En Sıcak Konular

DOĞU TÜRKİSTAN'DA RAMAZAN

10 Ağustos 2012 21:50 tsi
DOĞU TÜRKİSTAN'DA RAMAZAN Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin yaşamış olduğu bölgede bu yıl da oruca sınırlama getirildi.

Doğu Türkistan'da Ramazan

Yahudi asıllı muhtedi Meryem Cemile ile Ebu'l A'la Mevdudi arasında mektuplaşmalar zamanla kitaba dönüştürülmüştür. Bu mektuplaşmalar bilgi ve onun ötesinde meveddet ve dostluk yüklüdür. Bu mektuplaşmalarda en dikkat çeken hususlardan birisi, Meryem Cemile'nin Ramazan ayıyla ve oruç ibadetiyle ilgili gözlemlerini Mevdudi'ye aktarmasıdır. Mektuplaşmaların olduğu dönem aslında Soğuk Savaş dönemidir ve SSCB dimdik ve bütün ihtişamıyla ayaktadır. Dinlere ve özellikle de İslam'a karşı sindirme politikaları izlemektedir. Bu sindirme ve İslami coşkuyu söndürme politikalarının tavan yaptığı ay Ramazan'dır. Ramazan ayında müminlerin dini duyguları tavan yapar. SSCB de bu tavan yapan duyguları köreltmekle mükelleftir. Coşan dini duygularla mücadele etmek için gayretini ikiye katlar. Ramazan'da İslami duygular cuş-u huruşa gelir. İşte bu manevi iklimi çoraklaştırmak, karartmak ve gölgelemek için SSCB yetkilileri bu mübarek ayda ateizm ve dinsizlik propagandasına ağırlık verir ve diğer aylara nazaran bu çabaları artırırlardı. SSCB yerle bir oldu ve tarihe karıştı. Lakin yine de bu politika sürüyor. SSCB sonrasında da Ruslar İslami coşkunun artmasından pek hoşlanmıyorlar. Bundan dolayı Putin, Fransız Cumhuriyetçilerine özenerek açık alanlarda namaz kılınmasına karşı çıkıyor ve izin vermiyor. İslami şiarların ve sembollerin görünmesinden rahatsız oluyor. Moskova'daki cami sayısı Müslüman nüfusa yetmiyor. Özellikle de Ramazan aylarında Müslümanlar toplu namaz kılmak istiyorlar. Ruslar ise 'yettiği kadar kılın' politikası izliyor. Bu durumda cami köşelerinde veya bahçelerinde namaz kılamayacaksınız. Yani İslami ibadetleri görünür şekilde yapamayacaksınız. İbadet yaparken görünmeyeceksiniz. Rus idaresinin mantığı ile Fransız Cumhuriyetçilerinin mantığı aynı. İslami sembolleri gizle. Açığa çıkmasına müsaade etme. Başka bir tabirle 'kadını aç, Kur'an-ı Kerim'i kapat'.


Ruslar cami yapımına yeterli derecede değil, göstermelik derecede müsaade etmişlerdir. Açık camileri propaganda amaçlı olarak teşhir etmişlerdir. Bir zamanlar Mir Arap Medresesi gibi medreselerin de aynı amaca mebni olarak açık tutulmasında olduğu gibi. Yasak savma kabilinden icraatlar. Geçmişte Tunus ve Türkiye gibi ülkelerde de Ramazan aylarında bu ayın safiyetini ve coşkusunu gölgeleyecek icraatlar yapılırdı. Dine karşı reformların tamamına yakını mübarek aylara denk getirilmiştir. 28 Şubat sürecinde de insanlar dinleriyle fitneye düşürülmeye çalışılmıştır. Bir takım organize işler ve hareketler İslam'a mal edilmiş ve bu yolla dindarlar rencide edilmiş ve dinleri konusunda şüpheye düşürülmeye çalışılmışlardır. Meryem Cemile'nin bahsettiği Ramazan ikliminde ateizm propagandasını katlama politikası el'an devam etmektedir. Bunu bugün Arakan ve Doğu Türkistan'da görüyoruz. Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin yaşamış olduğu bölgede bu yıl da oruca sınırlama getirildi. Uygur Türklerinin yaşamış olduğu Doğu Türkistan bölgesinde Komunist Partisi özellikle Ramazan'da Müslümanların oruç tutmasının ve namaz kılmasının engellenmesine dair bir genelge/tamim yayınlamıştır. Bu tamime göre devlet kurumlarında oruç tutulması yasak. Gerekçe olarak orucun üretime olumsuz etkisi gösteriliyor.

Urumçi ve Kaşgar gibi şehirlerde lokanta sahipleri de Ramazan'da işlettikleri lokantaları açık tutmak zorundalar. Kapatırlarsa, kapanırlar. Lokantalar kapalı kalırsa bir yıl boyunca çalışma izinleri iptal ediliyor. Komunist Partisi'nin açtığı Ramazan kampanyası çerçevesinde parti yetkilileri köylere gezi düzenleyerek halkın oruç tutup tutmadığını gözlüyor ve muhtarlara ve yetkililere yiyecek götürerek onların oruç tutup tutmadıklarını test ediyor. Çinli komunistler Ramazanla böyle mücadele ediyor. Aynen Meryem Cemile'nin Mektuplarında Mevdudi'ye anlattığı gibi.

Mustafa Özcan - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/dogu-turkistan-da-ramazan-246831.htm



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,441 µs