbrıs sorununu da görüştüklerini belirten Karamanlis, "Zaten şu an 8 Temmuz 2006 tarihli sözleşmeye istinaden çabaların devam etmesi yönünde mutabık kaldık" dedi. Karamanlis, "Hedefimiz BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs'ın birleşmesine neden olabilecek olan adil, barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Bu şekilde Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları ortak olarak AB'nin nimetlerinden yararlanabilirler" diye konuştu.
     Yunanistan'ın Ege sorunları çerçevesinde tek sorun olarak kıta sahanlığı konusunu gördüğünün hatırlatılması üzerine Karamanlis, ikili ilişkilerde özellikle Ege konusunda belirli sorunların bulunduğunun malum olduğunu belirterek, bu tip sorunların çözümünde izlenmesi gereken yöntemin, uluslararası hukuk ve sözleşmeler çerçevesinde ele alınması olduğunu kaydetti.
     Yunanistan'ın bu konuda Lahey Adalet Divanına başvurma yönündeki tavrını muhafaza ettiğini belirten Karamanlis, bununla birlikte sorunların barışçıl şekilde çözümleneceğine inandığını ifade etti.
     Karamanlis, Kıbrıs konusundaki çözüm sürecine ilişkin soru üzerine, Yunanistan'ın adadaki siyasi sorunun çözümlenmesi yönünde açık ve net siyaseti olduğunu söyledi.
     "Adada artık birleşme olması gerekiyor" diyen Karamanlis, bunun her şeyden önce Kıbrıs'taki tüm insanlar için olması gerektiğini söyledi.
     Kıbrıs sorunu uluslararası boyutta olduğu için sorunun çözümünün Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkileri gelişmesine de katkıda bulunacağını belirten Karamanlis, bu konuda çerçevenin BM Güvenlik Konseyi kararları, AB ilkeleri ve 8 Temmuz 2006 sözleşmesiyle belirlendiğine inandığını kaydetti.
     Karamanlis, "Biz tüm gücümüzle, kalıcı olabilecek çözümün bulunması yönünde her türlü desteğe vermeye hazırız" dedi.
     Bir başka soru üzerine Karamanlis, Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir kriter olduğunu ve Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini uyumlaştırmasının zorunluk olduğunu söyledi.



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,113 µs