En Sıcak Konular

HÜKÜMETİN BANKALAR HAKKINDA BİLİP DE SAKLADIĞI ŞEYLER NE?

10 Ağustos 2012 14:47 tsi
HÜKÜMETİN BANKALAR HAKKINDA BİLİP DE SAKLADIĞI ŞEYLER NE? Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ümit ediyoruz, bankalar bizim bu çağrımıza kulak verirler. Yoksa onlarla ilgili anlatacak çok şey var elimizde" dedi.

Çağlayan'dan bankalara tehdit gibi açıklama

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyecek kadar aşırı doza kaçmış olan bankacılar olduğunu belirterek, "Ümit ediyoruz, bankalar bizim bu çağrımıza kulak verirler. Yoksa onlarla ilgili anlatacak çok şey var elimizde" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Yeni Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı ve Sivas İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni" ne katıldı.
 
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Avrupa ve Amerika'da yüzlerce bankanın battığı ortamda Türkiye'de tek bir bankanın burnunun dahi kanamadığını söyledi.
 
"Tefeci zihniyetine sahip olanlar var"
Bugün Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosunun dünya ortalamasının 2 katı üzerinde olduğunu belirten Çağlayan, şöyle konuştu:
"Tabi bankacılık sektörü bunu yaparken aslında bu bilhassa devletin, hükümetin almış olduğu tedbirler, bankacılık düzenleme ve denetleme fonksiyonunun iyi işlemesinden dolayı ortaya çıkmıştır.
 
Evet, bugün bankalar artık topladığı mevduatları kredi verir hale gelmiştir. Yeterince iyi diyebilir miyiz? Maalesef diyemiyorum.
 
Ben hayatımın her döneminde bankalarla ilgili her şeyi çok net söylemiş bir insanım. Gerek sanayiciyken, sanayi odası başkanıyken, gerek bugün bakan olduğum dönemlerde. Maalesef hala bankalarımızın içerisinde tefeci zihniyetine sahip olan birkaç tanesi var."
"Haksız işlem maliyetleri yansıtıyorlar"
Faizden faiz hesabı yapılamayacağını vurgulayan Çağlayan, "Bir koyundan bir post çıkıyor. Ve bu bir ahlaki kayıp ve yetersizliktir. Diğer taraftan şimdi bankalarımızı ve bilhassa BDDK'yı göreve çağırıyorum ve BDDK'ya diyorum ki, 'Bankaların haksız olarak aldıkları işlem maliyetlerini azaltın, azalttırın', çünkü bankalar vatandaşımıza çok haksız işlem maliyetleri yansıtıyor.
Gerek yapılan havalelerde, gerek açılan her türlü hesapta, yapılan işlemlerin hepsinde... Bankaların işlem maliyeti vatandaşımızı bir yerde gayrimenkul almaktan, ticaret yapmaktan uzaklaştırır bir yapıya dönmüştür. Arkadaşlarımızın da bu konuda biraz insafa gelmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Çağlayan, BDDK'nın, işlem maliyetlerinin azaltılması konusunda mutlaka önemli bir adım atması gerektiğini ve bu konuda bir adım beklediğini belirterek, şunları söyledi:
"Çok fazla açmıyorum, bu konuda binlerce söyleyeceğim şey var. On binlerce söyleyeceğim şey var. Hatta öyle bir şey söyleyeyim ki size, bankacılarımızın içinde Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyecek kadar aşırı doza kaçmış olan bankacılar var.
 
Öyleleri var ki, öyle sigortacılarımız var ki, buralarda yapılan yatırımları sigorta bile etmeyen anlayışa sahip olan maalesef Türkiye'nin dostu olmayan insanlar var."
"Anlatacak çok şey var elimizde"
Bu ülkenin her milimetrekaresinin, her karışının şehit kanlarıyla sulandığını ifade eden Çağlayan, "Hakkari, Şırnak, Sivas, İstanbul, Ankara, İzmir, hepsi aynı değerdedir. Elbette ki, arsanın fiyatı değişebilir ama bu Sivas'taki, Muş'taki, Adıyaman'daki gayrimenkulün ipotek kabul edilmemesi gibi bir keyfi anlayışı getiremez.
Ümit ediyoruz, inşallah bankalar da böylesine güzel anlamlı günlerde, rahmet ve mağfiretin bol olduğu, kardeşliğin, dürüstlüğün geniş olduğu bir dönemde inşallah bizim bu çağrımıza kulak verirler. Yoksa onlarla ilgili anlatacak çok şey var elimizde. Ama istiyoruz ki, bir an önce özel sektörle, esnafla, sanayiciyle bir araya gelsin, ihracatçıyla bir araya gelsin, aynen bir çoğunun yaptığı gibi onlar da gerekli çalışmaları gerçekleştirsinler. Bu noktada esnaf sanatkarlarımız başımızın tacı" diye konuştu.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=24922


Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,528 µs