En Sıcak Konular

ŞİİRLİ DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN BİRİNCİ KERKÜK SEFERİ

9 Ağustos 2012 21:42 tsi
ŞİİRLİ DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN BİRİNCİ KERKÜK SEFERİ Egosu büyük bir amatörü dışişleri bakanı yapmak, bir ülke için tehlikelidir. Ortadoğu’da yaşayan bir ülke için ise çok ama çok tehlikeli.

Şiirli Dışişleri Bakanı'nın birinci Kerkük seferi

Tahminim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'nin en kötü dışişleri bakanı olarak tarihe geçeceğidir. Amatörlükten kurtulamayan bu saygıdeğer profesörün bazı temel yanlışları var: Aktif olmayı etkin olmakla, medyatik olmayı etkili olmakla, One Man Show yapmayı diplomasiyle karıştırıyor.

Dışişleri bakanları arasında miles&miles puanı biriktirmekte birinci olduğu kesin. Ama mil başına başarılan iş sıralamasında onu tepelerde bir yerde aramayın.

Davutoğlu yedi yıl başbakana müşavirlik yaptıktan sonra 2009'da dışişleri bakanı oldu. "Komşularla sıfır sorun" doktrinini güdeceğini açıkladı. Üç yılın sonunda görünüm şöyle: İsrail'le ilişkiler: Fecaat. Suriye ile: Namevcut. İran'la: Buz gibi. Irak'la: Kopmaya yakın. Davutoğlu'nun son gafı Irak hükümetine haber vermeden Kerkük'ü ziyaret etmek oldu. Diplomatik teamüle göre, yabancı bir ülkeye resmi ziyarette bulunan bir bakan gideceği şehirleri ev sahibi ülkeye bildirmek ve izin almak durumundadır.

Bunu yapmamak olağanüstü bir diplomatik terbiyesizlik, hatta küstahlıktır. Türkiye, Ankara'daki büyükelçilerin habersiz ve izinsiz illeri dolaşmasına bile izin vermez.

Güzel Kerkük'e kavuşma günü 
Davutoğlu, Bağdat'a haber vermeden Kerkük'e gitti ve orada akıl almaz laflar etti. "Hayatımın en mutlu günlerinden birini yaşıyorum. Bugün her zaman rüyalarımızda sizinle birlikte olduğumuz güzel Kerkük'e kavuşma günü." Ardından bir şiir: "Dağlar dağladı beni, gören ağladı beni, demir zincir kâr etmez, Kerkük'üm bağladı beni." Ve: "Bir âşık için şiir ne kadar önemliyse, bizim için de Kerkük o kadar önemlidir." Herhalde dünya tarihinde edebiyatla diplomasiyi bu kadar gülünç bir biçimde birbirine karıştırmış bir başka dışişleri bakanı yoktur.

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton Türkiye'yi ziyaret etse, Dışişlerinden habersiz Diyarbakır'a gitse ve orada Belediye Başkanı Osman Baydemir'e "Hayatımın en mutlu günlerinden birini yaşıyorum. Bugün her zaman rüyalarımızda sizinle birlikte olduğumuz güzel Diyarbakır'a kavuşma günü" dese... Ardından "Dağlar dağladı beni, gören ağladı beni, demir zincir kâr etmez, Diyarbakır'ım bağladı beni" dese ne olur? Ben size söyleyeyim ne olacağını. Ülkesine döndüğünde onu havaalanından alıp, aklını kaybedip kaybetmediğini tespit için, ambulansla hastaneye götürürler.

Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne önem verdiğini tekrarlayıp durur. Ama Bağdat'ı adam yerine koymaz. İşlerini, sanki bir devletmiş gibi, kuzeydeki otonom Kürt bölgesi ile yürütür. Yani Kürtlere devlet, Irak'ı yöneten Şiilere şamar oğlanı muamelesi yapar. Bir taraftan Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için önemlidir demek, diğer yandan Kürtlere egemen devlet muamelesi yapmak Türkiye'nin açıklanmış Irak politikasına terstir.

Egosu büyük bir amatörü dışişleri bakanı yapmak, bir ülke için tehlikelidir. Ortadoğu'da yaşayan bir ülke için ise çok ama çok tehlikeli.


Metin Münir - Milliyet


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://ekonomi.milliyet.com.tr/siirli-disisleri-bakani-nin-birinci-kerkuk-seferi/ekonomi/ekonomiyazardetay/09.08.2012/1578335/default.htm


Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,551 µs