En Sıcak Konular

BUNLARI UNUTTUN MU ÖZKÖK PAŞA!

7 Ağustos 2012 17:03 tsi
BUNLARI UNUTTUN MU ÖZKÖK PAŞA! Aytaç Yalman için “bazı şeyler unutulmaz” diyen Özkök, 1 Mart tezkeresinin geçip K. Irak’a girmemiz halinde ABD’nin topraklarımızı karargaha çevireceğini unutmuş görünüyor.

BUNLARI UNUTTUN MU ÖZKÖK PAŞA!

Yalman'a muhtıra konusunda 'hafıza dersi' verdin ama... 

Tezkere geçmediği için ABD ile 'mutabakat muhtırası' imzalanmamasına üzülen Özkök anlaşma olsa silahlarıyla topraklarımıza çöreklenecek 62 bin Coni'den tek kelime etmedi.

Muhtıradan önemsiz mi?
Son günlerin popüler tanığı Hilmi Özkök, Aytaç Yalman'la girdiği muhtıra polemiğinde "Öyle şeyler vardır ki unutulmaz" diyerek hafıza gösterisi yapmıştı ama "Tezkere geçse ne kadar iyi olurdu"yu anlatırken, ABD'nin topraklarımızı Teksas'a çevireceğinden nedense bahsetmedi.


5 tugay iyi de...
Irak'a 5 tugayla (25 bin asker) girilse bugün terörün bitmiş olabileceğini savunan Özkök, madalyonun ABD tarafını unutmuş göründü. Mutabakat muhtırası imzalanmış olsa ABD ilk etapta 6 ay için 62 bin asker, 225 uçak ve 65 helikopterle topraklarımızı karargaha çevirecekti.

Çuvaldan bahis yok
Tezkere sonrası yaşanan çuval olayını da pas geçen Hilmi Özkök'e sert tepkiler geldi. Emekli Tümgeneral Alaaddin Parmaksız, "Tezkereyi desteklediğini o gün açıklasaydın!" derken, "ABD ile beraber Irak'ta Iraklılara karşı çarpışacaktık! Filipinler'e dönerdik" diye konuştu.

Bölge adeta işgal edilmişti
Tezkerenin geçeceğinden emin olan ABD, İskenderun Limanı'na yığınak yapmış, askerleri de bölgede kiralık ev bırakmamıştı.
Özkök, tezkere geçse oluşacak 'pembe tablo'yu Radikal'e anlattı. 

Hilmi Özkök Paşa ABD'yi unuttu mu!
Aytaç Yalman için "bazı şeyler unutulmaz" diyen Özkök, 1 Mart tezkeresinin geçip K. Irak'a girmemiz halinde ABD'nin topraklarımızı karargaha çevireceğini unutmuş görünüyor.

Ümraniye Davası'nda tanık olarak dinlenen eski Genelkurmaş Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman arasında başlayan "muhtıra" polemiğinde "Bazı şeyleri unutmak mümkün değil " sözleri, 1 Mart 2005'te TBMM'de reddedilen tezkere ile ilgili yaptığı açıklamalar onun da "unuttukları" olduğunu gösterdi. Hilmi Özkök, açıklamalarında tezkerenin geçmesi durumunda TSK'nın 5 tugaydan oluşan 25 bin kişilik bir kuvvetle Irak'ın kuzeyine gireceğini söylerken bugün terör örgütü PKK'nın isyan provası yaptığı bölgede ABD'nin en az 62 bin kişilik kuvvet, 225 uçak ve 65 helikopterle 6 ay süreyle konuşlanacağı bilgisine yer vermedi. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "1 Mart 2003 tezkeresi geçseydi çok farklı olurdu. ABD ile çok güzel bir 'Mutabakat Muhtırası'hazırlamıştık. Irak'a 4-5 tugayla (20-25 bin asker) girecektik. Zaten Özel Kuvvetlerimiz oradaydı, onlar da takviye edilecekti. Sınır boyunca, özellikle geçiş alanlarında tampon bölge kurulacaktı. Ve uzun süre orada kalacaktık" demişti. Özkök'ün bu unutkanlığına tepki gösteren emekli diplomat ve askerlerin görüşleri şöyle:

Halk onlara inanmıştı
Alaaddin Parmaksız (Emekli Tümgeneral): Hilmi Özkök eğer tezkerenin geçmesini bu kadar istiyorsa nasıl Annan Planı'nı desteklediğini açıkladıysa, o gün tezkereyi desteklediğini de açıklayabilirdi. Açıklamış olsaydı herhalde o gün o şartlarda kamuoyunu veya milletvekillerini etkilerdi. KKTC'de Annan Planı oylanmadan önce Kıbrıs'ta görev yapan bazı arkadaşlarımızın söylediği şuydu: 'Kıbrıs'ta insanlar iki kişinin ağzına bakıyor. Birisi Başbakan Erdoğan, diğeri de Genelkurmay Başkanı. Şu anda biz Genelkurmay Başkanı'nın ne dediğini bilmediğimiz için Annan Planı'na yüzde 50-50 karşıyız.'Toplantıda Annan Planı'nı desteklediğini açıkladı. Bir gazetecinin sorusu üzerine kim olduğunu şu an hatırlamıyorum. Halk da doğal olarak anavatan dediği ülkenin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı destekliyorsa bizim de desteklememiz lazım dedi, yüzde 65 evet çıktı.

10 yıl kalacak mıydın
1 Mart tezkeresine sadece muhalefet değil, iktidar partisinin milletvekilleri de muhalefet kaldı. Bakanlar Kurulu'nun ahengi açısından bazı bakanlar imza attı. 'Biz buna karşıyız'diyenler de oldu. TBMM ilk ve son olarak tarihinin en büyük çıkışını yaptı. Şimdi tezkere geçseydi 20-25 kilometre girecektik. Girdik. O da 20-25 kilometre daha geri çekildi ne yapacaksın. Bekledi, o gün eylem yapmadı. ABD'nin tavrı belli değildi. Sen Özel Kuvvetleri koyacaktın. Şimdi bitti. Şimdi orada tampon bölge mi olacaktı. Türkiye orada 10 yıl tampon bölgeyi mi sürdürecekti. ABD buna müsaade mi edecekti. Kandil'deki teröristlere, Zap'taki, Basiyan'daki bir sürü kamplardaki teröristlere sen operasyon yapmasına müsaade etmezken, 10 sene kalacağını mı düşünüyorsun. Biz İncirlik'e Çekiç Güç'ü getirdik 10 sene çıkaramadık. ABD kendi çıkarları açısından bunları savunuyordu, gitti güneyden ikmal yaptı. Kaldı ki her türlü ikmali de yaptı o günlerde Türkiye üzerinden. 
 
"Kuzey Irak'ta 25 kilometre içeri girecektik"
Emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, 1 Mart Tezkeresi ile ilgili yayınlanan kitabında her şeyi yazdığını söyledi. Bölükbaşı, "Kitabımda, bütün Kuzey Irak'a geçecek Türk askerlerinin sayısı, gideceğimiz bölgenin derinliği, Türkiye'de kalacak lojistik destekli Amerikan askerlerinin sayıları var orada. Ben müzakerelerde mutabık kaldığımız rakamları açıkladım. Hilmi Özkök Paşa'nın neyi niye ifade etmediği ile ilgili yorum yapamam. Rakamlar ve nereye yerleşecekleri ayrıntılı olarak kitapta var. Tampon bölge kurulma anlamında değil. 25- 20 kilometre içeriye kadar girip bütün o bölgeyi kontrol edecektik" dedi.(Haber: Fatih Erboz - YENİÇAĞ)

Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=71220


Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,889 µs